Maailma paras kuntosuunnistuskansa!

Kuntosuunnistusten kävijämäärän kasvu jatkui viime vuonnakin. Suorituksia oli reilut 4000 enemmän kuin vuonna 2008 eli seurat ja alueet raportoivat yhteensä 316 686 suoritusta, joista rastiviikkojen osuus oli 4316. Tapahtumia järjestettiin hieman vajaat 3500 ja järjestelyihin osallistui 260 seuraa. Talkootyötunteja seuroissa tehtiin noiden tapahtumien eteen varovaisestikin arvioiden yli 100 000.

Suomalainen kuntosuunnistus on etuoikeutemme. Käytännössä missään muussa maassa ei ole vastaavaa, yhtä laajaa ja järjestelmällistä tapaa tarjota osallistumismahdollisuus kuntosuunnistukseen kuin meillä Suomessa. Menet tapahtumapaikalle, ostat kartan ja suunnistat radan. Järjestäjä huolehtii, että tulet pois maastosta, ottaa ajan ja julkaisee vielä tulokset ja väliajatkin. Miksi muut maat eivät tee samoin? Tähän on ainakin yksi vastaus: suomalainen jokamiehenoikeus on laajempi kuin useissa muissa maissa ja tämä helpottaa meillä maastonkäyttölupien saamista. Monissa maissa yksityisillä mailla liikkuminen on käytännössä kiellettyä ilman lupaa. Tämä heijastuu myös maanomistajien tiukempana linjana suunnistustapahtumien järjestäjiä kohtaan.
Mikä lajissamme kiehtoo kuntoilijaa? Tätä selvittelimme vajaat pari vuotta sitten kuntosuunnistajille suunnatulla kyselyllä. Tärkeimmät syyt kuntosuunnistusharrastuksen aloittamiseen olivat, ”laji kiinnosti, päätin kokeilla” ja selkeästi yleisin syy ”ystävä suositteli ja pyysi mukaan”. Jälkimmäiseen liittyy usein myös tavoite, kuten Jukolan Viestiin osallistuminen tai Kalevan Kierros.  Kun kysyttiin syytä miksi henkilö käy kuntosuunnistustapahtumissa, olivat yleisimmät vastaukset ”mielekäs tapa liikkua” ja ”hyvä kuntoliikuntamuoto”. Näiden vastausten perusteella lajimme on erittäin vetovoimainen terveysliikuntalaji, kun vaan osaamme sitä oikein mainostaa.

Kokeneen kuntosuunnistajan mielestä eri seurojen tapahtumiin on helppo mennä, mutta mitä mieltä ovat aloittelijat? Messuilla ja erilaisissa tapahtumissa olen jatkuvasti törmännyt ihmisiin, joita lajimme kiehtoo, mutta miten päästä alkuun? Moni suunnistuksesta kiinnostunut ei edes tiedä, että kuntosuunnistukseen voi tutustua seuraan kuulumatta. Yksi lääke tähän ongelmaan ovat aikuisten suunnistuskoulut. Tällä hetkellä niitä on kuitenkin tarjolla liian vähän, vaikka tietooni on tullut monta uutta ensi keväänä järjestettävää suunnistuskoulua. Myös tämän vuoden Kainuun Rastiviikon ja Fin5:en aikuisten suunnistuskoulut ovat hieno askel eteenpäin uusien harrastajien kouluttamisessa. Jos eurosinkuista soitetaan jälleen tänä keväänä ja kysytään viikon suunnistuskurssia, tiedän minne ohjaan kysyjät!

Yksi Suunnistusliiton tavoitteista on kuntosuunnistusten kävijämäärän hallittu vuosittainen kasvu. Tätä helpottamaan on tarkoitus kehittää ja tuotteistaa aikuisten suunnistuskoulutus helpommin seuroissa toteutettavaksi. Samalla tavoitteenamme on saada tuettua paremmin niitä seuroja, jotka lähtevät aktiivisesti mukaan aikuisten suunnistuskoulutukseen. Kohderyhmänä voivat olla suunnistuskouluun tulleet yksittäiset ihmiset tai yritysten työntekijät. Toivon, että vuoden kuluttua olemme tässä asiassa selvästi paremmissa lähtökuopissa.

Heikki Liimatainen
Heikki Liimatainen