MM-kisojen kuumimmat kissat ja jäätävimmät jätkät

Kisaturistien, tosifanien ja maailman parhaiden suunnistajien vuoden tärkein viikko alkaa tänä sunnuntaina sprintillä Trondheimin keskustassa. Tässä vaiheessa monella suunnistajalla – myös suomalaisella, on mahdollisuus mitaliin.

Toimittajana tiedän, että yleensä haastateltavaksi sattuu aina se sama Simone Niggli, joka on onnistunut erinomaisesti tai paikannut hyvin pumminsa. MM-kisoissa eivät juhli ensikertalaiset, vaan vakuuttavat vuodesta toiseen samat kovien kisojen menestyjät. Spekulointi on silti kivaa ja olennainen osa arvokisoja.

Kotiyleisö kannustaa mitaleille

Kotiyleisön ykköstykki sprinttiin on EM-kisojen nelonen eli Elise Egseth, joka asuu Trondheimissa.
Mestarisuosikki ylitse muiden on Helena Jansson, joka hakee EM-kullan jälkeen toista peräkkäistä MM-kultaa. Haastajat ovat Simone Niggli, Minna Kauppi ja Linnea Gustafsson.

Kannattaa myös seurata tarkkaan, miten superjuniori Ida Bobach suunnistaa.

Miesten neljä tasavertaista voittajasuosikkia ovat Andrei Hramov, Emil Wingstedt , Fabian Hertner  ja Daniel Hubmann. Kotikaduillaan juokseva Øystein Kvaal Østerbø ja Hubmannin Nordic O-tourilla kölin alta uittanut Audun Weltzien uhkuvat varmasti itseluottamusta kotiyleisön edessä.

Suomalaisyllätystä hakee Trondheimissa vaihtovuoden viettänyt Tuomas Tervo, jonka suoritukset SM-sprintissä ja Imatran Huippuliigassa olivat kansainvälistä tasoa.

Yksi kulta Norjaan ja toinen Suomeen?

Kotikisoissa pitkän matkan suosikkeihin kuuluvat luonnollisesti Marianne Andersen ja Anne Margrethe Hausken, jonka valmistautumista on varjostanut paha polvivamma. Simone Niggli ja Minna Kauppi ovat tietenkin suosikkeja myös pitkällä matkalla Dana Brozkovaa unohtamatta. Yllättäjää tekisi mieli hakea ryhmästä Maria Rantala, Merja Rantanen ja Annika Billstam.

Miesten pitkä matka on ennakkoon mielenkiintoisin kilpailu. Olav Lundanes, Anders Nordberg tuskin voivat toivoa enempää heille sopivia kotimaastoja. Kahden edellisen tavoin Halden SK:ta edustavat Mats Haldin ja Emil Wingstedt ovat kokeneita kestomenestyjiä, jotka voisivat pitkän matkan mitalin jälkeen keskittyä perhe-elämään.

Daniel Hubmann, Matthias Merz ja Thierry Gueorgiou ovat ehkä kuitenkin suurimmat voittajasuosikit. Ja yllättäjä on Suomen Jani Lakanen, jonka kunto muihin huippuihin verrattuna on pieni arvoitus, mutta ehkä kuitenkin suomen miesten suurin mitalimahdollisuus.

Varmaa on vain se, että pitkä matka on äärimmäisen vaativa, fyysisesti epäinhimillisen raskas ja paras mies voittaa.

Thierry Gueorgiou ja muut miehet

On hullua veikata keskimatkan voittajaksi muuta kuin ranskalaista, mutta jotenkin toivon uuttaa mestaria joukosta: Valentin Novikov, Daniel Hubmann, Matthias Merz, Emil Wingstedt, Peter Öberg, Tero Föhr tai Audun Weltzien. Keskimatkasta tulee tiukka taistelu ja varmasti jokainen haastajista haluaisi jättää Gueorgioun kakkoseksi.

Naisten keskimatkalla ovat Simone Niggli, Marianne Andersen, Helena Jansson ja Minna Kauppi ylitse muiden. Kaupin jääminen mitaleilta olisi katastrofi, sillä naisissa erot repeävät suuriksi, eikä neljästä huippunaisesta vain voi jäädä viimeiseksi.

Kakkoskategorian naisista Anni-Maija Fincke saisi vihdoin nousta mitaleille.

Viesti Pohjoismaiden näytöstä

Naisten viesti on kisojen helpoin veikattava: Norja, Ruotsi ja Suomi ratkovat kullan kohtalon, koska Sveitsi joutunee antamaan liikaa siimaa toisella osuudella. Tšekki voi myös venyä mitaleille ja Tanska pääsee mitalitaisteluun villillä kortilla mukaan.

Miehissä viime vuosina loistaneet Ranska ja Sveitsi ovat erittäin kovia, mutta Norja, Suomi ja Ruotsi ovat pitkästä aikaa tilanteessa, jossa viestimitali on mahdollinen.

Miesten viestin henki on virheettömyys ja vähintään yhden joukkueen jäsenen pitää pystyä huippusuoritukseen ja mieluiten toisella tai kolmannella osuudella.

– Juuso Metsälä –