Ruska Saarela ja Andre Haga pronssilla pyöräsuunnistuksen EM-keskimatkalla

Suomen joukkue avasi pyöräsuunnistuksen EM-kilpailut Portugalissa kahdella pronssimitalilla. Olosuhteet kauden ensimmäiseen arvokisastarttiin olivat vaativat, kun lämpömittari lähenteli jo kolmeakymmentä.

Andre Haga ja Ruska Saarela. Kuvat: Teija Liponkoski

Naisten kilpailussa tanskalaiset ajoivat kaksoisvoittoon Camilla Soegaardin johdolla ja Ruska Saarela komeasti pronssille reilun puolentoista minuutin erolla Soegaardiin.

– Tämä oli minulle ensimmäinen kisa tänä vuonna, ja meno oli hieman hermostunutta. Tein muutamissa helpoissa paikoissa tyhmiä virheitä, eikä ajokaan tuntunut kovin helpolta. Kuumuus tuntui kovalta, mutta ilmeisesti se tuntui muillakin. Maasto oli aika pomppuista sekä kivikkoista, mutta polut olivat sentään selkeämpiä mitä ennakkoon mietiskelin. Huomenna on luvassa mäkisen rankka yhteislähtökilpailu, ja siihen lähdetään selviytymään, suunnitteli pronssimitalisti Ruska Saarela.

Myös Ingrid Stengård onnistui podiumille sijoittuen kilpailun neljänneksi vajaa puoli minuuttia Saarelaa perässä. Ensimmäisen aikuisten sarjan arvokisastarttinsa tehnyt Kaarina Nurminen oli kilpailun 10:s.

– Lähdin kisaan suunnistus edellä, ja meno oli alkuun hieman varovaista. Kuutosrastilla Soegaard sai minut kiinni ja mentiin sopivaa vauhtia pitkän matkaa yhdessä. Yksi ohiajovirhe tehtiin kylän alueella ja loppupuolella sain kuitattua Soegaardin hetkeksi taakse onnistuneella oiolla. Se oli sellaista hauskaa pyöräsuunnistusta, kertoi Ingrid Stengård.

Miesten kilpailussa Tsekin Vojtech Stransky hurjasteli yli minuutin erolla voittajaksi ennen maanmiestään Krystof Bogaria. Andre Haga avasi EM-kisansa hienosti pronssilla vajaan kahden minuutin erolla voittajaan, ja Teemu Kaksonen oli kilpailun kuudes 28 sekunnin erolla Hagaan.

– Yritin lähteä kisaan rauhallisesti liikkeelle, jotta vauhti ei karkaa ylikovaksi ja saan hyvän tuntuman tähän portugalilaiseen suunnistukseen. Lämmönkin takia piti hieman alussa rauhoitella, sillä siihen tottuminen on vielä pieni kysymysmerkki. Rata oli aika mukavan vaihteleva, kun siinä oli mukana hieman urbaanejakin elementtejä. Yhden minuutin ohiajovirheen tein tiheällä korttelialueella, mutta muilta osin kisa meni virheettömästi. Jaksoin vielä aika hyvin puristaa lopun ylämäkeen ja se riitti mukavasti kolmanteen sijaan, iloitsi Andre Haga.

– Suunnistus oli tänään koko ajan aika hyvin hallussa, ja jalalla taisi ero tulla enimmäkseen. Se oli sellaista tasaista suorittamista ja odottavaisilla mielillä kohti huomista rankkaa kisaa, kertoi Teemu Kaksonen.

Pyöräsuunnistuksen EM-kilpailut Portugalissa jatkuvat torstaina yhteislähtökilpailulla.

Tulokset – pyöräsuunnistuksen EM-keskimatka 26.4.2023, Loulé, Portugali

Naiset: 1) Camilla Soegaard DEN 47.16, 2) Nikoline Splittorff DEN 47.29, 3) Ruska Saarela FIN 48.51, 4) Ingrid Stengård FIN 49.18, 5) Ursina Jaeggi SUI 51.03, 6) Gabriele Andrasiuniene LTU 51.17, … 10) Kaarina Nurminen FIN 51.49, 12) Antonia Haga 52.03, 25) Saara Yli-Hietanen FIN 56.34, 28) Essi Hakala FIN 58.43

Miehet: 1) Vojtech Stransky CZE 47.50, 2) Krystof Bogar CZE 49.10, 3) Andre Haga FIN 49.42, 4) Jonas Maiselis LTU 49.58, 5) Lauri Malsroos EST 50.09, 6) Teemu Kaksonen FIN 50.10, … 10) Kare Kaskinen FIN 51.15, 12) Tomi Nykänen FIN 51.40, 13) Samuel Pökälä FIN 51.50, 14) Miika Nurmi FIN 52.02, 21) Jussi Laurila FIN 53.52, 50) Paulus Hanhijärvi FIN 1.03.35

Suomen nuorille pyöräsuunnistajille kuusi podium-sijoitusta

Nuorten 20-vuotiaiden naisten sarjan mestariksi ajoi Italian Iris Aurora Pecorari. Suomalaisista Aino Kankaanpää sijoittui parhaana neljänneksi reilun viiden minuutin erolla voittajaan.

– Puolessa välissä kisaa hyydyin ja siinä tuntui, ettei jaloissa ole yhtään voimaa. Ylämäissä ei enää kulkenut, mutta yritin tsempata luovuttamatta, ja tasaisella pyörä vielä meni. Vaikeat olosuhteet ne olivat, mutta tuloksena kuitenkin hyvä, mietiskeli Aino Kankaanpää.

– Alkukisa sujui minulla hyvin, mutta sitten tein muutaman huonomman reitinvalinnan ja yhden selkeän virheen, tiivisti kilpailunsa kuudenneksi sijoittunut Silja Yli-Hietanen.

Nuorten 20-vuotiaiden miesten sarjassa ranskalaiset ajoivat kaksoisvoittoon. Suomalaisista Eevert Kenttämies onnistui viidenneksi ja Tatu Aaltonen kuudenneksi.

– Tavoitteena oli ottaa kisaan mahdollisimman varma ja tasainen suoritus, kun talven jälkeen ei ollut varmuutta kisakunnosta. Aika lailla puhtaasti se meni, vaikka muutamassa kohdassa risteyksiä meni ohi. Tällä oli hyvä aloittaa kisaviikko kun välineet pysyivät ehjinä ja jalka oli hyvä, iloitsi Eevert Kenttämies.

– Se oli sellainen ok-tason kisan. Jaksoin ajaa melko mukavasti ja suunnistuskin oli suhteellisen sujuvaa muutamaa virhettä lukuun ottamatta, analysoi Tatu Aaltonen.

Nuorten 17-vuotiaiden tyttöjen sarjassa Annika Rantasen tulosta piti alkuun hetki jännittää maalissa, mutta lopulta hyväksytyt leimat löytyivät tulospalveluun ja Rantanen sai iloita neljännestä tilasta.

– Rankalta kisalta tuo tuntui tässä lämmössä ja mäkiäkin riitti, mutta suoritus oli sellainen perushyvä. Kun kisoja ei ole vielä tälle kaudelle ehtinyt kertyä, niin tämä on aloituksena hyvä. Hyvillä mielillä sitten huomista kohti, kuvaili Rantanen.

Nuorten 17-vuotiaiden poikien sarjassa Eemil Koskinen ajoi viidenneksi.

– Alkuun kolme rastiväliä lähti hyvin, mutta sen jälkeen tuli useammalla välillä virheitä. En huomannut kaikkia heikkoja polkujen risteyksiä, joista ajoin ohi ja sitten kadotin yhden heikon polun alta. Ajo olisi kyllä kulkenut, mutta se ei auta, jos tekee virheitä eikä löydä hyvään tahtiin rasteja. Toivottavasti huomenna on selkeämpiä polkuja, mietti Eemil Koskinen.

Tulokset – pyöräsuunnistuksen nuorten EM-keskimatka 26.4.2023, Loulé, Portugali

Naiset 20v: 1) Iris Aurora Pecorari ITA 45.04, 2) Natali Chamrada CZE 46.07, 3) Tilda Palm SWE 46.56, 4) Aino Kankaanpää FIN 50.26, 5) Jade Boussier FRA 50.42, 6) Silja Yli-Hietanen FIN 51.00, 7) Emma-Riikka Laamanen FIN 51.09, … Siiri Rasimus FIN hyl.

Miehet 20v: 1) Augustin Leclere FRA 38.23, 2) Timothy Blot FRA 39.17, 3) Hannes Hnilica AUT 39.23, 4) Armel Berthaud FRA 40.30, 5) Eevert Kenttämies FIN 41.33, 6) Tatu Aaltonen FIN 41.39, …10) Simo Klemettinen FIN 42.20, 13) Rasmus Huhtamäki FIN 45.05, Aapo Liponkoski FIN hyl.

Tytöt 17v: 1) Anne Caroline Sipos FRA 34.31, 2) Sofie Stranska CZE 34.39, 3) Signe Feil SWE 35.19, 4) Annika Rantanen FIN 36.08, 5) Tereza Kadlecova CZE 37.00, 6) Klara Kureckova CZE 37.24, 7) Emma Lång FIN 38.04, … 12) Kaisla Häkkinen FIN 45.22, 13) Salla Mustikkamaa FIN 46.43,

Pojat 17v: 1) Noe Henseler SUI 32.30, 2) Tomas Zrnik CZE 33.08, 3) Matteo Traversi Montani ITA 35.31, 4) Antonin Svoboda CZE 36.04, 5) Eemil Koskinen FIN 36.51, 6) Daumantas Kiela LTU 37.08, … 13) Nuutti Toivonen FIN 39.09, 21) Leevi Kantelinen FIN 1.03.20, Eino Liponkoski FIN hyl.