Heiska ja Taulavuori SM-erikoispitkän voittoihin

Vuoden viimeiset suomenmestaruudet ratkottiin Tampereen Pyrinnön järjestämissä erikoispitkän matkan kilpailuissa Sorilan ja Vähäjärven maastoissa. Tapahtuma oli yksi Pyrinnön 125-vuotisjuhlavuoden kilpailuista.

Miesten 27,2 kilometrin radan voittoon suunnisti Turun Metsänkävijöiden Samu Heiska. MS Parman Eero Heinonen suunnisti hopealle ja pronssille Valkeakosken Hakan Aaro Aho.

Naisten 18,5 kilometrillä voittajaksi suunnisti Alatornion Pirkkojen nuori Venla Taulavuori. Hopealle sijoittui Lahden Suunnistajat-37:n Anna-Kaisa Anjala vain kaksi sekuntia Taulavuoren perässä. Pronssin nappasi Tampereen Pyrinnön Anni Haanpää.

Tänä vuonna pääsarjaan siirtyneelle Taulavuorelle voitto ei ollut itsestäänselvyys. Vuoden muissa SM-kilpailuissa pienet virheet veivät parhaita sijoituksia.

– En asettanut mitään tavoitteita. Lähdin alusta aika rauhassa liikkeelle, kun matka vähän pelotti, kun se on niin pitkä. Loppulenkillä uskalsi vasta laittaa vauhtia, kun tiesi, että jaksaa maaliin asti, kertoi Taulavuori maaliin tultuaan.

– Tänään oli hyvä suoritus. Onnistuin suunnistuksellisesti ja fyysisesti oli hyvä päivä. Lähdössä oli kiva jännityksen ja pelon sekoitus.

Voittotaistelu oli kolmen naisen kauppa. Haanpään kirkkaammat mitalitoiveet kariutuivat lopun kramppeihin. Sen sijaan Anjalan kanssa Taulavuori kävi tiukan väännön, joka päättyi Taulavuoren hyväksi vain kahden sekunnin erolla. Loppukiriin riitti aineksia, kun alkuvauhti osoittautui odotettua helpommaksi.

– Tuntui kivalta, varsinkin kun pysyi hyvin mukana, eikä vauhti tuntunut ylivoimaiselta. Loppusuoralla ajattelin vaan, että juoksen niin lujaa kuin jaksan.

Myös Heiskalle erikoispitkän matkan suomenmestaruus oli ensimmäinen. Usein kauden loppupuolen kilpailemista on estänyt pitkän kauden rasitukset. Erikoispitkillä Heiskaa ei ole usein nähty.

– Ollut niin paljon jalkavaivoja ja yleensä tässä vaiheessa ollut tukevasti telakalla.

Viimeiselle noin viiden kilometrin loppulenkille lähdettäessä kolmen kärjen järjestys oli vielä auki. Heti kilpailu ensimmäiselle rastille kahden minuutin koukun tehnyt Heiska paranteli rauhassa sijoituksia. Virhe ei laittanut pasmoja sekaisin, vaan Heiska luotti omaan tekemiseensä.

– Totesin, että nyt ainakin saan suunnistaa itse. Olo oli aika rauhallinen, kun tiesin, että fyysisesti pystyy likistämään hyvin. Ei oikeastaan iskenyt mitään hätääntymistä vielä.

Lopulta eroa hopeamies Heinoseen kertyi yli minuutti.

– Tavoitteena oli hyvä suoritus, että jaksaa loppuun asti juosta.

 

Tulokset – SM-erikoispitkä 17.10.2021

Miehet: 1) Samu Heiska Turun Metsänkävijät 2.36.55, 2) Eero Heinonen MS Parma 2.38.04, 3) Aaro Aho Valkeakosken Haka 2.38.15, 4) Jussi Suna Turun Metsänkävijät 2.43.32, 5) Juho Ylinen Ikaalisten Nouseva-Voima 2.46.31, 6) Antti Saikko Tampereen Pyrintö 2.46.43, 7) Veli Kangas Helsingin Suunnistajat 2.49.07, 8) Ilari Sulkula Vaajakosken Terä 2.51.49, 9) Jere Kommio Angelniemen Ankkuri 2.56.38, 10) Matti Suutari Vehkalahden Veikot 2.59.44

Naiset: 1) Venla Taulavuori Alatornion Pirkat 2.07.42, 2) Anna-Kaisa Anjala Lahden Suunnistajat-37 2.07.44, 3) Anni Haanpää Tampereen Pyrintö 2.07.57, 4) Amy Nymalm Pargas IF 2.11.52, 5) Merja Rantanen Jämsän Retki-Veikot 2.11.59, 6) Siiri Silvennoinen Kalevan Rasti 2.12.48, 7) Salla Saarijärvi Rastikarhut 2.12.50, 8) Sanna Kauppila Angelniemen Ankkuri 2.17.00, 9) Yvonne Gunell Pargas IF 2.17.05, 10) Maiju Oksanen Kangasala SK 2.24.01

Kaikki tulokset