Knock-Out sprintin SM-kilpailut käytiin Tampereella – Venla Harju ja Eero Heinonen suomenmestarit

Knock-Out sprintin SM-titteleistä suunnistettiin historian ensimmäistä kertaa Tampereella. Suunnistuksen arvokilpailuista ja maailmancupista tuttu formaatti kisattiin Hervannan kaupunginosan pohjoisosissa Kooveen järjestämänä.

Kilpailu koostui aamun karsintakilpailusta ja iltapäivän eristä. Väliaikalähtökilpailuna käydystä karsinnasta pääsi jatkoon 36 parasta urheilijaa. Iltapäivällä kilpailu jatkui vajaan parin kilometrin mittaisilla erillä, jossa kuusi urheilijaa kerrallaan suunnisti yhteislähtönä. Jokaisesta kuudesta alkuerästä seulottiin kolme parasta välieriin. Jokaisen kolmen välierän kaksi parasta eteni finaaliin, jossa kuusi urheilijaa ratkaisi lopullisen paremmuutensa.

Alkuerässä ja välierässä suunnistajilla oli radallaan myös hajontaa, joka esti kilpakumppaneiden täydellisen peesaamisen. Finaalissa hajontaa ei enää ollut, joka vuoksi sekä naisten että miesten finaalit etenivät odotetusti loppukireihin.

Venla Harju ja Maija Sianoja.
Harju oikealla valinnalla ryhmän kärkeen

Naisissa vahvin oli Suunta Jyväskylän tšekkisuunnistaja Tereza Janosikova, joka kuitenkin kilpaili SM-kisan ulkopuolella. Suomenmestariksi kruunattiin finaalissa toiseksi tullut Tampereen Pyrinnön Venla Harju.

– Vähän jäi ristiriitaiset tunnelmat, kun hävisin loppukirin Terezalle. Mutta tavoitteena oli voittaa suomenmestaruus ja siihen olen tyytyväinen. Finaalissa teimme aika paljon eri reitinvalintoja, mikä on aika tyypillistä naisille tässä kilpailussa. Loppuradalla otin oikean valinnan, pääsin ryhmän keulaan ja yritin pitää kärkipaikan loppuun asti, Harju kertoi finaalistaan.

Harjun mukaan SM-kisa on tervetullut lisä kilpailukalenteriin, sillä arvokisamatkaa pääsee harvoin harjoittelemaan.

– Nämä pitkät päivät pitää suunnitella huolellisesti etukäteen syömisten ja verryttelyjen suhteen, joten siinä mielessä on hyvä päästä kisaamaan. Hervannassa oli mukava suunnistaa. Talojen sisäpihat olivat välillä jopa metsäisiä, eikä pihoilla ollut umpikujaan johtavia pensasaitoja, Harju kertoi.

Hopea meni MS Parman Maija Sianojalle ja pronssi Lynxin Aino Mänkärlälle. Knock-Out sprintissä marginaalit ovat todella pienet. Helsingin Suunnistajien Evely Kaasiku oli kiinni pronssissa, mutta liukastuminen viimeisellä rastilla maksoi muutaman sekunnin ja pudotti hänet finaalin viimeiseksi.

Eero Heinonen kiri miesten voittoon.

 

Heinonen luotti kiriinsä

Miesten finaalissa MS Parman Eero Heinonen teki kovimman loppuvedon viimeisillä rasteilla ja voitti kisan niukasti ennen Helsingin Suunnistajien ranskalaista Mathieu Perriniä.

– Ennen finaalia väsytti jo vähän, mutta tiesin, että kaikkia muitakin väsytti, enkä antanut sen haitata. Finaaliin lähdin katselemaan, minkälaiseksi se muotoutuu. Pystyin nopeasti päättelemään, ettei radalla ole hajontaa, enkä lähtenyt tekemään omia valintoja. Katsoin jo hyvissä ajoin, missä ratkaisen pelin. Tiesin, että olen fyysisesti hyvässä kunnossa ja että minulta löytyy todella hyvä kiri, Heinonen tiivisti kilpailun ratkaisut.

– Tämä on rankka päivä, eikä näitä ole tullut kauhean usein koettua. Karsinta oli hyvä ja varma veto, mutta alkuerässä ja välierässä oli työnsarkaa. Niissä sai juosta aivan tosissaan, että pääsi finaaliin, Heinonen kertoi finaalia edeltäneistä starteista.

Toiseksi suunnistanut Perrin osallistui Janosikovan tavoin SM-kilpailun ulkopuolella. SM-hopea meni Ikaalisten Nousevan-Voiman Teemu Oksaselle ja pronssi Helsingin Suunnistajien Otto Kaariolle.

SM-mitalit jaettiin yleisen sarjan lisäksi myös 18-vuotiaiden sarjassa. Nuorten naisten mestariksi suunnisti lappeenrantalaisen Raja-Karjalan Suunnistajien Anni Mäki-Hokkonen, joka karkasi Espoon Suunnan hopeamitalisti Elli Puntolta jo hyvissä ajoin ennen maalia. Pronssin otti Tampereen Pyrinnön Isabella Lillqvist.

– Kaikki onnistui tänään todella hyvin, vaikka välierissä alkoi jo tuntua jaloissa. Onneksi riitti vielä virtaa finaaliin. Finaalissa en tehnyt virheitä ja pystyin juoksemaan kovaa. Tavoite oli päästä karsinnasta alkueriin. Yllätyin kyllä, että pääsin näin pitkälle. Olen päässyt harjoittelemaan knock-outia harjoituskilpailussa. Se on auttanut aika paljon, ettei ole aivan hukassa täällä SM-kilpailussa, 18-vuotiaiden kultamitalisti Mäki-Hokkonen kertoi.

Nuorten miesten voittaja piti selvittää maalikamerakuvasta. Kooveen Eevert Kenttämies oli niukasti MS Parman Jussi Ankeloa parempi. Pronssia otti Helsingin Suunnistajien Lauri Lakanen.

– Tiukille tämä meni ja kisa ratkaistiin ihan puhtaasti jaloilla. Leimasin viimeisellä rastilla vielä perässä, mutta pystyin juuri ja juuri puristamaan sen verran, että pääsin ohi. Tämä on raaka laji. Neljä kovaa vetoa päivässä, eikä kukaan pääse helpolla. Tavoitteena oli päästä välieriin. Top 6  -sijakin oli jo hyvä, ja kun olin päässsyt finaaliin niin ajattelin, että voin olla tyytyväinen kunhan pääsen maaliin. Tämä oli positiivinen yllätys, Kenttämies kertoi kilpailun jälkeen.

Tulokset Knock-Out sprintin SM-kilpailu 17.9.2023, Tampere

Miehet

1) Eero Heinonen MS Parma, 2) Matthieu Perrin Helsingin Suunnistajat (SM-kilpailun ulkopuolella), 3) Teemu Oksanen Ikaalisten Nouseva-Voima, 4) Otto Kaario Helsingin Suunnistajat, 5) Tuomas Heikkilä Helsingin Suunnistajat, 6) Aaro Aho Valkeakosken Haka

Naiset

1) Tereza Janosikova Suunta Jyväskylä CZE (SM-kilpailun ulkopuolella), 2) Venla Harju Tampereen Pyrintö, 3) Maija Sianoja MS Parma, 4) Aino Mänkärlä Lynx, 5) Maiju Oksanen Kangasala SK, 6) Evely Kaasiku Helsingin Suunnistajat.

Miehet 18-v

1) Eevert Kenttämies Koovee, 2) Jussi Ankelo MS Parma, 3) Lauri Lakanen Helsingin Suunnistajat, 4) Topias Muukkonen MS Parma, 5) Aleksi Hauhia Rasti-Jussit, 6) Aapo Virkajärvi Jämsän Retki-Veikot

Naiset 18-v

1) Anni Mäki-Hokkonen Raja-Karjalan Suunnistajat, 2) Elli Punto Espoon Suunta, 3) Isabella Lillqvist Tampereen Pyrintö, 4) Elli Kyläkoski Turun Suunnistajat, 5) Oona Kaikkonen Koovee, 6) Lotta Nivukoski Lapuan Virkiä

Erien ja finaalien tulokset
Karsinnan tulokset
Kisasivut
Kuvia