Ida Haapala ja Eetu Savolainen SM-erikoispitkän mestarit Jämsässä

Espoon Suunnan Ida Haapala ja Ikaalisten Nouseva-Voiman Eetu Savolainen nappasivat mestaruudet, kun erikoispitkän matkan SM-mitaleista kilpailtiin Jämsän Turkinkylässä lauantaina.

Yhteislähtönä käydyssä kilpailussa Haapala eteni alkumatkan neljän naisen kärkiryhmässä. Taidollisesti tasapainoisen suorituksen tehnyt maajoukkuesuunnistaja ratkaisi voiton pari kilometriä ennen maalia, kun hopealle suunnistanut MS Parman Enni Jalava ja pronssin ottanut Jämsän Retki-Veikkojen Venla Taulavuori putosivat kovavauhtisen Haapalan kyydistä.

– Ajoin Venlan ja Ennin etumatkan kiinni polulla. Päätin jatkaa kovaa juoksua ja ratkaista kilpailun pitkällä kirillä. Ennin kanssa tuli vielä tiukka kilpailu, mutta lopullisesti voitto ratkesi vasta viimeiselle rastille, Haapala kertasi kilpailuaan.

Haapalalla on takana erittäin intensiivinen kilpailukausi. Maailmancup ja sitä seurannut maajoukkueleiri päättyi vasta reilu viikko sitten, jonka jälkeen hän on ottanut urheilun kannalta erittäin kevyesti.

– Ajattelin juosta kuitenkin tämän, sillä tämä on hauska kilpailu, jossa juostaan porukalla. Onhan tämä lisäksi SM-kilpailu ja näitä on mukava juosta, kun on ensimmäistä vuotta yleisessä sarjassa, Haapala jatkoi.

Loppusyksyn ajan Haapala keskittyy urheilun sijaan opintojensa eteenpäin viemiseen.

Ida Haapala jätti muut taakseen vahvalla lopulla. Kuva: Marko kantaneva/SSL

MS Parman Jalava jäi Haapalalle yhdeksän sekuntia. Kultamitalin suhteen ei jäänyt jossiteltavaa.

– Loppu oli pelkkää fysiikkaa. Ida oli tänään kaikista vahvin ja sai lopun tieosuudella revittyä ratkaisevan eron, Jalava kertasi loppua.

Hopeamitalisti oli joka tapauksessa tyytyväinen tulokseensa, sillä Sveitsin maajoukkueleiri painoi jaloissa vielä kisaviikolla.

– Tässä kilpailussa on vaikea onnistua. Niin moni asia voi mennä pieleen, eikä tämä kisa ole mennyt edellisinä vuosina hyvin. Nyt oli mukava onnistua, hopeamitalisti jatkoi.

Viime vuoden erikoispitkän suomenmestari Venla Taulavuori otti pronssin minuutin ja 18 sekuntia Haapalan takana.

 

Miesten kilpailussa draamaa

Miesten 25 kilometrin kilpailussa koettiin dramaa vielä maalissa. Ikaalisten Nouseva-Voiman Eetu Savolainen oli johtoasemassa vielä muutama kilometri ennen maalia, mutta Helsingin Suunnistajien Topi Syrjäläinen sai Savolaisen kiinni. Viimeisillä kilometreillä Syrjäläinen oli vahvempi, mutta maalin leimantarkastuksessa kävi ilmi, että hän oli käynyt radalla väärällä rastilla. Näin ollen Syrjäläinen hylättiin ja Savolainen nousi mestariksi. Mestaruus oli Savolaisen toinen erikoispitkillä matkoilla.

– Kisa oli pitkä, mutta suoritus oli onnistunut. Taidollisesti ei ollut ongelmia ja etenkin alku oli fyysisesti vahvaa. Viimeinen tunti oli taistelua, kun alaselkä ja jalat kramppasivat. Topin kyytiin ei ollut lopussa vauhdillisesti mitään mahdollisuutta vastata, mutta mestaruus tuli nyt kuitenkin minulle, Savolainen summasi suorituksensa.

Eetu Savolainen loppusuoralla. Kuva: Juho-Veikko Hytönen/SSL

Savolainen edusti reilu viikko sitten Suomea maailmancupissa Sveitsissä. Tuolloin vauhti oli pahasti kadoksissa, joten starttaaminen lauantain kilpailuun oli pieni arvoitus.

– Tosin Sveitsissä ongelmia oli lähinnä erittäin kovan kisavauhdin kanssa. Tämä erikoispitkä kilpailu on niin pitkä, että matkavauhti ei ole ihan yhtä kova. Olin sen suhteen ihan luottavainen, että tästä kilpailusta selvitään hyvin maaliin.

Ikaalisten Nouseva-Voima otti miesten kilpailussa kaksoisvoiton, kun Juho Ylinen otti hopeaa reilut viisi minuuttia seurakaverinsa takana.

– Rata oli itselleni sopiva, kun se sisälsi pitkiä rastivälejä, jossa oli myös tiekiertomahdollisuuksia. Lopussa oli vielä seuraa muista suunnistajista ja voimiakin kilpailla muita vastaan. Tämä kilpailu sopii meidän seuran miehille, kun me harjoittelemme määrällisesti niin paljon, Ylinen totesi viitaten kaksoisvoittoon.

Polkujuoksijanakin tunnetulla Ylisellä ei ole vielä mahdollisuutta kevennellä harjoittelua, sillä kolmen viikon kuluttua hän osallistuu polkujuoksun MM-kilpailuihin Thaimaassa.

– Siellä on kisamatkana 40 kilometriä ja radalla on 3000 nousumetriä. Kelikin on varmasti lämpimämpi kuin täällä Jämsässä, joten Thaimaan kisan maalissa ei tarvitse palella toppatakki päällä, Ylinen ennakoi.

SM-pronssia otti Tampereen Pyrinnön Anton Kuukka, joka voitti loppukirissä Helsingin Suunnistajien Arttu Syrjäläisen.

Tulokset suunnistuksen erikoispitkän matkan SM-kilpailu 15.10.2022 Jämsä

Naiset 18,0 km

1) Ida Haapala Espoon Suunta 2:23:53, 2) Enni Jalava MS Parma 2:24:02, 3) Venla Taulavuori Jämsän Retki-Veikot 2:25:11, 4) Tereza Janosikova Suunta Jyväskylä 2:30:12 (SM-kilpailun ulkopuolella), 5) Mira Kaskinen Rastikarhut 2:32:48, 6) Yvonne Gunell Pargas IF 2:33:13

Miehet 25,8 km

1) Eetu Savolainen Ikaalisten Nouseva-Voima 2:50:41, 2) Juho Ylinen Ikaalisten Nouseva-Voima 2:55:49, 3) Anton Kuukka Tampereen Pyrintö 2:56:02, 4) Arttu Syrjäläinen Helsingin Suunnistajat 2:56:15, 5) Aaro Aho Valkeakosken Haka 2:59:02, 6) Timo Sild Koovee 2:59:46

Tapahtuman sivut
Tulokset
Kuvia