Kirmula ja Harju haastavan maailmancupsprintin kuudensiksi

Suunnistuksen maailmancup jatkui Italian Genovassa henkilökohtaisilla sprinteillä. Edellisen viikonlopun heikohkoista maailmancupin starteista sisuuntuneet Miika Kirmula ja Venla Harju vastasivat suomalaisten korkeimmista sijoituksista molempien ollessa upeasti kuudensia.

Naiset onnistuivat kokonaisuutena nostamaan rimaa viikon takaiseen maailmancupin avaukseen. Harjun kuudes sija, Maija Sianojan yhdeksäs ja Maiju Oksasen 17. sija ilahduttivat vaisun avausviikonlopun jälkeen. Myös miesten kilpailussa nähtiin paljon onnistumisia ja tasaista tuloksentekoa sprinttirintamalla.

Naisten mitalikolmikon muodostivat sveitsiläiset Simona Aebersold ja Natalia Gemperle sekä Norjan Ane Dyrkorn. Aebersold ja Gemperle ovat olleet mitaleilla kaikilla kolmella maailmancupin ensimmäisten kierrosten matkoilla.

Miesten kärkikolmikkoon suunnistivat Norjan Kasper Harlem Fosser, Ruotsin Martin Regborn ja tšekki Tomas Krivda.

Päivän sprintin voitot menivät samaan perheeseen, kun pariskunta Aebersold ja Fosser ottivat suvereenit voitot. Fosserin voittomarginaali oli 21 sekuntia ja Aebersoldin 28 sekuntia.

Fosser oli maaliin saavuttuaan silminnähden helpottunut tuloksestaan. Vaisu alkukausi ehti jo herättää huolta kunnosta ja terveydentilasta. Fosser totesi haastattelussa kuitenkin jättävänsä suunnitellun korkeanpaikanleirin väliin ja suuntaavansa kotiin tarkastelemaan terveydentilaa.

Maailmancupin toiselle kierrokselle lähdettäessä miesten kokonaiskilpailun piikkipaikkaa piti Tuomas Heikkilä, jonka suoritus valitettavasti kariutui alkumatkasta ja tämä jäi kauas viime viikonlopun loistosuorituksista.

Päivän sprinttikilpailu oli monipuolinen kattaus erilaisia maastoja, portaita, luolia, alamäkiä, kortteleita ja merenrantaa, joissa suunnistajien piti todella olla kartalla.

Venla Harju ja Miika Kirmula suunnistivat maailmancupin kuudensiksi

Kilpailumatka miehillä oli 3,6 km ja Kirmula käytti matkaan aikaan 15.07 minuuttia, ollen maalissa 39 sekuntia voittajaa perässä.

– Oli aika haastava kisa, vaikka tiesin, että alkuun varmasti on sekalaista maastoa ja mahdollisesti tunneleita, pieniä koloja ja muureja. Oli hyvä valmistautumismateriaali ja siitä varmasti hyötyi. Mutta alkuun oli varmasti kaikille tosi haastava kisa, mikä näkyy tuloksissakin. Aika isoja eroja.

– Itse onnistuin alussa mielestäni ihan puhtaaseen suoritukseen, vaikka jälkikäteen olisi voinut olla aggressiivisempi, mutta ihan tyytyväinen olen loppuun, Kirmula kertaa suoritustaan.

Harjun aika 3,3 kilometrin sprinttiradalla oli 15.57 ja eroa ylivoimaiseen voittajaan kertyi vajaa minuutti.

– Oli kiva lähteä kisaan sinne vähän metsäisempään alueeseen. Oli vähän keskimatkan suunnistusta alkuun ja piti olla tosi tarkkana, malttaa pysähtyä ja katsoa mistä pääsee.

Harjukin totesi taidollisen valmistautumisen onnistuneen päivän sprinttiin. Murtautuminen kuuden kärkeen ilahdutti suunnistuksen seuraajien lisäksi luonnollisesti myös Harjua.

– Totta kai olen tosi iloinen, että pystyin juoksemaan top kuutoseen. Ei ole viime vuosina kauhean montaa kertaa tullut henkilökohtaisia sprinttisijoja näin korkealle. Tyytyväinen olen.

Suunnistuksen maailmancupin toinen kierros päättyy sunnuntaina sprinttiviesteihin.

Tulokset – Suunnistuksen maailmancup sprintti 1.6.2024, Genova, Italia

Naiset: 1) Simona Aebersold SUI 15.00, 2) Natalia Gemperle SUI 15.28, 3) Ane Dykorn NOR15.30, 4) Tove Alexandersson SWE 15.42, 5) Victoria Haestad Bjornstad NOR 15.53, 6) Venla Harju FIN 15.57 … 10) Maija Sianoja FIN 16.11, 17) Maiju Oksanen FIN 16.47, 25) Inka Nurminen FIN 17.06, 33) Inari Karppinen FIN 17.10, 36) Aino Mänkärlä FIN 17.17, 39) Veera Klemettinen FIN 17.20, 45) Marika Teini FIN 17.43

Miehet: 1) Kasper Harlemn Fosser NOR 14.27, 2) Martin Regborn SWE 14.48, 3) Tomas Krivda CZE 14.53, 4) Florian Attinger SUI 15.01, 5) Tino Polsini 15.06, 6) Miika Kirmula FIN 15.07 … 15) Teemu Oksanen FIN 15.22, 18) Akseli Ruohola FIN 15.26, 28) Tuomas Heikkilä FIN 15.42, 36) Touko Seppä FIN 16.03, 41) Aarni Ronkainen FIN 16.07, 43) Aaro Aho FIN 16.08, 92) Sampo Sankelo FIN18.04

Tulokset, GPS, kuvia