Mikkeli Jukola 2025 järjestelyt käyntiin toden teolla

Mikkeli Jukola 2025 käynnistyi virallisesti järjestelysopimuksen allekirjoituksella 22.1.2024 Mikkelissä. Järjestelyistä vastaavan mikkeliläisen suunnistusseura Navi ry:n toimijat ovat tehneet työtä tapahtuman eteen jo vuosia.

– Järjestelysopimuksen allekirjoitus on tärkeä merkkipaalu Mikkeli Jukola 2025 -projektissa. Tuntui hienolta allekirjoittaa sopimus, joka sitouttaa eri osapuolet maailman arvostetuimman suunnistusviestitapahtuman toteuttamiseen, toteaa Mikkeli Jukola 2025 järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Juha Paanila.

Sopimuksen allekirjoittivat Navin puolesta puheenjohtaja Juho Siikilä (vasemmalta), Mikkeli Jukola 2025 järjestelytoimikunnan pj. Juha Paanila, Jukolan järjestelyoikeudet omaavan Kaukametsäläisten pj. Juhani Sihvonen sekä Suunnistusliiton tj. Mika Ilomäki.

– Jukolan viesti on erittäin tervetullut lisä kaupungin kesätapahtumien tarjontaan. Tapahtuma tuo runsaasti positiivista näkyvyyttä ja elävöittää kaupunkikuvaa. Olemme mielellämme tukemassa tapahtumaa muun muassa tarjoamalla tiloja, talkooruokailuja sekä muita palveluita tapahtuman käyttöön, kertoo Mikkelin kaupunginjohtaja Janne Kinnunen tapahtuman merkityksestä kaupungille.

Vuosien projekti

Jukolan viesti on arvostettu tapahtuma. Sen saaminen kulloisellekin isäntäpaikkakunnalle on oma projektinsa. Järjestelyoikeudet tapahtumalle myöntää Jukolan viestin omistaja- ja taustajärjestö Kaukametsäläiset ry sekä Suomen Suunnistusliitto.

– Jukolan viesti on maailman suurin viestisuunnistuskilpailu, jossa kilpailevat maailman huiput ja harrastajat samassa sarjassa ja samoilla radoilla. Jukolan viesti on myös maailman arvostetuin suunnistuskilpailu. Jukola on koettava osallistumalla tai järjestämällä. Silloin saa tapahtumasta aidon kokemuksen, toteaa Kaukametsäläisten puheenjohtaja Juhani Sihvonen. Mikkeliläinen Sihvonen on toiminut puheenjohtajan vuodesta 2012 alkaen.

Mikkelissä työtä vuoden 2025 Jukolaan on tehty jo vuosia. Järjestelyoikeudet Naville myönnettiin syksyllä 2020.

Paanila arvioi, että voittavan hakemuksen ydin lienee kokonaisuudessa, jossa suunnistuksellisesti hyvään ja riittävän laajaan maastoalueeseen yhdistyy maanomistajien myönteinen suhtautuminen sekä kaikki se infra mitä noin 40 000 ihmisen tapahtuma onnistuakseen vaatii. Täytyy olla liikenteellisesti hyvä saavutettavuus paikoitusalueineen ja on suureksi eduksi jos kilpailukeskuksen voi rakentaa ympäristöön, jossa mm. tiet, kunnallistekniikka ja tiedonsiirtoyhteydet ovat valmiina. Mikkelin Tikkalassa sijaitsevan Suutarisen betonitehtaan tontilla nämä kaikki ovat ja siitä kiitos yhtiölle, että suunnistajat voivat näin isolla joukolla tulla vieraaksi. Tulee varmasti ikimuistoinen viikonloppu yhtiöllekin.

– Luulen, että yksi ratkaiseva tekijä, jolla tapahtuma saatiin Mikkeliin oli Suutarinen -yhtiöiden tuen lisäksi monen muun maakunnallisen yhtiön sitoutuminen hankkeeseen jo sen hakuvaiheessa sekä tietysti Mikkelin kaupungin halu saada tapahtuma tänne, arvioi Paanila. Tapahtuman taloudellisen vaikutuksen tiedetään olevan 7-10 miljoonan tasolla.

Pienen tiimin voimin ei Jukolaa tehdä. – Kaikkiin lukuisiin vastuutehtäviin on löydetty tekijät ja talkoolaisten rekrytointi on hyvässä vauhdissa, kertoo Paanila.

Talkooväkeä tapahtumassa tarvitaankin: kahden päivän tapahtumaa noin 20 000 suunnistajalle ja tuhatpäiselle yleisölle on toteuttamassa yli 1 300 talkoolaista. – Mukaan kyllä ehtii, jos vain kiinnostusta on, markkinoi Juha Paanila todeten, että monenlaiselle osaamiselle on tarvetta. Lisää eri pesteistä voi lukea täältä.

Kokemusta hyödynnetään

Mikkeli Jukola 2025 on 76. Jukolan viesti ja 47. Venlojen viesti. Täysin kylmiltään ei kisaorganisaatio maailman suurinta aikuisliikuntatapahtumaa toteuta. Navin talkooväeltä löytyy tuhansia suunnistettuja Jukolan ja Venlojen viestejä, mutta myös onnistuneesti järjestettyjä Jukoloita ja muita suuria suunnistuskisoja.

– Navissa olemme tietoisesti ja pitkäjänteisesti halunneet kerryttää merkittävien tapahtumien järjestämisosaamista. Meillä on ollut ilo ja kunnia isännöidä viime vuosina mm. SM-viestit, Nuorten Jukola, SM-pitkä ja SM-sprintti sekä tietysti edellinen Mikkeli Jukola vuonna 2009, kuten moni kaupunkilainen edelleen muistaa; kertoo Navin puheenjohtaja Juho Siikilä. Jukolan viestin saaminen järjestettäväksemme on kunnia-asia.

Mikkeli Jukola 2025 on toinen kerta, kun kaupungissa järjestetään Jukola. Edellisen kerran vuonna 2009 kisakeskuksena toimi Mikkelin ravirata ja kilpailun johtajana oli Kaukametsäläisten nykyinen puheenjohtaja Juhani Sihvonen. – Mikkeli-Jukola 2009 oli hieno tapahtuma lähes kaupungin ytimessä. Myös silloin Mikkelin kaupunki ja maakunnalliset yhteistyökumppanit olivat hienosti mukana. Järjestelyiden henki ja lopputulos oli hieno ja uskon, että se loi pohjaa myös 2025 Jukolan järjestelyihin. Ainakin kilpailuhakemus oli perusteellinen.

Etelä-Savossa ensimmäinen Jukola kisattiin Puumalan Pistohiekalla 50 vuotta sitten vuonna 1974. Vuonna 1990 oli vuorossa Juva ja vuonna 2003 Sulkava. – Joka kerta Jukola jaksaa sykähdyttää, on mukana sitten kisailijana, järjestelijänä tai vaikka vain vieraana, toteaa Sihvonen, joka toimi Juvan ja Sulkavan Jukoloissa ratamestarina.

 

Mikkeli Jukola 2025
14.-15.6.2025
Järjestäjä Navi ry
Kilpailukeskus: Suutarinen Yhtiön Tikkalan betonitehdas
76. Jukolan viesti
47. Venlojen viesti
www.jukola.com/2025