Venla Harju ja Olli Ojanaho SM-pitkän mestarit

Artikkelikuvassa Venla Harju. Kuvaaja: Timo Mikkola

Tampereen Pyrinnön Venla Harju ja Helsingin Suunnistajien Olli Ojanaho ottivat suunnistuksen SM-pitkän mestaruudet Lappeenrannan Ylämaalla.

Järjestävät seurat Ylämaan Pyrkijät ja Luumäen Rasti olivat löytäneet kilpailuun uuden maaston, jossa oli aikaisemmin kilpailtu vain vuosikymmeniä sitten peruskartalla.

Naisten kilpailussa Tampereen Pyrinnön Venla Harju suunnisti tarkasti, ja otti mestaruuden 34 sekunnin erolla Kalevan Rastin Marika Teiniin. Pronssille suunnisti Lahden Suunnistajat -37:n Karoliina Ukskoski.

Voittaja Venla Harju lähti kilpailuun vauhdilla liikkeelle ja teki onnistuneet reitinvalinnat.

– Halusin lähteä kisaan rohkeasti hyvällä vauhdilla liikkeelle. Otin alussa pidemmällä välillä tievalinnan, jossa sain luettua hyvin rataa eteenpäin, ja onnistuin ottamaan sitten radan vaikeimmat rastit virheittä. Lopussa alkoi matka tuntua jo fyysisesti, mutta saatuani loppulenkille Tereza Janosikovan selän kiinni, sain siihen vielä sopivasti lisätsemppiä, kertoi Harju.

– Maasto tuntui hienolta, varsinkin kun kesällä on suunnistettu paljon tätä peitteisimmissä maastoissa. Loppukauden maailmancupissa Sveitsissä tarvitaankin sitten taas enemmän hapenottoa, kun suunnistetaan korkealla alppimaisemissa. Hyvät suoritukset sielläkin on tähtäimessä, ja tavoitteena on pysyä kokonaiskilpailun palkinnoilla, suunnitteli maailmancupissa kolmantena oleva Venla Harju.

Miesten kilpailussa mitalitaistelu oli äärimmäisen tiukka. Helsingin Suunnistajien Olli Ojanaho suunnisti mestariksi vain 11 sekunnin erolla Ikaalisten Nousevan-Voiman Eetu Savolaiseen. Pronssia otti Kalevan Rastin Miika Kirmula 26 sekuntia Ojanaholle jääden.

Olli Ojanaho

– Rata oli tänään mukavan monipuolinen ja maasto upea. Kartalta sitä ei aina osannutkaan odottaa, kuinka upeita kallioita tai korpikuusikoita sieltä löytyykään. Oma suoritus oli tänään aika tasapainoinen, mutta alkulenkillä tuli kolme pientä rastinottovirhettä. Lähdin minulle tyypillisesti melko rennosti liikkeelle, ja jaksoin loppulenkillä vielä suunnistaa tarkasti sekä painaa fyysisesti, kertoi mestari Ojanaho.

Myös Ojanaholle maailmancupin päätös on loppukauden päätähtäin, mutta SM-kisat ovat vahvasti syyskuun ohjelmassa.

– Tässä vaiheessa en ole vielä hirveästi herkistellyt, ja harjoittelua on tehty vahvasti. Ensi viikonloppuna odotan mielenkiinnolla Kytäjän maastoa, sillä en ole siellä vielä aikaisemmin suunnistanut. Ja SM-viesti Hämeenlinnassa on yksi kauden kohokohta, mietiskeli Olli Ojanaho.

Tulokset suunnistuksen SM-pitkä matka, 4.9.2022, Lappeenranta, Ylämaa

Naiset: 1) Venla Harju Tampereen Pyrintö 1.15.43, 2) Marika Teini Kalevan Rasti 1.16.17, 3) Karoliina Ukskoski Lahden Suunnistajat-37 1.18.58, 4) Kirsi Nurmi SK Pohjantähti 1.19.27, 5) Enni Jalava MS Parma 1.20.26, 6) Anna Haataja SK Pohjantähti 1.21.15, 7) Elisa Mattila Lahden Suunnistajat-37 1.21.30, 8) Ida Haapala Espoon Suunta 1.21.38, 9) Miia Niittynen Kalevan Rasti 1.21.50, 10) Inka Nurminen Jämsän Retki-Veikot 1.22.13
Miehet: 1) Olli Ojanaho Helsingin Suunnistajat 1.28.11, 2) Eetu Savolainen Ikaalisten Nouseva-Voima 1.28.22, 3) Miika Kirmula Kalevan Rasti 1.28.37, 4) Aaro Aho Valkeakosken Haka 1.30.41, 5) Topi Syrjäläinen Helsingin Suunnistajat 1.31.09, 6) Santeri Silvennoinen Kalevan Rasti 1.31.47, 7) Matti Suutari Vehkalahden Veikot 1.34.05, 8) Lauri Nenonen Kalevan Rasti 1.35.10, 9) Joni Hirvikallio Koovee 1.36.13, 10) Samuel Heinonen Paimion Rasti 1.36.46