Haku urheiluoppilaitoksiin kevään 2023 yhteishaussa

Kevään 2023 yhteishaku valtakunnallisiin urheiluoppilaitoksiin ja muihin toisen asteen oppilaitoksiin käynnistyy 21.2. ja päättyy 21.3.2023.

Hakiessasi urheilulukioon, ammatilliseen urheiluoppilaitokseen tai urheilupainotteiseen lukioon urheilulinjalle tulee sinun täyttää Opintopolku-palvelussa Urheilijan lisäkysymykset. Täytä hakupalvelussa ensin hakukohteet. Jos haet toisen asteen oppilaitokseen, jossa on urheilulinja (esimerkiksi urheilulukion, ammatillisen urheiluoppilaitoksen tai urheilupainotteisen lukion urheilulinjalle), aukeaa sinulle automaattisesti hakukohteiden alle Urheilijan lisäkysymykset. Jotta voit päästä hakemaasi oppilaitokseen urheilulinjalle, tulee sinun vastata urheilijan lisäkysymyksiin. Varmista aina hakuohjeet, aikataulu ja mahdollisesti vaadittavat liitteet oppilaitoksen verkkosivuilta tai ota tarvittaessa yhteys oppilaitoksen urheilukoordinaattoriin. Aiempina vuosina käytössä ollut paperinen urheiluoppilaitosten hakulomake on poistunut käytöstä, eikä sillä voi enää hakea urheiluoppilaitokseen!

Katso videolta hakuohjeet Opintopolku-palvelussa.

Ammatillisiin urheiluoppilaitoksiin voi hakea myös jatkuvan haun menettelyllä, joka toimii koko lukuvuoden ajan. Jatkuvasta hausta saat tarkemmat ohjeet ammatillisen oppilaitoksen urheilukoordinaattorilta.

Lisätietoa urheiluoppilaitoksiin hakemisesta Olympiakomitean sivuilta:

Haku urheiluoppilaitoksiin 2023

Toisen asteen urheiluoppilaitoshaku (pdf)

Urheiluoppilaitokset on tarkoitettu tavoitteellisesti valmentautuville nuorille urheilijoille, jotka tavoittelevat kansainvälistä menestystä tai ammattilaisuutta lajissaan. Urheiluoppilaitoksessa opiskeleva urheilija on motivoitunut, sitoutunut tavoitteelliseen urheilijan elämään ja oppilaitoksen harjoitusohjelmaan sekä hoitamaan opiskeluvelvoitteensa hyvin. Urheiluoppilaitokseen haettaessa urheilijan tulee lähipiirinsä kanssa huolellisesti pohtia, mikä on urheilijan kannalta sopivin ympäristö urheilun ja opiskelun yhdistämiselle toisella asteella.

Suunnistuksella on lajivalmennuksen myötä vahva asema Mäkelänrinteen (Helsinki), Kerttulin (Turku), Sammon (Tampere), Joensuun, Sotkamon ja Vöyrin urheilulukioissa sekä Hankasalmen suunnistuslukiossa. Muissa urheilulukioissa suunnistajat, hiihtosuunnistajat ja pyöräsuunnistajat valmentautuvat pääsääntöisesti muiden lajien valmentajien johdolla.

Virallisten urheiluoppilaitosten lisäksi Suomessa on useita urheilupainotteisia lukioita ja ammattioppilaitoksia, joissa nuoren urheilijan on myös mahdollista opiskella urheilun ehdoilla. Muun muassa Jämsän lukiossa ja Gradia Jämsän yhteydessä toimii kestävyysvalmennusryhmä, joka tarjoaa suunnistajille hyvät olosuhteet urheilun ja opiskelun yhdistämiseen.

Hakijoiden valinta

Urheiluoppilaitokset pyytävät lajiliitoilta pisteytyksen hakijoiden urheilullisesta tasosta ja potentiaalista. Oppilaitokset voivat lisäksi järjestää omia testejä oppilaitospisteytyksen tueksi. Suunnistusliitto pisteyttää hakijat (suunnistus, hiihtosuunnistus, pyöräsuunnistus) urheilusaavutusten perusteella (1–5 pistettä).

Urheiluoppilaitosten opiskelijavalinnan hakuprosessi ja -kriteerit 2023 (pdf)

Suunnistuksen eri lajien urheilusaavutuksia arvioitaessa huomioidaan lajin loppuranki ja henkilökohtaiset SM-sijoitukset pois lukien SM-yösuunnistus. (HUOM! Parhaisiin saavutuksiin ei kirjata sijoituksia esim. viestikilpailuista, Koululiikuntaliiton mestaruuskilpailuista, aluemestaruuskilpailuista, rastiviikoilta, kansallisista yms.!). Lajiliiton pisteytyksessä painotus on kauden 2022–2023 tuloksissa. Urheilusaavutukset kirjataan esim. näin:
Urheilusaavutukset (kausi 2022–2023):
Suunnistus (2021): Loppuranki 9. (H16) / SM-erikoispitkä 2. (H15) / SM-pitkä 2. (H15) / SM-sprintti 5. (H15) / SM-keskimatka 15. (H15).

Fyysisten ominaisuuksien testit (Kerttuli, Mäkelänrinne, Sampo, Vöyri)

Kerttulin urheilulukioon (Turun Seudun Urheiluakatemia), Mäkelänrinteen urheilulukioon (Pääkaupunkiseudun Urheiluakatemia) ja Sammon urheilulukioon (Tampereen Urheiluakatemia) hakeville järjestetään fyysisten ominaisuuksien testit, joilla on 1,0 pisteen painoarvo lajipisteytyksessä  (SM-menestyksen ja rankisijoituksen perusteella saataviin pisteisiin tehdään vähennys tai lisäys -0,5…+0,5). Fyysisten ominaisuuksien testejä ovat 3000 m ratajuoksutesti ja ominaisuustestit (50m, 5-loikka,  kuntopallonheitto, eteentaivutus, sisupunnerrus ja kestävyyssukkulajuoksu, valakyykky). Turussa ominaisuustesteissä mukana myös etunojapunnerrus. Ratatestin voi vaihtoehtoisesti juosta myös muissa tarjolla olevissa testijuoksuissa tai järjestää seurojen/valmentajien toimesta valvottuja omia testitapahtumia 15.4. mennessä. Testitulokset ajalta 1.1.–15.4.2023 kirjataan oheiseen Excel-taulukoon ja lähetetään sähköpostin liitteenä huippu-urheilupäällikölle testin jälkeen 15.4. mennessä.

SSL Urheilulukiotesti ohjeet

Vöyrin urheilulukioon yhteishaussa hakeneet kutsutaan kirjeitse testeihin. Ominaisuustestien sisällöstä ja koulusta löytyy lisätietoa koulun nettisivuilta.

Sotkamon urheilulukioon hakeneet kutsutaan kirjeitse testeihin, lisää tietoa hakuohjeista, pääsykokeista ja aikataulusta koulun nettisivuilta.

Testien aikataulu

Helsinki
Ti 4.4. klo 15.00: 3000 m ratatesti, Liikuntamylly.
To 6.4. klo 14.00: ominaisuustestit, Liikuntamylly.
Ilmoittautumiset testeihin 31.3. mennessä Arttu Syrjäläiselle (arttu.syrjalainen(a)suunnistusliitto.fi).

Tampere
Ma 3.4. klo 18.00: ominaisuustestit, Pirkkahalli A.
Ti 4.4. klo 18.00: 3000 m ratatesti + haastattelut heti testien jälkeen,  Pirkkahalli A.
Ilmoittautumiset testeihin ja haastatteluihin su 2.4. mennessä Aleksi Niemelle (aleksi_niemi(a)hotmail.com).

Turku
https://www.urheiluakatemia.fi/turun-seudun-urheiluakatemia/hakijalle/hakeminen-toisen-asteen-oppilaitokseen
Ti 11.4. klo 12.00: 3000 m ratatesti, Paavo Nurmen stadion + haastattelut testin jälkeen.
To 13.4. klo 8.00-15.00: ominaisuustestit, Kupittaan urheiluhalli.
Ilmoittautuminen ratatestiin ja haastatteluun 31.3. mennessä Jari Sipilälle (jari.sipila(a)suunnistusliitto.fi).

Vöyri
Ti 25.4. Ominaisuustestit ja 3000 m ratatesti.
Tiedustelut: Saara Norrgrann (saara.norrgrann(a)idrott.fi)