Koulu kartalla -viikot liikuttavat jälleen huhtikuussa

Koulu kartalla -teemaviikot liikuttavat kouluissa ja päiväkodeissa jälleen huhtikuun ajan. Tarkoituksena on innostaa lapsia suunnistamaan ja liikkumaan luonnossa.

Mukana tänäkin vuonna on yli 30 yhteistyöseuraa, jotka tarjoilevat kouluille ja päiväkodeille suunnistusaktiviteetteja: päivitettyjä karttoja, valmiiksi suunniteltuja harjoituksia sekä Perheseikkailu-tapahtumia. Osa Perheseikkailusta järjestetään tänä vuonna Hippo-perheseikkailuina osana OP yhteistyötä.

Perheseikkailut ovat avoimia ja maksuttomia suunnistuksen tutustumistapahtumia, missä kierretään omaan tahtiin puuhapisteillä.  Perheseikkailuissa seurat myös tiedottavat ja houkuttelevat uusi harrastajia mukaan kevään suunnistuskouluihin.

Koulu kartalla -yhteistyöseurat 2024

Asikkalan Raikas, Espoon Akilles, Hyvinkään Rasti, IF Brahe, Jämsän Retki-Veikot, Kalajoen Junkkarit, Kangasala SK, Karjaan Ura, Kauhajoen Karhu, Keski-Karjalan Rasti, Kiuruveden Urheilijat, Kouvolan Suunnistajat, Kauhavan Wisa, Kuusamon Erä-Veikot, Kymin Suunnistajat, Lapuan Virkiä, Loimaan Jankko, Lynx, MSParma, OK 77, OK Trian, Paimion Rasti, Posion Pyrintö, Rasti-Kurikka, RastiPiikkiö, Rasti-Vihti, Riihimäen Suunnistajat, SK Vuoksi, Suunta Jyväskylä, Vaasan Suunnistajat , Valkeakosken Haka, Vehkalahden Veikot ja Ylistaron Kilpa-Veljet.

Linkit

Koulu kartalla -teemaviikot

  • Keväisin huhtikuussa viikot 14-17 tai lumitilanteen mukaan seuran ilmoittamana ajankohtana.
  • Teemaviikoille seurat valmistelevat mielekkäitä, ikätasoon sopivia suunnistusharjoituksia hyvillä kartoilla.
  • Kevään ajankohta on mietitty niin, että tapahtumat toimisivat samalla lapsille ja perheille kannustimena lähteä mukaan seurojen suunnistuskoulutoimintaan. Siltaa suunnistuskouluihin rakennetaan Koulu kartalla -viikkojen Perheseikkailutapahtumien kautta.
  • Seura valitsee itse resurssiensa mukaan kartat, maastot sekä yhteistyökoulut ja -päiväkodit.

  • Tukimateriaaliksi seurat saavat Suunnistusliitosta ohjeita ja viestintäpohjia, vinkkejä toteutukseen sekä Perheseikkailu -materiaalipaketin.

 

Koulukartalla.fi sivustolla uusia harjoitusvinkkejä kartanluvun alkeisiin

Koulukartalla-sivuille on lisätty jälleen myös uusia harjoitusideoita. Aloittelijoille suunnatut karttaharjoitteet löytyvät Harjoituksia-otsakkeen alta Karttaharjoituksia aloittelijoille -osiosta.

Tarkat pihakartat tai ns. ylikartoitetut sprinttikartat ovat edellytyksiä nyt kuvattujen harjoitusten toteuttamiselle, sillä tarvitaan paljon rastipisteitä ja kartanlukukohteita pienellä alueella. Toimintaympäristö on rajattu pieneksi, jolloin ohjaaja tai opettaja näkee lapset koko ajan. Tämä tekee harjoittelusta turvallista sekä antaa mahdollisuuden opettaa ja ohjata osallistujia enemmän.

Harjoitusmallit ovat liikuntakasvatuksen yliopisto-opettaja Mikko Ojanahon kehittelemiä ja Lapin yliopiston opettajaopiskelijoiden kanssa toimivaksi testattuja. Ojanaho avaa pedagogisia tausta-ajatuksiaan seuraavasti:

”Näiden ensimmäisiksi suunnistusharjoitteiksi tarkoitettujen leikkimielisten ja pelillisten karttaharjoitteiden tarkoituksena on opetella karttamerkkejä sekä kartan ja maaston vertaamista toiminnallisesti ja hauskasti.

Tehtävissä oppimisympäristö opettaa oppilaita. Viitetehtävät ohjaavat itsessään oppimisprosessia ja saavat oppilaat lukemaan karttaa yksin, keskittyneesti ja liikkumaan turvallisesti.

Kuten muissakaan liikunnan alakoulun oppisisällöissä, ei myöskään suunnistuksessa ’suunnisteta oikeasti’, vaan opetellaan tärkeitä taitoja suunnistustaidon tueksi. Kartan ymmärtäminen, kartan suuntaaminen ja oman olinpaikan valinta tulee osata oppilaan hahmotuskyvyn kannalta helpoissa oppimisympäristöissä, jotta ns. oikeaan suunnistukseen on joskus mahdollista siirtyä.”

Karttakuva: Lapin yliopisto, Ounasvaaran Hiihtoseura