Suomelle yksi maailmanmestaruus tarkkuussuunnistuksen MM-kilpailuissa

Tarkkuussuunnistuksen maailmanmestaruuskilpailut käytiin kuluvan viikon aikana Tšekin pohjoisosassa Zákupyn kaupungin ympäristössä.

Suomi saavutti kolmen kilpailumatkan ja kahden sarjan MM-kilpailussa yhden mitalin. Suomen parajoukkue saavutti kultaa keskiviikon viestikilpailusta. Kolmikko Tuomo Niskanen, Eero Hakanen ja Pekka Seppä voitti kultaa ennen Ruotsin ja isäntämaa Tšekin joukkuetta.

– Ruotsi oli selvä suosikki kisaan edellispäivän kaksoisvoiton jälkeen. Suomi voitti kilpailun lopulta selkeällä erolla, mikä on kova juttu ja pieni yllätys, totesi Suomen joukkueenjohtaja Hannu Niemi.

Viestin avoimessa sarjassa Suomen trio Antti Rusanen, Teemu Niskanen ja Pinja Mäkinen oli kuudes. Voiton vei Saksa.

Kisat avanneessa kaksipäiväisessä PreO-kilpailussa Suomi jäi niukasti mitaleiden ulkopuolelle. Avoimessa sarjassa Antti Rusanen oli viides, Pinja Mäkinen kuudes ja Teemu Niskanen seitsemäs. Kaikki suomalaiset jäivät tiukassa kilpailussa vain pisteen päähän mitalisijoista. Parasarjassa Eero Hakanen sijoittui seitsemänneksi.

– Vaikka PreO-kilpailusta ei saatu mitaleita, eivät suomalaisten tulokset avausmatkalla olleet mitenkään huonoja, kun neljä suomalaista oli kymmenen joukossa, Niemi sanoi.

Kisat päättäneessä torstain tempokilpailussa karsinta sujui suomalaisittain erittäin lupaavasti, kun kahdeksasta suomalaisesta seitsemän pääsi iltapäivän finaaliin. Finaali sujui kuitenkin hieman alakanttiin, kun Teemu Niskanen oli parhaana suomalaisena 14:s.

– Kilpailu oli erittäin hyvä, mutta finaali oli erittäin vaikea. Karsinnan perusteella olisi voinut odottaa parempaa menestystä, mutta finaalissa yhdelläkään suomalaisella ei vain natsannut odotetusti ja sijoitukset jäivät kärjen taakse, Niemi totesi.

MM-kisojen parhaat maat olivat Saksa, Italia, Tšekki ja Ruotsi. Suomen mitalit jäivät yhteen, mutta enempäänkin olisi voinut olla mahdollisuuksia.

– Varmasti jokainen suomalainen odotti näistä kisoista enemmän ja kaikki olivat valmistautuneet hyvin. Taso tässä lajissa on vain älyttömän kova ja mitalit vaatisivat huippuonnistumisia. Lisäksi paikalliset maastot kivipaaseineen olivat kotimaasta poikkeavia, mikä tietenkin tuo oman vaikeutensa. Järjestelyiltään ja puitteiltaan kisat olivat erinomaiset. Tässä lajissa tavallisesti melko yleiset protestit ja vastalauseet jäivät tällä kertaa hyvin vähälukuisiksi, mikä tarkoittaa sitä, että järjestäjä osasi järjestää kisat hyvin, kisojen tuomarineuvostossa itsekin istunut Niemi summasi kisat.

Tarkkuussuunnistuksen kansainvälinen kausi jatkuu syyskuussa maaottelulla Tanskassa.

Tarkkuussuunnistuksen MM-kilpailut 3.-6.7.2023, Tšekki.

PreO 3.–4.7.

Avoin sarja
1) Arno Gronhovd NOR 67 pistettä, 2) Bjarne Friedrichs GER 67, 3) Michele Cera ITA 67, 5) Antti Rusanen FIN 66, 6) Pinja Mäkinen FIN 66, 7) Teemu Niskanen 66, 22) Juha Hiirsalmi 63, 34) Sami Hyvönen 61, 50) Ville Hiirsalmi 58, 52) Matilda Lukkari FIN 58, 64) Petteri Hakala 56

Parasarja
1) Michael Johansson SWE 61 pistettä, 2) Ola Jansson SWE 61, 3) Vladyslav Vovk UKR 57, 7) Eero Hakanen FIN 55, 16) Tuomo Niskanen FIN 49, 17) Pekka Seppä 49, 30) Tuula Tjäder FIN 41, 32) Tuomo Markelin FIN 39

Viesti 5.7.

Avoin sarja

1) Saksa (Ralph Körner, Nina Döllgast, Bjarne Friedrichs), 2) Italia (Alessio Tenani, Marcello Lambertini, Aaron Gaio), 3) Tšekki (Daniel Locker, Ondrej Macek, Pavel Ptacek), 6) Suomi (Antti Rusanen, Teemu Niskanen, Pinja Mäkinen)

Parasarja

1) Suomi (Tuomo Niskanen, Eero Hakanen, Pekka Seppä), 2) Ruotsi (Inga Gunnarsson, Ola Jansson, Michael Johansson), 3) Tšekki (Hana Dolezalova, Pavel Dudik, Jana Kostova)

TempO 6.7.

1) Ondrej Macek CZE 270 sek, 2) Simone Frascaroli ITA 371, 3) Daniel Locker CZE 406,5, 14) Teemu Niskanen FIN 491, 18) Petteri Hakala FIN 521, 23) Ville Hiirsalmi FIN 555, 24) Antti Rusanen FIN 570, 25) Pinja Mäkinen FIN 610,5, 33) Sami Hyvönen FIN 725, 35) Juha Hiirsalmi FIN 778,5

Tarkkuussuunnistuksen MM-kilpailujen sivut