Kuurojen suunnistuksen maailmanmestaruuskilpailuissa menestystä Suomelle

Suomen maajoukkue ylitti odotukset Kuurojen suunnistuksen maailmanmestaruuskilpailuissa. Kilpailut käytiin Ruotsissa Tukholmassa ja Solnassa 29.8.-4.9.2023. Joukkue toi Ruotsista tuliaisiksi yhteensä kolmesta kilpailusta MM-mitaleita, joista kaksi kultaa henkilökohtaisissa kilpailuissa Sara-Elise Ruokoselle ja naisten viestistä hopeaa joukkueella (Lina Karlsson, Ulrika Kostamoinen, Sara-Elise Ruokonen). Myös miehissä iloittiin hyvistä suorituksista; 18 vuoden tauon jälkeen saatiin miehille edustusjoukkue viestiin. 

Kuurojen seitsenhenkisen maajoukkueen luotsina kisoissa toimi Niko Vaenerberg. Hän on aloittanut tällä kaudella suunnistuksen lajijaoston valmentajana ja on tuonut paljon asiantuntemusta toimintaan.

-Tämän vuoden MM-kisat olivat monella tapaa erilaiset kuin aiemmin. Ensimmäistä kertaa aikoihin reissuun lähdettiin joukkueenjohtajan ja valmentajan vetämänä joukkueena, yksilöiden ja joukkueenjohtajan sijaan. Tämän lisäksi reissussa oli MM-kilpailuiden ensikertalaisia myös urheilijoissa. Jännitystä siis riitti kisojen alussa. Tästä huolimatta onnistuimme joukkueena hienosti, urheiluun kuuluu tietenkin myös pettymykset ja niitäkin koettiin, mutta koen että jokainen urheilija koki myös useita hienoja onnistumisia reissun aikana. Nyt tiedämme vahvuutemme ja heikkoutemme ja voimme yhdessä lähteä kehittämään niitä, vetää Niko Vaenerberg päällimmäiseksi ajatuksekseen heti kisojen jälkeen.

Sara-Elise Ruokonen kruunattiin sprintin Maailmanmestariksi jo heti ensimmäisenä kilpailupäivänä. Lina Karlsson oli  6. ja Josefin Häggdahl 13. Miehissä Juuso Toivonen oli 17. ja Marko Lehtonen 24. Lisäksi Ulrika Kostamoinen suunnisti kilpailun ulkopuolella ja sijoittui 7:nneksi. (Tulosta ei huomioida virallisessa tuloslistassa, koska hän ei ollut nimettynä kolmen edustajan joukkoon.)

Parisprinttiviestissä oli jännittävä tilanne, kun valmentaja Niko asetti Sara-Elisen ja Juuso Toivosen joukkueeksi kilpailemaan mitaleista. Suomi tulikin maaliin kolmantena, mutta lopputuloksena joukkue hylättiin Juuson käytyä ensimmäisellä osuudella väärällä hajontarastilla.

Kolmas kilpailu oli pitkän matkan suunnistus, jonne Suomelta lähti edustus Sara-Elise Ruokonen, Lina Karlsson, Josefin Häggdahl, Marko Lehtonen, Juuso Toivonen ja Touko Silpola. Aikaisempien vuosien perusteella, Suomalaiset lähtivät pitkälle matkalle altavastaajina ja mitali tuntui lähinnä haaveelta. Pienipiirteinen ruotsalaismetsä aiheutti kuitenkin haasteita ennakkosuosikeille ja virheettömän suorituksen tehneille aukesi tilaisuus menestykseen.

Sara-Elise yllätti kaikki ja kruunattin myös tämän matkan maailmanmestariksi. Ulrika Kostamoinen oli hienosti 7. ja Josefin Häggdahl 10. Miehissä Juuso oli 9., Marko 10. ja kisojen ensimmäisessä startissaan juokseva Touko 20.

Neljänteen kilpailuun Niko oli nimennyt jo ennen kilpailuja naisiin Ulrika Kostamoisen, Lina Karlssonin ja Josefin Häggdahlin. Edellis päivän yllättäjää Sara-Elise Ruokosta ei yrityksestä huolimatta voitu enää vaihtaa varajuoksijan paikalta kisaamaan.  Miehiä edustamaan lähti maajoukkueen kaikki kolme miestä. Naisissa paras sijoitus oli Lina Karlssonin hieno 6.sija. Ulrika Kostamoinen oli 8. vain pari minuuttia perässä ja Josefin Häggdah oli 14. Miehissä keskimatkan paras sijoitus oli Marko Lehtosen 9.sija Juuso Toivosen tullessa vain vajaa 30 sekuntia perässä 10.sijalle. Touko Silponen oli kisassa 17.

Viidentenä ja viimeisenä kilpailuna suunnistettiin vielä viestikilpailut. Naisten joukkueessa suunnisti Lina Karlsson, Ulrika Kostamoinen ja Sara-Elisen Ruokonen. Viestistä naisille odotettiin henkilökohtaisten matkojen hyvin sujumisen osalta jo hyvää suoritusta. Naiset onnistuivat erittäin jännittävässä kilpailussa optimaalisesti ja joukkue saapui maaliin vain kolme minuuttia kisan voittaneen Ukrainan jälkeen hopealle. Miesten viestiin lähti kisaamaan kisojen tuttu kolmikko Juuso Toivonen, Touko Silpola ja Marko Lehtonen. Miehet sijoittuivat 5:nneksi kovatasoisessa kilpailussa, ja hienointa kuurojen suunnistukselle miesten puolella oli saada viestijoukkue taas jalkeille sitten vuoden 2005 Australian MM-kisojen.

-Reissuun lähtiessä minulla ei ollut tarkkaa tietoa kuurojen suunnistuksen tasosta eikä suomalaisten suhteesta muiden maiden tasoon. Ajattelin, että yhden mitalin voittaminen olisi jo hyvä suoritus. Nyt lopputuloksia katsellessa voin vain todeta, että joukkue yllätti positiivisesti minut ja varmasti myös monet muut kisoja seuranneet. Oli hienoa nähdä kisapaikalla kuinka muidenkin maiden edustajat iloitsivat suomalaisten noustessa taistelemaan kirkkaimmista mitaleista. Ennen kisoja oli siis vaikea sanoa missä tarkalleen mennään, mutta nyt se on selvää: nykyään olemme valmiita voittamaan ja tästä on hyvä kääntää katseet kohti Tokiossa käytäviä Deaflympicsejä 2025 ja alkaa rakentamaan projektia kisoja kohti, valmentaja Niko pohtii.

Suunnistusjaosto suunnittelee parhaillaan ensi vuotta ja toimintaa. Ulrika Kostamoinen on yksi lajijaoston kantavista henkilöistä. Hän uskoo, että lajin pariin saadaan tulevaisuudessa paljon uusia harrastajia ihan nuorista lähtien.
-Suunnistus on oikein mukava, haasteellinen ja luonnonläheinen harrastus, kaikki kiinnostuneet toimintaan mukaan vaan. Erityisesti nuoret mutta myös kaikenikäiset pikkulapsesta vaariin, Ulrika innostaa mukaan toimintaan.

Kaikki MM-kilpailuiden tulokset: https://www.svenskdovidrott.se/wdoc23/startlist–results

Artikkelin kirjoittaja: Suomen Kuurojen Urheiluliitto, https://www.skul.org/kilpailu-ja-valmennus/suunnistus/suunnistusmaajoukkue-saapui-suomeen-viisi-mm-mitalia-kaulassa/