Omatoimirastit suosiossa

Suunnistusta on voitu harrastaa alkukauden aikana vain omatoimisesti, mutta kuntosuunnistus on ollut rajoitteista huolimatta suosittua. Seurat ovat tarjonneet omatoimirastien kartan hankkimiseksi digitaalisia tulostustiedostoja tai erilaisia noutotapoja, metsään on voinut mennä osallistujalle sopivaan ajankohtaan ja Suunnistusliiton rastilippu.fi -palvelusta on löytynyt runsaasti omatoimirasteja ympäri maata, siinä muutamia tekijöitä suosion taustalta.

Seuroissa omatoimirastien toteutumista on seurattu mielenkiinnolla. Yksi osallistujamääriään kasvattanut on Rasti-Nokian Nokirastit.

– Rasti-Nokian omatoimisilla Nokirasteilla on tämän kevään aikana käynyt keskimäärin 250 osallistujaa viikossa, mikä on yli 30 % enemmän kuin edellisen vuoden vastaavissa kuntorastitapahtumissa, kertoo Rasti-Nokian kuntorastivastaava Reijo Viitanen.

Sisäliikuntapaikkojen ollessa poikkeusaikana pääosin kiinni, ihmiset ovat löytäneet luontoliikunnan pariin.

– Moni nuoruudessaan lajia harrastanut on löytänyt suunnistuksen pariin uudelleen omatoimirastien myötä, kun kynnys on matala eikä osallistuminen ole kiinteään ajankohtaan sidottu. Harkitsemme tulevaisuudessa omatoimirastien jatkamista ainakin jossain muodossa perinteisten kuntorastitapahtumien rinnalla, jatkaa Rasti-Nokian Viitanen.

Hyviä osallistujamääriä sekä kokemuksia joustavista omatoimirasteista on ollut myös muualla. Esimerkiksi Vaasarasteilla toteutettiin kysely alkukauden omatoimirastien kävijöille, ja huomattavaa on, että suurin osa toivoi uudenlaisten järjestelytapojen jatkuvan myös tulevaisuudessa.

– Meilläkin on Vaasan seudulla hyviä kokemuksia omatoimirasteista, ja kävijöitä on ollut saman verran tai hieman enemmän kuin normaalisti. Päätimme jatkaa myös kesä- ja heinäkuun ajan täysin omatoimisina, kertoo Vaasan Suunnistajien puheenjohtaja Jyri Kytömäki.

Omatoimi- ja kuntorastien jatkoksi suunnistuksen kilpailukausi käynnistyy kesäkuun alussa.

Löydä rasteille