Taso 1 valmentajakoulutusten ilmoittautuminen käynnissä

Suunnistusliitto toteuttaa vuoden 2023 aikana maksuttoman alueellisen koulutuskiertueen lasten ja nuorten ohjaajille ja seuravalmentajille. Nuori Suunta -koulutuskiertueen ohjaajakoulutukset pyörivät parhaillaan eripuolilla Suomea. Mukaan koulutuksiin on ilmoittautunut jopa 210 ohjaajaa hakemaan oppia ja innostusta seurojen harjoitus- ja suunnistuskoulutoimintaan.

Kiertueen mahdollistaa Opetus- ja kulttuuriministeriöltä saatu hanketuki valtakunnallisten ohjaaja-valmentajakoulutusten uudistamiseen ja tehostamiseen koronapandemian haitallisten seurausten korjaamiseksi lasten ja nuorten urheiluseuratoiminnassa.

Maaliskuusta alkaen koulutuskiertueella vuoron saavat nuorten seuravalmentajille suunnatut taso 1 valmentajakoulutukset. Koulutuksen kohderyhmä on seuran 11–17-vuotiaiden ryhmien valmentajat. Koulutuksessa saa näkemyksen nuorten suunnistusharrastuksen tärkeistä elementeistä ja osallistujan lajitietous lisääntyy.

Ilmoittautuminen nuorten seuravalmentajakoulutuksiin (taso 1 valmentajakoulutus) on nyt käynnissä ja jatkuu helmikuun loppuun asti. Ilmoittautumislinkit ja lisäinfot löytyvät koulutuskiertueen sivuilta.

Taso 1 valmentajakoulutuksen sisältö

Koulutus alkaa maaliskuussa ja päättyy marraskuussa.

  • Etäkoulutus 5 x 2-3h
    Kaksi keväällä, kolme syksyllä. Koulutuksen teoriaosuudet toteutetaan valtakunnallisina etäkoulutuksina. Jokainen osa toteutetaan kahtena eri ajankohtana, joista osallistuja voi valita itselleen sopivan.
  • Lähikoulutuspäivä 2 x 7h
    Keväällä ja syksyllä 14 paikkakunnalla, sisältäen suunnistusharjoitusten ja ominaisuusharjoitusten esimerkkiharjoitteita sekä valmennusharjoittelua, ryhmätyöskentelyä ja keskusteluja. Mukaan lähikoulutuspäivien toteutukseen toivotaan seurojen nuoria, joiden kanssa luodaan autenttinen valmennusympäristö ja vaihdetaan ajatuksia. Lähikoulutuspäivät toimivat siis samalla nuorten leiripäivinä.
  • Oppimistehtävät 24h
    Koulutussisältöihin orientoivia ennakkotehtäviä sekä mielekkäitä omaa valmennustyötä/-harrastusta tai seuraa hyödyttäviä kehittämistehtäviä.

Nuorten seuravalmentajakoulutus toimii myös hyvänä paikkana seurojen välisten toimintamallien jakamiseen ja yhteistyön ideointiin. Parhaassa tapauksessa seurasta osallistuukin mukaan useampi seuravalmentaja, tai seuravalmennuksesta kiinnostunut henkilö, jolloin uusia ideoita saa vietyä tehokkaammin käytäntöön. Kannattaa siis jakaa tietoa koulutuksista eteenpäin oman seuran ja alueen kanavilla! Osaavat ja koulutetut seuravalmentajat tuottavat yhä laadukkaampaa seuratoimintaa ja innostavat lapsia kiinnittymään hyvän harrastuksen pariin.