Maailmancupin sprinttiviesti Sveitsin ylivoimaa – Suomella harmittavia epäonnistumisia

Maailmancupin toinen kierros Tšekissä jatkui henkilökohtaisten sprinttien jälkeen sprinttiviesteillä. Voittoon suunnisti Sveitsi, hopealle Tšekki ja pronssia nappasi Ruotsi.

Suomen ykkös- ja kakkosjoukkueiden osat vaihtuivat toisella osuudella, ja kakkosjoukkue tulikin lopulta maaliin viidentenä. Joukkueen kohtalona oli kuitenkin hylkäys avausosuuden puuttuvan leiman vuoksi. Suomen ykkösjoukkue oli lopulta kilpailun kahdeksas, 3:43 voittajille taipuneena. Joukkueessa juoksivat Venla Harju, Teemu Oksanen, Aleksi Niemi ja Maija Sianoja.

Etukäteen vahvimmiksi arvioidut Sveitsi ja Ruotsi pitivät pintansa. Sara Hagström ja Simona Aebersold latoivat avausosuudella sellaista tahtia, ettei muilla ollut sanottavaa koko loppukilpailun aikana. Jos joskus viesteihin on tarvittu ankkuriksi maailmanluokan vauhtia, sprinttiviestin kärkikahinoihin halutessa sitä on löydyttävä heti paukusta. Kärkikaksikon ero kolmantena vaihtaneeseen Iso-Britanniaan oli 45 sekuntia. Suomen avaaja Venla Harju joutui antamaa etumatkaa 1:12 vaihtaen sijalla 9.

Toisella osuudella Teemu Oksanen joutui antamaan periksi eilisen huiman henkilökohtaisen sprintin jäljiltä. Vaihdossa joukkueen sijoitus oli 12 ja eroa kärkeen 1:52. Aleksi Niemi saapui kolmannelta osuudelta vaihtoon sijalla 15, 2:52 kärkeä perässä. Maija Sianoja ankkuroi joukkueen sijalla 13, 3:43 kärjen perässä. Kun vain jokaisen maan paras joukkue lasketaan virallisiin tuloksiin, oli Suomi kahdeksas.

Toisella osuudella Ruotsin Jonatan Gustafsson ja Sveitsin Joey Hadorn lietsoivat toinen toisiaan huimaan vauhtiin, ja osuuden jälkeen ero seuraaviin oli yli minuutin.

Kolmannella osuudella Sveitsin Matthias Kyburzin jalka liikahti vaikuttavalla tavalla ja osuuden jälkeen Sveitsi oli Ruotsilta karussa jo minuutin verran. Ankkuri Elena Roosille riitti perussuoritus voiton varmistamiseksi. Hopeataistelu ehti äityä vielä Ruotsin ja Tšekin väliseksi kamppailuksi, ja kääntyi Tšekin voitoksi Tereza Janosikovan hurjan ankkuriosuuden ansiosta.

Kokonaisuutena Ruotsi ja Sveitsi dominoivat kilpailua. Kahden kovan naisen Tove Alexanderssonin ja Hanna Lundbergin poisjäänti ei estänyt sitä, että kolme ruotsalaisjoukkuetta sijoittui kahdeksan joukkoon, vaikka lopulliseen tulosluetteloon lasketaankin vain jokaisen maan paras joukkue. Sveitsin joukkueista kolme sijoittui seitsemän parhaan joukkoon.

Eilen kohtalokkaaseen virheeseen sortunut Harju nostettiin ykkösjoukkueen avaajaksi Inka Nurmisen sairastuttua. Virheetön suoritus loi uskoa omaan tekemiseen ja lopputuloksesta huolimatta Harju näki paljon positiivista päivän kilpailussa.

Venla Harju
Kuva: Jiri Cech

– Oli tosi mielenkiintoista ja hauskaa päästä juoksemaan aloitusosuutta sprinttiviesteissä noin kahdeksan vuoden tauon jälkeen. Sain keskityttyä aika hyvin omaan tekemiseen ja tehtyä omat reitinvalinnat jopa vähän rauhallisemmin kuin eilen. Ei tullut virheitä, mutta oli aika rankkaa fyysisesti, mutta taisteltiin loppuun asti. Tänään ei tullut sellaista tulosta, mitä olisi toivottu, mutta saatiin kuitenkin kahdella joukkueella tosi hyviä kokemuksia ja tästä on paljon parempi jatkaa Euroopan mestaruuskisoihin. Sprinttikausi tästä alkaa ja valmistaudutaan sitten vähän paremmin niihin EM-kisoihin.

Päivän onnistujat löytyivät hylkäyksen kohteeksi joutuneesta Suomen kakkosjoukkueesta. Toisella osuudella Touko Seppä nosti joukkueen sijalta 29 yhdeksänneksi ja Tuomas Heikkilä kolmannella osuudella jo neljänneksi mitalinsyrjään kiinni.

Lähes Matthias Kyburzin tahtiin osuudellaan ehtinyt Heikkilä joutui edellisen päivän henkilökohtaisen sprintin alisuoriutumisen jälkeen vaihtamaan taktiikkaa ja otti hienon revanssin sprinttiviestissä. Uutena aseena oli yllättäen rauhallisempi asenne.

 – Oli hyvä veto tänään. Eilen meni ehkä vähän liian hätäilyksi. Ei malttanut katsoa reitinvalintoja riittävällä tarkkuudella. Tänään osui reitinvalinnat hyvin ja tarjosi vielä hyvää jalkaakin ja juoksu kulki hyvin. Toki viestissä saa aina muiden selistä apua juoksuun. Loppulenkilläkin tarjosi vielä tosi terävät jalat ja voi hyvillä mielin jatkaa eteenpäin, Heikkilä totesi kilpailun jälkeen.

Maailmancupin toinen kierros jatkuu lauantaina keskimatkan kilpailuilla.

Tulokset – Suunnistuksen maailmancup sprinttiviesti 3.8.2023, Česká Lípa, Tšekki

1) Sveitsi (Simona Aebersold, Joey Hadorn, Matthias Kyburz, Elena Roos) 1:06:33, 2) Tšekki (Denisa Kosova, Jakub Glonek, Tomas Krivda, Tereza Janosikova) 1:07:47, 3) Ruotsi (Sara Hagstrom, Jonatan Gustafsson, Gustav Bergman, Emma Bjessmo) 1:07:54, 4) Norja (Marie Olaussen, Mats Eidsmo, Kasper Harlem Fosser, Andrine Benjaminsen) 1:08:15, 5) Espanja (Nerea Gonzalez, Eduardo Gil Marcos, Alvaro Casado, Ana Isabel Toledo, 6) Ranska (Isia Basset, Adrien Delenne, Loic Capbern, Cecile Calandry) 1:09:15,…8) Suomi (Venla Harju, Teemu Oksanen, Aleksi Niemi, Maija Sianoja) 1:10:15

Tulokset, gps ja kartat