Venla Harjulle pronssia suunnistuksen EM-kilpailujen keskimatkalta

Venla Harju otti toisen mitalinsa suunnistuksen EM-kilpailuissa Viron Rakveressa, kun hän suunnisti lauantaina pronssille keskimatkalla.

Torstaina EM-kultaa pitkällä matkalla juhlinut Harju ei miettinyt pitkän matkan mestaruutta enää lauantaina.

– Oli taas uusi kilpailu. Eipä se tuo mitään helpotusta, jos on edellisen voittanut. Sain pidettyä ajatukset hyvin keskimatkassa, sillä tiedossa oli vaativa kilpailu, Harju kertoi.

Harju jäi 5,3 kilometrin radalla ylivoimaiselle sveitsiläisvoittaja Simona Aebersoldille 2 minuuttia ja 50 sekuntia. Viron Evely Kaasiku yllätti kotikisoissaan suunnistamalla hopealle vajaa puolitoista minuuttia Aebersoldin takana.

Harjun mukaan lauantain kisasuoritus oli edellisvuosien arvokisojen keskimatkan suoritusten kaltainen. Matkalle mahtui yksi virhe ja yksi hitaampi reitinvalinta.

– Joku virhe on aina arvokisojen keskimatkalla tullut. Yhdellä rastivälillä vähän herpaannuin omasta tekemisestä ja oli vaikea lukea itsensä kiinni kartalle. Olen kuitenkin todella tyytyväinen, että maltoin suunnistaa tarkasti vaikeimmissa kohdissa, pronssimitalisti tiivisti.

EM-kilpailut päättyvät kolmen osuuden viesteihin. Harjun mukaan Suomella on hyvät menestysmahdollisuudet.

– Illalla katsellaan kisamaaston vanhoja karttoja ja mietitään, miten radat siellä voisivat kulkea. Luultavasti viestissäkin nähdään virheitä, Harju ennakoi.

Pitkällä matkalla pronssille suunnistanut Marika Teini oli lauantaina pitkään Harjun edellä ja kiinni pronssissa, mutta virhe vajaa kilometri ennen maalia pudotti hänet viidenneksi. Teini jäi Aebersoldille kolme ja puoli minuuttia.

Ojanaho neljäs miesten kilpailussa

Miesten 6,3 kilometrin keskimatkalla Ruotsi otti kolmoisvoiton, kun Albin Ridefelt voitti, Anton Johansson suunnisti hopealle ja Gustav Bergman pronssille.

Olli Ojanaho suunnisti upeasti neljänneksi. Suuret virheet välttäneen suomalaisen ero voittajaan oli 2.05 ja hän oli kilpailuunsa tyytyväinen.

– Onnistuin noudattamaan omaa taktiikkaani. Suunnistus oli hallinnassa koko ajan ja pidin katseen ylhäällä. Näissä maastoissa on tärkeä löytää edellisten kilpailijoiden tekemät urat, sillä ne nopeuttavat huomattavasti etenemistä. Aikatappiota voi tulla, vaikka GPS-jälki näyttää hyvältä, mutta ei löydä hyviä väyliä rastiväleillä, Ojanaho kertoi.

Mitaleilta putoaminen ei jäänyt kaivelemaan.

– Ero mitalisijoihin oli selvä, enkä mielestäni menettänyt suuresti aikaa missään, vaikka ihan tarkkaan en ole ehtinyt vielä rataa analysoida, Ojanaho totesi.

Naisten tavoin myös Suomen miehet saavat jalkeille iskukykyiset viestijoukkueet.

–Hyvillä mielin voi lähteä huomiseen. Kokonaisuutena olemme onnistuneet näissä kisoissa ja kaikilla Suomen joukkueilla on onnistuessaan mahdollisuudet hyvään sijaan. Pitää vielä kerran taistella ja suunnistaa hyvin, Ojanaho ennakoi sunnuntaita.

Miika Kirmula oli toiseksi parhaana suomalaisena kisan seitsemäs 2.27 voittajan takana.

Suunnistuksen EM-kilpailujen keskimatka 6.8.2022, Rakvere, Viro

Naiset

1) Simona Aebersold SUI 35:40, 2) Evely Kaasiku EST 37:07, 3) Venla Harju FIN 38:39, 4) Ane Dyrkorn NOR 38:57, 5) Marika Teini FIN 39:09, 6) Johanna Öberg SWE 40.27, … 11) Miia Niittynen FIN 41:10, 13) Enni Jalava FIN 41:45, 17) Anu Tuomisto FIN 42:45, 31) Veera Klemettinen FIN 47:23, 33) Ina Westerlund FIN 48:45

Miehet

1) Albin Ridefelt SWE 35:40, 2) Anton Johansson SWE 35:57, 3) Gustav Bergman SWE 36:17, 4) Olli Ojanaho FIN 37:45, 5) Eskil Kinneberg NOR ja Loic Cabern FRA 37:59, 7) Miika Kirmula FIN 38:07, 25) Aaro Aho FIN 41:14, 38) Joni Hirvikallio FIN 43:17, 41) Samu Heiska FIN 44:06

Linkkejä
IOF-live, jossa livetulokset ja GPS
Kuvagalleria
EM-kisojen ohjelma, lähetysajat, linkkejä yms.