Turvaa metsät – suosi vastuullisia puu- ja paperituotteita

Parhaimmillaan suunnistus on lähes ilmainen harrastus, mutta jotain korvaamatonta se vaatii – vastuullisesti hoidettua metsää.

Jukolan viesti suunnistetaan vastuullisissa PEFC-metsissä

Maailman suurin viestisuunnistustapahtuma Jukolan viesti kerää urheilun ystäviä Rovaniemelle 2021. Sekä kuntoilijat että maailman huiput mittelevät taidoistaan vastuullisesti hoidetuissa PEFC*-metsissä. PEFC on kansainvälinen metsäsertifiointijärjestelmä, joka edistää ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää metsätaloutta kaikkialla maailmassa. Jokamiehenoikeudet takaavat, että metsät ovat kaikkien käytössä. Jokainen meistä voi liikkua, retkeillä sekä marjastaa ja sienestää Suomen metsissä vapaasti. PEFC tukee jokamiehenoikeuksien toteutumista ja oikeutta luonnossa oleskeluun. Vastuullisuuden edistäminen edellyttää luonnon kunnioittamista myös luonnossa liikkujalta – metsään ei tule jättää merkkejä siellä oleskelusta, ja roskat on kerättävä lähtiessä mukaan.

Tiesitkö, että PEFC-metsäsertifiointi
  • Edistää metsien kestävää käyttöä maailmanlaajuisesti.
  • Asettaa vaatimuksia liittyen mm. metsien monimuotoisuuden turvaamiseen ja virkistyskäyttöön.
  • Tukee jokamiehenoikeuksien toteutumista ja oikeutta luonnossa oleskeluun.
  • Edistää lasten ja nuorten metsätietämystä ja luontosuhteen kehittymistä.
  • On käytössä laajasti suomalaisissa metsissä, sillä niistä noin 90 prosenttia on PEFC-sertifioinnin piirissä.
  • Varmistaa riippumattomasti puutuotteiden vastuullisen alkuperän.
PEFC edistää metsien kestävää käyttöä

Metsät ovat tärkeä uusiutuva luonnonvara, ja samalla ne muodostavat elinympäristöjä tuhansille eläin- ja kasvilajeille. Metsillä on keskeinen tehtävä ilmastomme sääntelyssä, ja lisäksi ne tuottavat tarvitsemamme puutavaran ja paperin. Maailmassa yli puolentoista miljardin ihmisen toimeentulo riippuu metsästä. Siksi laittomien hakkuiden estäminen ja maailman metsien kestävä hoitaminen on tärkeämpää kuin koskaan aiemmin. Kestävästi hoidettujen metsien puusta valmistetun tuotteen tunnistat PEFC-merkistä. Merkin voi löytää esimerkiksi puuta tai paperia sisältävistä tuotteista, kuten pakkauksista, rakennus- tai sisustusmateriaaleista, kalusteista, aikakauslehdistä, kopiopaperista tai kertakäyttöastioista.