Nordic O-Tour tuo uutta suunnistuskesään

Suunnistuskesän uutuus on pohjoismainen kisasarja Nordic Orienteering Tour, joka on myös osa suunnistuksen maailmancupia. Nordic O-Tourin osakilpailut käydään kolmessa Pohjoismaassa, ja turnee alkaa Tuusulasta 17. kesäkuuta. Muut osakilpailut käydään Tukholmassa 22.6. ja Norjan Raufossissa 26.6.

Pohjoismaiseen Nordic O-Touriin on haettu esimerkkiä hiihdon Tour de Skistä. Tavoitteena on ollut luoda maailman huippusuunnistajille tiivis ja toimiva kisasarja, jolle televisiointi tuo lisänäkyvyyttä.

– Nordic O-Tour ei ole taloudellisesti tai näkyvyyden kannalta yhtä iso juttu kuin Tour de Ski, mutta suunnistuksen mittapuun mukaan tämä on iso juttu ja hyvä alku, joka toivottavasti kasvaa lähivuosina, Suunnistusliiton toimitusjohtaja Mika Kulmala arvioi.

Nordic O-Tour on suunnistuksen ensimmäinen kansainvälinen kilpailusarja, joka televisioidaan laajasti. Suomessa Yle näyttää sarjan kaikki osakilpailut.

– Ajatus on ollut koko ajan, että koko sarja televisioidaan ja tapahtumat on rakennettu televisioinnin lähtökohdista, Kulmala muistuttaa.

Myös urheilijoille on luvassa turneen ja maailmancupin pisteiden lisäksi extraa: palkintopotissa on rahaa jaossa yhteensä lähes 30 000 euroa. Yksittäinen urheilija voi parhaimmillaan kerätä 8500 euron palkkion.

– Olemme järjestäjämaiden liittojen ja paikallisten järjestäjien yhteistyöllä saaneet kasaan suunnistuksen mittakaavassa kohtuullisen ison palkintopotin. Kisasarjalla ei vielä ole yhteistä yhteistyökumppania, koska televisiointi varmistui sen verran myöhään. Haaveena on luoda tästä niin hyvä kokonaisuus, että tulevaisuudessa myös markkinavoimat saadaan mukaan, Kulmala kertoo.

Nordic O-Tourilla kilpaillaan uusilla kisakonsepteilla. Tuusulassa kisamuotona on keskimatkan ja sprintin sähäkkä yhdistelmä, Tukholman vanhassa kaupungissa kilpaillaan ns. pudotussprintti, jossa kolmiportaisen karsintajärjestelmän pohjalta selviää finaaliin kuusi miestä ja naista. Pudotussprintin lähdöt käydään kuuden urheilijan yhteislähtöinä lukuun ottamatta alkukarsintaa, jossa on normaali yhden minuutin väliaikalähtö. Suomen ja Ruotsin osakilpailuissa jaetaan bonussekunteja Nordic O-Tourin päätösosakilpailuun, joka käydään takaa-ajolähtönä. Sen maaliin ensimmäisenä tullut kilpailija on koko sarjan voittaja.

– Tämä sarja on hyvä pelikenttä kokeilla uusia television näkökulmasta suunniteltuja kisakonsepteja. Toisaalta suomalaiset ovat suunnistuksen televisioinnin edelläkävijöitä, ja Nordic O-Tourin televisioinnin myötä viemme tätä kehitystyötä eteenpäin Suomen ulkopuolelle, Kulmala korostaa.
Nordic O-Tourin Suomen ja Norjan osakilpailujen televisioinnin tuottaa Huippuliigan ja Jukolan viestin televisioinneista viime vuosina kannuksensa hankkinut Kruuva Oy, joka vastaa myös elokuussa Norjassa järjestettävien suunnistuksen MM-kisojen tv-tuotannosta.

Nordic O-Tourille luotuja kisakonsepteja kokeillaan kotimaisissa kisoissa jo ensi viikon aikana. Sipoossa käytävän sprintin EM-katsastuksen jälkeen testataan pudotussprinttiä ja helatorstaina Lohjalla käytävässä Huippuliigan osakilpailussa kisamatkana on keskimatkan ja sprintin yhdistelmä.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail