Suomelle kaksi EM-hopeaa avauspäivänä

Hiihtosuunnistuksen EM-kisat Sveitsissä alkoivat suomalaisilta mainiosti, sillä avauspäivän sprintistä heltisi kaksi hopeamitalia Matti Keskinarkauksen ja Liisa Anttilan voimin. Miesten voitto meni Ruotsin Tomas Löfgrenille ja naisten voitto Venäjän Tatjana Vlasovalle.

Keskinarkaus hävisi EM-kultamitalin 13 sekunnilla, mutta mies oli saavutukseensa tyytyväinen.

– Täytyy olla älyttömän tyytyväinen, kun miettii, mitä syksyn olen tehnyt. Töitä on tehty paljon ja olosuhteet ovat olleet, mitä ovat. Kyllä lopussa huomasi, että kuukausi oli kulunut edellisestä kisasta, Keskinarkaus pohti maalissa.

Päävalmentaja Jukka Lanki ennakoi jo aamulla kisan sopivan juuri Keskinarkaukselle. Hopeamitalisti yhtyi näkemykseen kisa jälkeen.

– Paljon rasteja ja nopeata suunnistusta, siinähän minä olen ollut hyvä. Sopivasti piti ottaa riskiä, kertoi pienen virheen puolivälissä tehnyt Keskinarkaus, jolla on sprintin EM-hopea taskussaan jo vuodelta 2001.

Molemmat Suomen hopeamitalistit harmittelivat pehmeää pohjaa kapeilla urilla.

– Sellaista leveää luistelu-uraa, jolla voisi luukuttaa, ei juurikaan ollut, vaan ura oli pehmeätä, kapeaa ja mutkikasta. Tämä oli sellainen sujuvuuskisa: suunnistuksen piti olla sujuvaa, ja samoin hiihdon, arvioi Anttila kisan jälkeen.

Anttila hävisi kisan voittajalle Tatjana Vlasovalle 57 sekuntia, ja jakoi hopean samalla ajalla Venäjän Tatjana Kozlovan kanssa.

– Korkeintaan puoli minuuttia olisin saanut ajasta pois, jos suunnistuksessa olisi ollut paras päivä, maailmancupia edelleen johtava Anttila myönsi.

Suomen naisten kokonaispanos oli sprintissä mainio. Vatsataudista kisojen alla kärsinyt Hannele Valkonen sijoittui neljänneksi ja Kirsi Vanhalakka kuudenneksi. Marttiina Joensuu, Mervi Pesu ja Hanna-Maija Mäkelä olivat sijoilla 10-11.

Miehissä Keskinarkauksen lisäksi suomalaisista kymmenen joukkoon ylsi vain Staffan Tunis, jonka sijoitus oli 10. Teemu Köngäs oli sijalla 12 ja Jarkko Urpalainen sijalla 13. Keskiviikkona EM-kisoissa hiihdetään pitkä matka yhteislähdöllä.

Tulokset, hiihtosuunnistuksen EM-sprintti, S-chanf Sveitsi:
Miehet: 1) Tomas Löfgren SWE 15.10, 2) Matti Keskinarkaus FIN 15.23, 3) Peter Arnesson SWE 15.26, 4) Ondrej Vodrazka CZE 15.29, 5) Andrei Lamov RUS 15.31, 6) Tobias Åslund SWE 15.35, 10) Staffan Tunis FIN 15.49, 12) Teemu Köngäs FIN 15.52, 13) Jarkko Urpalainen FIN 15.55, 18) Pasi Kiiskinen FIN 16.22, 54) Petri Kiiskinen FIN 20.17.
Naiset: 1) Tatjana Vlasova RUS 16.00, 2) Liisa Anttila FIN & Tatjana Kozlova RUS 16.57, 4) Hannele Valkonen FIN 17.15, 5) Olga Shevchenko RUS 17.16, 6) Kirsi Vanhalakka FIN 17.31, 10) Marttiina Joensuu FIN 17.44, 11) Mervi Pesu FIN & Hanna-Maija Mäkelä FIN 17.46.