Taini maajoukkueen päävalmentajaksi

Suunnistusmaajoukkueen kakkosvalmentajana kolme viime kautta toiminut Juha Taini on nimitetty maajoukkueen uudeksi päävalmentajaksi. Taini ottaa päävalmentajan tehtävät vastaan syksyllä Janne Salmelta, jonka viisivuotiskausi maajoukkueen peräsimessä päättyy lokakuun alussa Sveitsissä järjestettävään maailmancupin finaalikierrokseen.

Tainin päävalmentajasopimus on mallia 1+2 vuotta, mutta hänen tavoitteensa on asetettu selkeästi kohti MM-kotikisoja 2013 Vuokatissa. Tainin pariksi maajoukkueen kakkosvalmentajaksi nousee entinen maajoukkuesuunnistaja Antti Harju.

– Edessä on iso haaste, sillä tavoitteeni on nostaa Suomi kotikisoissa maailman ykköseksi. Lähden tekemään työtä useamman vuoden tähtäimellä ja pyrin tuomaan maajoukkuetoimintaan muutoksia, jotka vaikuttavat pitkällä jänteellä, Taini suunnittelee.

Uusi päävalmentaja näkee yhtenä työnsä haasteena maajoukkueen ikärakenteen. Matkalla MM-kotikisoihin tarvitaan niin kokeneita kuin nuorempiakin menestyskandidaatteja.

– Näen kokeneet urheilijat ja nuoret lupaukset kahtena erillisenä ryhmänä maajoukkueen sisällä. Kokeneiden urheilijoiden ammattimaista satsausta täytyy tukea siten, että he pystyvät optimaaliseen valmistautumiseen arvokisoihin. Nuoremmat kyvyt otetaan aiempaa tarkempaan seurantaan ja kootaan heille toimivaa tukiverkostoa, Taini kertoo uudesta 17-25-vuotiaille lupauksille suunnitellusta ryhmästä.

31-vuotias Taini on varsin kokenut valmentaja, joka maajoukkuetehtävien ohella on toiminut neljä vuotta nuorten olympiavalmentajana Tampereella. Lisäksi hänellä on vankka kokemus seuravalmentajana sekä urheilijoiden henkilökohtaisena valmentajana. Vastikään Norjassa käydyissä MM-kisoissa Tainin valmennettavista Suomea edustivat Merja Rantanen, Anni-Maija Fincke, Maria Rantala ja Riina Kuuselo.

– Valmentamisen mottoni on se, että pitää olla äärimmäisen kiinnostunut urheilijasta ja kuunnella häntä. Haluan päästä lähelle urheilijaa ja saavuttaa hänen luottamuksensa, kuvaa Taini itseään valmentajan roolissa.