Piikkarien käyttö luvanvaraiseksi

Suunnistusliiton hallitus on tarkentanut suunnistusjalkineita koskevaa lajisääntöä, ja määritellyt piikkareiden käytön suunnistuskilpailuissa luvanvaraiseksi. Käytännössä kisajärjestäjä voi kilpailun valvojan luvalla sallia piikkareiden käytön arvokilpailuissa sekä kansainvälisten arvokilpailujen katsastuksissa, mikäli sallimiselle on vahvat perusteet. Muissa kisoissa piikkareiden käyttö on kielletty.

Kun hiljattain varmistui tieto piikkareiden paluusta markkinoille, nousi esiin huoli suunnistuksen lajikuvasta ympäristöasioissa sekä halu varmistaa lajin harrastamisen mahdollisuudet myös kaupunkien lähimaastoissa. 90-luvun lopulla tehdyissä maastotutkimuksissa todettiin suunnistuksen maastojalanjäljen olevan sinänsä pienen ja lyhytaikaisen, mutta piikkari todettiin suunnistusjalkineista luonnon kannalta kuluttavimmaksi vaihtoehdoksi.

– Päätöksen taustalla ei ole yksittäisen piikkarimerkin tai huippu-urheilun vastustus, vaan ympäristöstä ja omasta liikuntapaikastamme huolehtiminen. On parempi reagoida nyt kuin muutaman vuoden päästä jälkijunassa. Ei pidä myöskään unohtaa urheilijoiden omaa sekä kanssakilpailijoiden turvallisuutta, korostaa Suunnistusliiton toimitusjohtaja Mika Kulmala.

Piikkareiden käyttö on ollut kiellettyä Jukolan viestissä turvallisuussyistä avausosuudella jo vuodesta 1989 lähtien. Kokonaan piikkareiden käyttö kiellettiin ympäristösyistä Jukolan viestissä vuodesta 1996 lähtien. Suunnistava Uusimaa on kieltänyt piikkarit jo aiemmin myös kuntosuunnistustapahtumissaan maanomistajien vaatimuksesta.

Jo tämän suunnistuskauden alussa voimassa oleva suunnistuksen lajisääntö erottaa nastarit ja piikkarit seuraavasti: ”nastari on jalkine, jonka pohjassa olevia metallisia nastoja ei voi vaihtaa. Nastarin nastojen kärki on tylppä, ja nastojen ulkonema on enintään 3 mm. Jos jalkineen pohjassa on muunlaisia metallisia piikkejä, on jalkine piikkari.”

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail