Janne Salmi jatkaa maajoukkueen päävalmentajana

Suunnistusmaajoukkueen päävalmentajana kolme vuotta toiminut Janne Salmi on tehnyt kolmen vuoden jatkosopimuksen Suunnistusliiton kanssa. Salmi siis jatkaa maajoukkueen ruorissa ainakin vuoden 2010 Norjassa järjestettäviin MM-kisoihin asti.

Salmi aloitti päävalmentajana vuoden 2005 syksyllä, ja kaksissa käydyissä MM-kisoissa Suomi on saavuttanut yhteensä 11 mitalia, joista viisi kultaista. Jatkokauteen riittää Salmen mukaan silti haasteita.

– Tuntuu, että koko ajan tässä oppii valmentajana. On monta asiaa, jotka pystyy tekemään paremmin, jotta voi antaa urheilijoille enemmän, Salmi sanoo.

Hän näkee parantamisen varaa esimerkiksi ajankäytössä ja leirityksessä.

– Suuri osa ajasta menee tiukan kilpailuohjelman takia matkajärjestelijän ja matkanjohtajan tehtäviin. Haluaisin enemmän niin sanotusti valmentaa eli olla enemmän urheilijoiden kanssa tekemisissä, mutta on paljolti resurssikysymys, mihin aika ja resurssit riittävät. Toisaalta leirityksen kokonaisuutta voi vielä parantaa: vaihtoehtona nykysysteemille on mietitty leirikeskuksia, Salmi valottaa tulevia suunnitelmia.

Päävalmentaja haluaa edelleen pitää maajoukkueringin laajana, jotta mahdollisimman moni urheilija pääsee urallaan eteenpäin.

– Meidän todelliset huiput ovat tällä hetkellä 30 vuoden molemmin puolin. Heille voin yrittää antaa pikkuasioita, mutta suurena linjana taustalla on se, että meillä on huippusuunnistajia myös vuoden 2010 jälkeen. Eli 20-25-vuotiaiden urheilijoiden pitäisi nyt tehdä joka päivä oikeita asioita ja saada kokemuksia arvokisoista. Tavoitteena on se, että joka vuosi 1-2 uutta miestä ja naista nousee maajoukkueen edustustehtäviin, Salmi linjaa.

Huippusuunnistajien ohjelma on viime vuosina tiivistynyt entisestään. Juhannuksena maajoukkueen ohjelmassa on kaksi maailmancupin kisaa Norjassa, Oslon lähistöllä. Viikko myöhemmin kilpaillaan MM-katsastuksissa Tsekissä ja pari viikkoa katsastusten ja joukkuevalintojen jälkeen alkaa kauden päätavoite, MM-kisat Tsekin Olomoucissa.

– Norjan maailmancup on tavallaan välietappi kohti MM-kisoja. Urheilijoille se tarjoaa hyviä kansainvälisiä kisoja ja kokemusta arvokisoista. Molemmissa sarjoissa meillä on hyvät saumat molempina päivinä sijoille 3-6, mutta täytyy muistaa, että ajallisesti tämä turnee osuu mahdollisimman huonoon kohtaan, Salmi korostaa.

Maailmancupissa kilpaillaan perjantaina keskimatka ja lauantaina pitkän matkan kilpailu yhteislähtönä.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail