Marika Teini ja Topi Syrjäläinen Lumonite SM-yön mestarit Anttolassa

Lumonite SM-yösuunnistus kilpailtiin lauantain ja sunnuntain välisenä yönä Anttolassa. Anttolan keskustan eteläpuolella sijainnut komea kallio- ja mäkimaasto tarjosi kilpailijoille vaativaa yösuunnistusta.

Naisten kilpailussa Kalevan Rastin Marika Teini suunnisti ylivoimaiseen voittoon jättäen toiseksi parhaan ajan tehnyttä SM-kilpailun ulkopuolella juossutta Tereza Janosikovaa yli kolme ja puoli minuuttia. SM-hopeaa suunnisti Pargas IF:n Amy Nymalm lähes neljän minuutin erolla Teiniin ja pronssia Jämsän Retki-Veikkojen Merja Rantanen.

– Monivaiheinen reissu se oli, ja alkumatkalla tuli jonkin verran koukkuja. Loppuradan vauhdikkaammat välit onnistuivat paremmin, mutta ei tämä yösuunnistus helppoa ole. Rata oli tänään vaativa, ja ilman heijastimia olevista rasteista voi läheltäkin mennä ohi, vaikka lampuissa tehoja riittääkin, kuvaili Marika Teini.

Kalustoasiat toivat Teinille hieman lisäjännitystä kilpailun kynnyksellä.

– Huomasin kisapaikalle lähdettäessä, että akun lataus oli jäänyt pahasti vajaaksi, mutta onneksi sain seurakaverilta sopivan akun lainaan. Sillä oli tosin jo suunnistettu 40-minuutin kisa, joten syytä oli minunkin juosta nopeasti ja keskitason lampputehoilla, jatkoi mestari Marika Teini.

Topi Syrjäläinen

Myös miesten kilpailussa Helsingin Suunnistajien Topi Syrjäläinen otti mestaruuden reilun kolmen minuutin erolla Espoon Suunnan Lari Pernuun. Syrjäläinen juhli Anttolassa uransa ensimmäistä pääsarjan kultamitalia ja Pernu uransa ensimmäistä pääsarjan SM-mitalia. Pronssille suunnisti Valkeakosken Hakan Aaro Aho 3.13 erolla Syrjäläiseen.

– Lähdin alkuun aika aggressiivisesti liikkeelle, ja siinä tuli muutamalla tiukalla rastipisteellä turhaa hätäilyä. Mutta puolenvälin jälkeen alkoi löytyä tekemiseen hyvä rytmi, ja loppurata tuli tosi hyvin. Ensimmäinen kartta oli aika keskimatkatyyppistä suunnistusta, ja sitten kartanvaihdon jälkeen oli vauhdikkaampaa, kuvaili Syrjäläinen.

Syrjäläinen onnistui erinomaisesti kisan pisimmällä kartan lävistäneellä reitinvalintavälillä.

– Mietin siinä pitkän välin lähdössä aika pitkään reitinvalintaa, jotta varmasti onnistuisin. Siinä meni ehkä jopa 20 sekuntia, mutta se kannatti, ja löysin hyvän ratkaisun. Tämä oli minulle ensimmäinen SM-yösuunnistuksen kulta pääsarjassa, ja arvostan tätä kyllä todella korkealle, iloitsi mestari Topi Syrjäläinen.

Tulokset Lumonite SM-yösuunnistus 24.9.2022, Anttola

Naiset: 1) Marika Teini Kalevan Rasti 52.39, 2) Amy Nymalm Pargas IF 56.36, 3) Merja Rantanen Jämsän Retki-Veikot 57.36, 4) Ulrika Uotila Kangasala SK 57.53, 5) Siiri Silvennoinen Kalevan Rasti 59.06, 6) Ina Westerlund Paimion Rasti 59.19, 7) Lotta Eerola Tampereen Pyrintö 59.21, 8) Mira Kaskinen Rastikarhut 59.29, 9) Maiju Oksanen Kangasala SK 59.46, 10) Veera Laaksoviita Kalevan Rasti 1.00.36

Miehet: 1) Topi Syrjäläinen Helsingin Suunnistajat 1.08.45, 2) Lari Pernu Espoon Suunta 1.11.46, 3) Aaro Aho Valkeakosken Haka 1.11.58, 4) Einari Heinaro Helsingin Suunnistajat 1.12.26, 5) Aleksi Karppinen Navi 1.12.53, 6) Veli Kangas Helsingin Suunnistajat 1.13.13, 7) Teemu Oksanen Ikaalisten Nouseva-Voima 1.13.30, 8) Topias Arola Paimion Rasti 1.13.42, 9) Santeri Silvennoinen Kalevan Rasti 1.14.02, 10) Samu Heiska Turun Metsänkävijät 1.15.46