Niklas Ekström nousi toiseksi hiihtosuunnistuksen maailmancupin takaa-ajossa Itävallassa

Artikkelikuvassa Niklas Ekström, kuvaaja: Rainer Burmann

Hiihtosuunnistuksen maailmancupin avauskierros Itävallassa päättyi keskiviikon takaa-ajokilpailuun. Olosuhteet maastossa olivat edellispäivään verrattuna vauhdikkaammat, mutta helpolla kilpailijoita ei silti 1 600 metrin korkeudessa päästetty.

Takaa-ajokilpailuun lähdettiin maanantain sprintin aikaeroilla, ja parhaimmissa lähtöasetelmissa olivat suomalaismiehet Eevert Toivonen (4. +0.33) ja Niklas Ekström (5. + 1.00). Miesten kilpailu hiihtosuunnistettiin kolmena lenkkinä, joista kahdella ensimmäisellä oli hajontaa. Toisena matkaan lähtenyt Norjan Jörgen Baklid onnistui tekemään eroa jo ensimmäisillä hajonnoilla, ja lopulta Baklid erottautui selvään voittoon. Baklidin takana Suomen Niklas Ekström teki jälleen vauhdikasta sekä tarkkaa suunnistusta ja nousi kilpailussa upeasti toiseksi minuutin erolla voittajaan.

– Alussa minulla oli pidempi hajonta, mutta toisella lenkillä se oli sitten toisinpäin. Tekeminen oli koko ajan sellaista varmaa suorittamista, ja viimeiselle lenkille lähdin yksin. Se oli hieman stressaavaa, mutta pystyin suorittamaan ilman virheitä maaliin asti ja kisa meni kokonaisuutena lähes täydellisesti, iloitsi Niklas Ekström.

Ekströmin jälkeen kolmanneksi nousi Norjan Henrik Fredrike Aas kun Sveitsin Gion Schnyder hylättiin kielletyn alueen yli hiihtämisestä. Suomalaisista Eevert Toivonen oli lopulta kilpailun viides ja huimat yli kaksikymmentä sijaa nostanut Aapo Viippola kuudes.

– Hajontalenkkien jälkeen olin kilpailussa kolmantena, ja loppulenkillä koitin eri reitinvalintaa, kun hiihdettiin kolmen letkassa. Se reitinvalinta ei sitten osunut, ja tipuin siinä pari sijaa. Hyvä kisaviikko tässä on kuitenkin takana ja kolmesta tasaisesta suorituksesta sekä kahdesta palkintosijasta voi olla tyytyväinen, kertoi Eevert Toivonen.

– Lähdin heti paukusta kovalla matkavauhdilla liikkeelle napsimaan sijoituksia niin paljon kuin pystyin. Hyvä onnistunut kisa tämä oli, ja kunto tuntuu olevan nyt vahva. Meillä oli jälleen koko joukkueella kilpailukykyiset sukset, ja alamäkipätkillä pääsin selvästi muita helpommalla kuin muut, kiitteli Aapo Viippola myös Suomen suksihuoltoa.

Naisten kilpailussa Ruotsin Linda Lindkvist otti jälleen voiton vieden näin Itävallan maailmancupin kaikki kolme osakilpailua nimiinsä. Toiseksi nousi neljä sijoitusta nostanut Ruotsin Lisa Larsen ja kolmanneksi Viron Daisy Kudre Schnyder.

Maria Hoskari, kuvaaja: Rainer Burmann

Maria Hoskari teki jälleen tasaista suunnistusta sijoittuen parhaana suomalaisnaisena yhdeksänneksi. Hoskari nosti sijoitustaan yhdellä pykälällä ja saapui maaliin 5.47 Lindkvistin jälkeen.

– Tämä oli mukava kisa ja onnistunut rata ratamestarilta. Yksi virhe minulla tuli ensimmäisellä lenkillä, mutta sitten meni aika puhtaasti. Sukset olivat ihan tykit, ja pääsin kuittaamaan niillä norjalaisia kilpakumppaneita. Hyvän sijoituksen ja suorituksen jälkeen on hyvä suunnata katseita eteenpäin, iloitsi Maria Hoskari.

Seuraavina suomalaisista sijoittuivat Lotte-Line Ekström 19. ja Heta Virtanen 27.

Suomen hiihtosuunnistusmaajoukkueen päävalmentaja Tapani Partanen oli luottavaisin mielin maailmancupin ensimmäisen kierroksen jälkeen.

– Kokonaisuutena tämä oli joukkueelle rankka kisapaketti, kun kisapaikan siirron myötä matkustusajat kisapaikalle pidentyivät, tuli pehmeämpiä olosuhteita puolen metrin uuden lumipeitteen myötä ja kisattiin melko korkeassa ilmanalassa. Miesten joukkue onnistui täällä laajalla rintamalla, ja naisten puolella haettiin nuorelle joukkueella enemmän kokemusta. Näiden erikoisolosuhteiden myötä ollaan jälleen valmiimpia seuraaviin arvokisoihin ja Latvian EM-kisoissa luvassa onkin enemmän suomalaista hiihtosuunnistusta muistuttavat kilpailut, kertoi Tapani Partanen.

Hiihtosuunnistuksen maailmancup jatkuu tammikuun lopussa Latvian EM-kilpailuissa.

Tulokset – hiihtosuunnistuksen maailmancup takaa-ajo 11.1.2023, Tauplitzalm, Itavalta

Naiset: 1) Linda Lindkvist SWE 1.01.42, 2) Lisa Larsen SWE 1.02.22, 3) Daisy Kudre Schnyder EST 1.02.38, 4) Evelina Wickbom SWE 1.02.55, 5) Anna Ulvensoen NOR 1.03.15, 6) Eliane Deininger SUI 1.03.19, … 9) Maria Hoskari FIN 1.07.30, 19) Lotte-Line Ekström FIN 1.12.21, 27) Heta Virtanen FIN 1.13.42,29) Satu Tuomisto FIN 1.14.16, 32) Oili Holopainen FIN 1.17.57, 33) Anni Salmela FIN 1.19.43, 34) Nina Kärnä FIN 1.21.04

Miehet: 1) Jörgen Baklid NOR 56.57, 2) Niklas Ekström FIN 57.58, 3) Henrik Fredrike Aas NOR 59.10, 4) Isak Jonsson NOR 59.19, 5) Eevert Toivonen FIN 59.43, 6) Aapo Viippola FIN 1.00.39, … 13) Misa Tuomala FIN 1.03.04, 17) Wille Laitamäki FIN 1.04.25, 18) Miska Tervala FIN 1.05.21, 25) Tuomas Outinen FIN 1.07.20