Suunnistuksen WMOC-kilpailut ja Fin5-yleisökilpailu 2.-9.8.2024 Turussa, Sauvossa ja Rymättylässä

Kesällä 2024 upeissa Varsinais-Suomen maastoissa kilpaillaan MM-mitaleista naisten ja miesten 35–100-vuotiaiden ikäsarjoissa. Veteraanien MM-kilpailujen  (WMOC) yhteydessä järjestetään yleisökilpailuna Fin5-suunnistusviikko, jossa kisataan lasten ja nuorten sarjoissa sekä naisten ja miesten pääsarjoissa.

Fin5-yleisökilpailun pääpaino on lapsissa ja nuorissa. Kisaviikon aikana juostaan myös yksi 16–20-vuotiaiden INOV-8-liigan osakilpailu. Aikuisillekin tarjotaan monipuolisesti erilaisia kisoja. H/D21-sarjoissa on tarjolla useampi vaihtoehto alasarjoina matkan ja taitotason vaihdellessa. Eliittisarjoja eikä ikäsarjoja ole yleisökilpailussa.

Kilpailijoita MM-kisaan sekä Fin5-yleisökisaan odotetaan yhteensä jopa 4500 yli 40 maasta.

– On hienoa järjestää tapahtumaa, johon odotetaan osallistujia todella monesta maasta. Onkohan tämä kenties suunnistuksen kansainvälisin tapahtuma?, järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Mari Holmroos Turun Suunnistajista pohtii.

Turku tarjoaa hyvät puitteet suurtapahtumalle, koska suunnistuksen lisäksi nähtävää ja koettavaa on kaikenikäisille.

– Turussa on paljon kulttuuri- ja ravintolatarjontaa. Järjestävät seurat ovat hyvin kokeneita, joten itse suunnistuskisoista tulee varmasti laadukkaat ja ne käydään hienoissa maastoissa. Tämä on tietysti tärkeintä, Holmroos toteaa.

Fin5-suunnistusviikko tulee seuraavana kahtena vuonna olemaan osa Suomessa järjestettäviä arvokilpailuja. Turun seudun WMOCin jälkeen Fin5-suunnistusviikko suunnistetaan Kuopion MM-kisojen yleisökilpailuina vuonna 2025.

– Näinä vuosina ei ole järkevää yrittää mahduttaa enempää suunnistusviikkoja kalenteriin, vaan yhdistää Fin5 luontevasti näihin isoihin tapahtumiin, toteaa Suunnistusliiton tapahtuma- ja seurapäällikkö Timo Saarinen.

Kun varttuneemmat suunnistajat mittelevät MM-mitaleista, voidaan tulevaisuuden tähtiä huomioida yleisökilpailuissa paremmin.

– Fin5-suunnistusviikko täydentää mukavasti WMOC-kokonaisuutta ja tuo suunnistavia perheitä runsain joukoin Varsinais-Suomen metsämaastoihin ja kaupunkisprintteihin.
– Yhdessä WMOC-kilpailujen, yleisökisojen sekä huoltojoukkojen kanssa tapahtumasta tulee iso suunnistuskansan juhla, joka tuo Turun seudulle yli 30 000 majoitusvuorokautta, jatkaa Saarinen.

Lisätietoa MM-kilpailuista ja yleisökilpailusta löytyy osoitteesta wmoc2024.fi.

Tervetuloa Turkuun ja sen ympäristökuntiin kansainväliselle suunnistusviikolle!