Suomi neljäs pyöräsuunnistuksen EM-viestissä

Artikkelikuvassa Suomen joukkueen ankkuri Juha Lilja.

Pyöräsuunnistuksen EM-kilpailut Portugalissa päättyivät sunnuntaina viestikilpailuihin. Aikuisten sarjoissa kilpailtiin kolmen osuuden sekaviesti, jossa vähintään yhdellä osuudella piti olla naissuunnistaja. Nuorten sarjoissa kilpailtiin perinteiseen tapaan kolmen osuuden viesti sarjoittain.

Aikuisten sekaviestissä Marika Hara aloitti tuomalla Suomen joukkueen vaihtoon kuudentena viisi minuuttia Portugalin miesaloittajaa Davide Machadoa perässä.

– Ajo sujui hyvin. Ehkä parilla reitinvalinnalla tuli hieman takkiin, ja paremminkin olisi tehnyt mieli vaihtaa, mutta se oli hyvä viestisuoritus, kuvaili Marika Hara

Jussi Laurila jatkoi toisella osuudella vaihtaen neljäntenä 2.18 kärkijoukkue Tanskan jälkeen.

– Pääsin sopivassa paikassa matkaan tekemään omaa suoritusta, ja suunnistus sujuikin hyvin. Yksi pieni koukku tuli matkalla, mutta sain sen jälkeen homman nopeasti kasaan, ja kokonaisuutena se oli sellainen tasapainoinen suoritus.

Juha Lilja pääsi ankkuriosuudelle taistelemaan mitalisijoituksista, ja kilpailu huipentui loppukirikamppailuun Liettuan Ignas Ambrazasia vastaan.

– Alkuradasta tuli yksi harmittava virhe, ja siitä tuli jonkin verran ylimääräistä mäkeäkin. Liettuan ankkuri tuli ennen yleisörastia vauhdilla ohi, enkä päässyt heti kantaan. Mutta olin lukenut viimeiset rastit valmiiksi hyvin muistiin, ja pääsin hänen takarenkaaseen kiinni lopussa. Sekunnin ero siihen sitten jäi maalissa, kertoi joukkueen ankkuri Juha Lilja.

– Siinä oli edellä monta hyvää joukkuetta, ja meiltä nämä olivat hyvät tasaiset suoritukset. Mitali näissä kisoissa vaatii aina hieman venymistä, ja nyt oltiin hyvällä nelostilalla, summasi Jussi Laurila joukkueen suoritukset.

Viesti päättyi Tsekin voittoon puolentoista minuutin erolla hopeajoukkue Venäjään. Pronssille ajoi Liettua, josta Suomi jäi sekunnin verran sijoittuen neljänneksi.

Nuorten joukkueilla kolmen viestimitalin päivä

Suomen nuoret 20-vuotiaat naiset ajoivat viestin upeasti, ja he voittivat vahvan Venäjän joukkueella Silja Yli-Hietanen, Pihla Häkkinen ja Kaarina Nurminen.

– Menin alussa tarkasti omalle hajonnalle, ja sen jälkeen sain tehdä rauhassa omaa suunnistusta. Aloitus meni oikein hyvin, kertoi toisena aloitusosuudelta vaihtanut Silja Yli-Hietanen.

Toisella osuudella Pihla Häkkinen nosti Suomen kärkeen ohi Venäjän.

– Se oli ihan hallittu suoritus. Seiskarastille asti suunnistin yksin, mutta sitten sain Venäjän kiinni. Lopussa tultiin aika samaan tahtiin omille hajonnoille suunnistaen, kertoi Pihla Häkkinen.

Kaarina Nurminen
Kuvaaja: Teija Liponkoski

Ankkuriosuudella Kaarina Nurminen toi Suomen joukkueen upeaan mestaruuteen lähes kahden minuutin erolla hopeajoukkue Venäjään.

– Se oli aika jännä paikka lähteä tismalleen samaan aikaan Venäjän kanssa liikkeelle. Alussa Venäjän ankkuri vaikutti fyysisesti vahvemmalta, ja minä yritin keskittyä huolelliseen suunnistamiseen. En nähnyt Venäjää alun jälkeen, tein oman puhtaan suorituksen, ja siihen se kisa vain ratkesi, iloitsi Kaarina Nurminen.

Nuorten 20-vuotiaiden miesten sarjassa Suomen joukkue Paulus Hanhijärvi, Aapo Liponkoski ja Eevert Kenttämies taistelivat tasaisessa kärkitaistelussa pronssimitalin.

– Lähdin tekemään aloitukseen omaa työtä, ja se onnistui tänään hyvin, kertoi mitalista iloinen Paulus Hanhijärvi.

– Varmistelin toisella osuudella jonkin verran, ja jaksoin kisaviikon rasituksista huolimatta hyvin. Hyvin se osuus sieltä tuli, kuvaili kolmantena osuudeltaan vaihtanut Aapo Liponkoski.

Ankkuriosuudella Eevert Kenttämies sai kärjen osuudellaan kiinni, ja johtikin kilpailua hetken ajan.

– Tein alussa muutaman virheen, ja yllätyin varvausrastilla siitä, että ollaankin kärjessä. Loppulenkillä olikin niin isot miehet vastassa, etten pystynyt pitämään heitä takana. Mutta hyvin sieltä tultiin, iloitsi ankkuri Eevert Kenttämies.

Nuorten 17-vuotiaiden poikien sarjassa Suomen joukkue Tatu Aaltonen, Eemil Koskinen ja Simo Klemettinen ajoi hopealle 32 sekuntia mestarijoukkue Ranskaa perässä.

– Alkuun oli suorituksessa hieman kiirettä, ja meinasin lähteä liikenneympyrästä väärään suuntaan. Sitten pitikin ajaa loppumatka kiinni porukkaa, kertoi vain neljä sekuntia kärjen perässä vaihtanut aloittaja Tatu Aaltonen.

– Alussa suunnistin yksin, mutta sitten näin kärkijoukkue Ranskan. Loppumatka tultiin vaihtoon samaa tahtia, kertoi Eemil Koskinen.

– Ajojalka ei ollut ihan tänään syönnillään, mutta sain pidettyä hopeasijan. Tyytyväinen pitää olla suoritukseen ja joukkueella meni kokonaisuutena oikein hyvin, kertoi Simo Klemettinen.

Nuorten 17-vuotiaiden tyttöjen sarjassa Suomen joukkue Lotta Voutilainen, Aino Kankaanpää ja Annika Rantanen suunnisti neljänneksi kuuden minuutin erolla voittajajoukkue Venäjään.

Tulokset – Pyöräsuunnistuksen EM-viesti 10.10.2021, Abrantes, Portugali

Aikuiset, sekaviesti: 1) Tšekki (Veronika Kubinova, Vojtech Ludvik, Krystof Bogar) 1.35.29, 2) Venäjä (Olga Shipilova-Vinogradova, Ruslan Gritsan, Valeriy Glukhov) 1.37.00, 3) Liettua (Gabriele Andrasiuniene, Jonas Maiselis, Ignas Ambrazas) 1.38.59, 4) Suomi (Marika Hara, Jussi Laurila, Juha Lilja) 1.39.00

Naiset 20-v: 1) Suomi (Silja Yli-Hietanen, Pihla Häkkinen, Kaarina Nurminen) 1.35.00, 2) Venäjä (Ekaterina Landgraf, Anastasia Zhurkina, Alena Aksenova) 1.36.43, 3) Puola (Aleksandra Szaturska, Matylda Lesniak, Julia Nyga) 2.12.40

Miehet 20-v: 1) Sveitsi (Flurin Schnyder, Noe Henseler, Noah Rider) 1.39.00, 1) Venäjä (Vladimir Kuznetsov, Timofey Sinyavskiy, Aleksandr Trunin) 1.39.00, 3) Suomi (Paulus Hanhijärvi, Aapo Liponkoski, Eevert Kenttämies) 1.39.15

Tytöt 17-v: 1) Venäjä (Maria Kupriyanova, Uliana Bryuchko, Daria Toporova) 1.16.59, 2) Tšekki (Tereza Kadlecova, Sofie Stranska, Lucie Messnerova) 1.20.51, 3) Ranska (Margaux Leclerc 1.21.47, 4) Suomi (Lotta Voutilainen, Aino Kankaanpää, Annika Rantanen) 1.23.05

Pojat 17-v: 1) Ranska (Augustin Leclere, Mathieu Vayssat, Hugo Piszczorowicz) 1.09.12, 2) Suomi (Tatu Aaltonen, Eemil Koskinen, Simo Klemettinen) 1.09.44, 3) Venäjä (Aleksandr Shustov, Alexander Demin, Leonid Kolomin) 1.10.04