Suomalaisten EM-kisojen knock out -sprintti päättyi semifinaaleihin

Kuvat: Donatas Lazauskas

Sveitsin EM-kilpailut jatkuivat lauantaina knock out -sprintin finaaleilla, jotka kilpailtiin kuuden suunnistajan erissä.

Perjantaina karsinnasta tiensä neljännesfinaaleihin selvittivät kahdeksan suomalaista: Tuomas Heikkilä, Akseli Ruohola, Maija Sianoja, Lotta Karhola, Inka Nurminen, Alexandra Enlund, Veera Klemettinen ja Ida Haapala.

Lauantain neljännesfinaaleista jatkoon suunnistivat Tuomas Heikkilä, Lotta Karhola ja Veera Klemettinen.

Tuomas Heikkilä neljännesfinaalissa

Semifinaaleissa Tuomas Heikkilä teki rohkeasti omia reitinvalintoja runsaasti korkeuseroja, rappusia ja katukivetystä sisältävällä radalla. Heikkilä sijoittui erässään kuudenneksi, eikä selviytynyt finaaliin, mutta arvokisojen ensikertalaisena suoriutui kuitenkin parhaana suomalaismiehenä mallikkaasti raskaassa knock out -sprintin kisakonseptissa.

– Neljännesfinaalissa sain sen erän mitä halusinkin. Siinä onnistuin tekemään hallitun suorituksen, ja suunnistus oli hanskassa. Semifinaalissa jalat alkoivat hyytyä portaissa aika pahasti, ja heti ensimmäisen ison mäen päällä tuntui aika jäykältä. Ero kärkeen tuli muutamalla huonommalla reitinvalinnalla ja lopun yhdellä turhalla korttelin kierrolla, kertoi Heikkilä.

Lotta Karhola neljännesfinaaleissa.

Naisten erissä Lotta Karhola tsemppasi semifinaalissa rankalla radalla viidenneksi ja jäi jatkopaikasta 23 sekuntia.

– Päivän ensimmäisessä startissa neljännesfinaaleissa jännitti aika paljon. Meinasin jäädä lopussa neljänneksi, mutta viimeisissä käännöksissä sain korjattua kärkinaisen virheet, ja varmistin sillä paikan jatkoon, kertoi Karhola

– Finaalissa oli alussa heti kaksi aika pahaa nousua, ja jäin siinä suosiolla porukan hännille. Hajontaosion valinta osui kohdallani nappiin, ja sain siinä selkeästi muita kiinni. Alamäkiosuuskin rullasi hyvin, mutta kärkinaisten hurjaan kyytiin ei vielä riittänyt vauhti, kuvaili Karhola.

Veera Klemettinen neljännesfinaalissa.

Toinen semifinaaleihin selviytynyt arvokisojen ensikertalainen Veera Klemettinen juoksi erässään viidenneksi. Klemettisen ero finaalipaikaan oli 9 sekuntia.

– Neljännesfinaaleissa olin varautunut perhoslenkkeihin, ja sellaisethan siinä oli heti alussa. Maija Sianojan kanssa tehtiin pieni virhe, mutta pääsin kuitenkin kolmantena jatkamaan siitä eteenpäin. Semifinaaleissa oli märällä katukivetyksellä aika liukasta. Välillä porukkaa kaatuili rajusti, enkä uskaltanut tulla pitkiä portaita kovempaa alas. Mutta vauhdillisestikin hieman kovempaa pitäisi pystyä juoksemaan, jotta paikka finaaliin avautuisi, mietti Klemettinen.

Suunnistusmaajoukkueen päävalmentaja Fredric Portin allekirjoitti knock out -sprintin vaativuuden.

– Tuli taas todettua, että erittäin fyysinen matka tämä on. Raaka laji huipputasolla, ja tarvitaan vielä lisää juoksuvoimaa, jotta voidaan taistella realistisesti finaalipaikoista. Mutta olen tyytyväinen siihen, että moni nuori sai erävaiheiden kautta lisää hyvää kisakokemusta, kertoi Portin.

Miesten finaalissa nähtiin jonkin verran erilaisia reitinvalintoja, ja valinnat jyrkkien portaiden tai juostavien katujen välillä tekivät eroja. Sveitsiläiset ottivat lopulta kaksoisvoiton, kun mestariksi puristi Matthias Kyburz ja hopealle Joey Hadorn. Pronssille nousi Norjan Kasper Harlem Fosser.

Naisten finaalissa kärkikolmikko erottautui nopeasti. Ruotsin Tove Alexandersson osoitti taitonsa alamäkeen juostavissa portaissa, teki oikeat reitinvalinnat ja ratkaisi lopulta kullan itselleen pitkällä fyysisellä loppuvedolla. Sveitsin Simona Aebersold otti hopeaa ja Norjan Andrine Benjaminsen pronssia.

EM-kilpailut päättyvät sunnuntaina sprinttikilpailuihin, joita voi seurata Yle TV2:lla klo 14.10 alkaen.

Tulokset

Knock out -sprintin EM-finaalit, Neuchâtel, Sveitsi, 15.5.2021

Miehet: 1) Matthias Kyburz SUI 6.30, 2) Joey Hadorn SUI 6.31, 3) Kasper Harlem Fosser NOR 6.33, 4) Riccardo Rancan SUI 6.34, 5) Vojtech Kral CZE 6.37, 6) Audun Heimdal NOR 6.52

Naiset: 1) Tove Alexandersson SWE 6.49, 2) Simona Aebersold SUI 6.57, 3) Andrine Benjaminsen NOR 7.07, 4) Natalia Gemperle RUS 7.24, 5) Vilma von Krusenstierna SWE 7.27, 6) Tereza Janosikova CZE 7.32

Semifinaalit (2/erä jatkoon)

Miehet SF1: 1) Vojtech Kral CZE 7.30, 2) Riccardo Rancan SUI 7.31, … 6) Tuomas Heikkilä FIN 8.01

Naiset SF1: 1) Simona Aebersold SUI 8.13, 2) Tove Alexandersson SWE 8.14, … 5) Lotta Karhola FIN 8.37
Naiset SF2: 1) Andrine Benjaminsen NOR 8.00, 2) Natalia Gemperle RUS 8.06, … 5) Veera Klemettinen FIN 8.51

Neljännesfinaalit (3/erä jatkoon)

Miehet QF1: 1) Jerker Lysell SWE 7.08, 2) Riccardo Rancan SUI 7.09, 3) Tuomas Heikkilä FIN 7.10
Miehet QF4: 1) Sören Thrane Odum DEN 7.11, 2) Dag Blandkjenn NOR 7.12, 3) Lucas Basset FRA, 4) Akseli Ruohola FIN 7.14

Naiset QF2: 1 ) Paula Gross SUI 8.10, 2) Megan Carter Davies GBR 8.11, 3) Lotta Karhola FIN 8.12
Naiset QF3: 1 ) Hanna Lundberg SWE 8.06, 2) Natalia Gemperle RUS 8.14, 3) Veera Klemettinen FIN 8.23, … 5) Inka Nurminen FIN 8.32, 6) Maija Sianoja FIN 8.51
Naiset QF4: 1 ) Andrine Benjaminsen NOR 8.14, 2) Sabine Hauswirth SUI 8.16, 3) Sara Hagström SWE 8.20, … 5) Alexandra Enlund FIN 8.41
Naiset QF5: 1 ) Elena Roos SUI 8.01, 2) Karolin Ohlsson SWE 8.20, 3) Tereza Janosikova CZE 8.22, … Ida Haapala FIN hyl.