Aapo Viippola ja Sari Vääränen hiihtosuunnistuksen pitkän matkan Suomen mestarit

Hiihtosuunnistuksen kauden viimeinen SM-kilpailu käytiin pitkällä matkalla Ylitornion Ainiovaaralla. Kilpailu oli samalla järjestävän seuran Länsi-Rajan Rastin 40-vuotisjuhlakilpailu. Radat tarjosivat hiihtosuunnistajille riittävästi korkeuseroja sekä monipuolisia reitinvalintatehtäviä, mutta myös tarkkoja lyhyitä rastivälejä.

Naisten kilpailussa yhtenä mielenkiinnon kohteena oli se, pystyykö kauden aiemmat henkilökohtaiset SM-kisat voittanut Rajamäen Rykmentin Mervi Pesu täyteen mestaruussarjaan. SM-sarjan ulkopuolella kilpailussa oli mukana myös Ruotsin hiihtosuunnistajia mittaamassa omaa loppukauden tasoaan.

Alkumatkalla kärkipaikoilla tilanne vaihteli huomattavasti, mutta loppumatkalla Kouvolan Suunnistajien Sari Vääränen teki selvän eron muihin ja otti mestaruuden yli kahden minuutin erolla Mervi Pesuun. Pronssille hiihtosuunnisti Rastikettujen Maria Hoskari vain kymmenen sekuntia Pesulle jääden.

Naisten kilpailun ensimmäinen pitkä reitinvalintaväli.

Sari Vääräsen kilpailu kulki erinomaisesti, vaikka takalenkillä tulikin hieman yllätyksiä.

– Minulla oli tänään tavoitteena haastaa Merviä kunnolla, ja se onnistui lopulta, kannatti lähteä kisoihin. Suoritus oli yhtä virhettä lukuun ottamatta hallittu. Ensimmäisen pitkän välin lopussa luin itseni ensin väärälle rastille, kun siinä oli ristiradan toinen rasti lähellä. Sain sen paikattua kuitenkin oikomalla oikealle rastille aika sujuvasti, kertoi Vääränen.

Sari Vääränen (arkistokuva)

Vääräsen loppukausi on sujunut mainiosti, ja Suomen mestaruus oli kaudelle paras mahdollinen päätös.

– Minulla jäi EM-kisat väliin sairastelun takia, mutta sen jälkeen kaikki on sujunut hyvin. Pärjääminen viimeisissä maailmancupin kisoissa täytti paljon kauden tavoitteita, ja tämä mestaruus oli hyvä kauden kruunu. Tuntuu kuin hiihtosuunnistaminen olisi vuosi vuodelta aina vain mukavampaa, ja onhan tämä mahtavaa käydä näin hienoissa kisoissa, varsinkin kun tietää kuinka valtava työ näiden järjestämisessä on, kiitteli mestari Vääränen kisan järjestäjiä.

Miesten kilpailussa Sonkajärven Pahkan Aapo Viippola kruunasi myös onnistuneen kisakautensa Suomen mestaruuteen. Kymin Suunnistajien Tuomas Outinen pysyi hyvin kilpailun kärkivauhdissa mukana ollen lopulta hopealla reilun minuutin erolla Viippolaan. Pronssia otti Keminmaan Urheilijoiden Ville-Petteri Saarela reilun kahden minuutin erolla mestariin.

Aapo Viippola (arkistokuva)

– Koitin mennä ensimmäisen lenkin säästellen ja kartanvaihdon jälkeen yritin laittaa kaasua. Maailmancup-kauden jälkeen kropassa oli aika lailla väsymystä, mutta tänne pääsin starttaamaan tuoreempana. Fyysinen vire olikin hyvä, eikä matkalla tullut isompia virheitä. Isoimmat reitinvalinnatkin onnistuin hyvin, ja rata oli oikein mainio. Siellä oli sellainen nautiskelukeli, ja urat olivat oikein huippukunnossa, kertoi Aapo Viippola.

Onnistuneen ja menestyksekkään kilpailukauden tehneellä Viippolalla oli jo selvät suunnitelmat myös edessä odottavaan harjoituskauteen.

– Kausi on mennyt kokonaisuutena tosi hyvin, ja kunto on ollut uran toistaiseksi parasta. Mutta loppukiriä ensi kauteen vielä harjoitellaan, niin ei ehdi Baklid edelle maaliviivalla, suunnitteli Viippola viitaten EM-kisojen yhteislähdön mestaruuskamppailuun.

Tulokset – hiihtosuunnistuksen SM-pitkä matka 25.3.2023, Ylitornio

Naiset (16,8 km): 1) Sari Vääränen Kouvolan Suunnistajat 1.07.53, 2) Mervi Pesu Rajamäen Rykmentti 1.10.10, 3) Maria Hoskari Rastiketut 1.10.20, 4) Nina Kärnä Sonkajärven Pahka 1.10.38, 5) Satu Tuomisto Vaasan Suunnistajat 1.13.37, 6) Mari Tuokko Lammin Säkiä 1.16.05

Miehet (24,2 km): 1) Aapo Viippola Sonkajärven Pahka 1.17.19, 2) Tuomas Outinen Kymin Suunnistajat 1.18.31, 3) Ville-Petteri Saarela Keminmaan Urheilijat 1.19.25, 4) Jyri Uusitalo Pellon Ponsi 1.21.02, 4) Niklas Ekström MS Parma 1.21.02, 6) Misa Tuomala Suunta Jyväskylä 1.22.32