Ronkainen ja Ojanaho parhaat suomalaissuunnistajat nuorten MM-keskimatkalla

Suunnistuksen nuorten MM-kilpailut jatkuivat keskiviikkona Romanian Baia Maressa keskimatkan kilpailulla.

Suomalaiset eivät yltäneet maastomatkojen avauspäivänä mitaleille. Aarni Ronkainen oli parhaana suomalaisena seitsemäs ja Eeva-Liina Ojanaho oli naisten kilpailussa kahdeksas.

Tiistain sprinttiviestissä Suomen pronssijoukkueessa suunnistanut Ronkainen oli pettynyt omaan keskimatkaansa. Lähes 30 asteen lämpötilassa kisatulla radalla hän jäi ruotsalaismaailmanmestari Hannes Mogensenille kaksi minuuttia ja 40 sekuntia.

– Tänään oli heikkoa sekä fyysisesti että taidollisesti. Alkuviikon sprinttistartit vaikuttivat varmasti osittain ja lisäksi olen saanut huonosti nukuttua. Kelitkin ovat aika lämpimiä, mikä ei ole ihan optimaalista itselleni. Mutta kyllä silti pitäisi pystyä juoksemaan kovempaa, Ronkainen harmitteli.

Tahmean juoksun lisäksi Ronkainen teki muutaman virheen. Vajaan viiden kilometrin kovavauhtisella radalla niitä ei sallittu.

– Keskimatkalla ei ole aiempien vuosien tapaan enää karsintaa, ja itselleni on vaikea lähteä sprinttistarteista suoraan maastopuolen mitalimatkoille. Tein alussa monta pientä virhettä. Maastossa näkyvyys oli erittäin hyvä, mutta kohteet olivat pieniä eikä niitä erottanut kaukaa. Lisäksi rastiliput oli kätketty niin hyvin, ettei niitä välillä nähnyt edes kahden metrin päästä, Ronkainen kuvaili radan haasteita.

Nuorten maailmanmestariksi suunnisti Ruotsin Hannes Mogensen ennen Tšekin Jakub Chaloupskyä ja Tanskan Oscar David Broman Jenseniä.

Ojanaho tyytyväinen sijoitukseensa, mutta pettynyt suoritukseensa

Naisten 4,7 kilometrin kilpailu oli poikkeuksellisen tiukka. Kärkikolmikko sai välilleen vain 14 sekunnin eron ja yhdeksän naista mahtui minuutin sisään. Nuorten MM-kisojen kahdesta ensimmäisestä startista pronssimitalit ottanut Eeva-Liina Ojanaho jäi maailmanmestarille 40 sekuntia ja tulos riitti kahdeksanteen sijaan.

Päivän paras suomalaisnainen oli kilpailun jälkeen kaksijakoisissa tunnelmissa.

– Olen aika pettynyt omaan suoritukseeni. Tein kolmosrastille virheen ja siinä meni aikaa noin minuutin verran. Sen jälkeen pakka hajosi ja tein vielä muutaman 10–20 sekunnin virheen. Sijoitus ei kuitenkaan missään nimessä ollut huono, joten se lämmittää mieltä, Ojanaho kertoi.

Naisten kilpailussa kultaa otti Sveitsin Henriette Radzikowski ennen Tšekin Lucie Dittrichovaa ja Norjan Pia Young Vikiä.

Nuorten MM-kisoissa vietetään torstaina välipäivää. Loppuviikosta suunnisteaan vielä pitkä matka perjantaina ja viesti lauantaina.

Tulokset suunnistuksen nuorten MM-kilpailujen keskimatka 5.7.2023, Romania

Naiset 4,7 km
1) Henriette Radzikowski SUI 25:42, 2) Lucie Dittrichova CZE 25:46, 3) Pia Young Vik NOR 25:56, 8) Eeva-Liina Ojanaho FIN 26:22, 14) Salla Isoherranen FIN 27:13, 17) Sabina Aumo FIN 27:37, 19) Virna Pellikka FIN 27:43, 29) Silva Kemppi FIN 29:53, 39) Jenny Ojala FIN 30:52

Miehet 4,8 km
1) Hannes Mogensen SWE 24:39, 2) Jakub Chaloupsky CZE 25:22, 3) Oscar David Broman Jensen DEN 25:55, 7) Aarni Ronkainen FIN 27:19, 28) Florian Fritzen FIN 29:51, 39) Jussi Raasakka FIN 30:30, 50) Rauli Aho FIN 31:13, 53) Sampo Sankelo FIN 31:21, 124) Santeri Kirjavainen FIN 37:10

JWOC2023 – tapahtuman sivut
IOF Live, jossa GPS ja livetulokset
Viralliset tulokset Eventorissa