Schroderus ja Koskela mestarit hiihtosuunnistuksen SM-takaa-ajossa

SK Pohjantähden Samuli Schroderus ja Lounais-Hämeen Rastin Salla Koskela ottivat nimiinsä historian ensimmäiset hiihtosuunnistuksen takaa-ajon suomenmestaruudet.

Takaa-ajokilpailu käytiin Kontiolahden ampumahiihtokeskuksen maastoissa osana Ylen televisioimaa SM-viikkoa.

Aamupäivällä kilpailtiin sprinttikilpailu väliaikalähdöllä, ja kaikki hyväksytyn tuloksen saaneet pääsivät mukaan iltapäivän finaalikilpailuun. Finaalikilpailuun lähdettiin aamupäivän kilpailun aikaeroilla. Nopeatempoinen finaalikilpailu tarjosi paljon ison uran hiihtoa ja reilusti korkeuseroja.

Miesten finaaliin lähdettiin tiiviillä aikaeroilla. Kyrös-Rastin Tero Linnainmaa starttasi vauhdikkaasti matkaan yhdeksän sekunnin erolla ennen SK Pohjantähden Samuli Schroderusta ja 12 sekunnin erolla ennen Suunta Jyväskylän Misa Tuomalaa.

Kärkikolmikko tiivistyi matkan aikana ja vielä toiseksi viimeisellä rastilla miehet olivat lähes nipussa. SK Pohjantähden Samuli Schroderus ratkaisi kilpailun edukseen vahvalla fyysisellä loppuvedolla.

– Päätin kiristää vetoruuvin täysille viimeisen penkan päälle, enkä jättänyt muille loppukiriin saumoja. Tykkäsin tästä formaatista ja toivon, että jatkossakin järjestetään tämäntyyppisiä kisoja. Tässä tuli samalla kuitattua miesten sarjan ensimmäinen henkilökohtainen SM-mitali, iloitsi Schroderus.

Naisten kilpailuun Koskela karkumatkalla

Naisten finaalikilpailuun Lounais-Hämeen Rastin Salla Koskela lähti pienellä karkumatkalla. Toisena takaa-ajoon lähti Kouvolan Suunnistajien Tuuli Suutari 18 sekuntia ja kolmantena Rastikettujen Maria Hoskari 35 sekuntia Koskelaa perässä.

Takaa-ajajat eivät onnistuneet tavoittamaan Koskelaa, vaikka avoimessa maastossa välimatka oli välillä nähtävissä.

– Rankka kisa se oli. Oli aika puhdasta hiihtoa, eikä missään vaiheessa voinut säästellä. Sellainen tuntuma tästä jäi, että hommia pitää vielä tehdä ennen maailmancupin avausta, mietti mestari Koskela jo tulevaa.

Tulokset – Hiihtosuunnistuksen SM-takaa-ajo, Kontiolahti 1.2.2020

Miehet: 1) Samuli Schroderus SK Pohjantähti 25.02, 2) Tero Linnainmaa Kyrös-Rasti 25.07, 3) Misa Tuomala Suunta Jyväskylä 25.11, 4) Tuomas Kotro Kymin Suunnistajat 26.07, 5) Janne Häkkinen Suunta Jyväskylä 26.19, 6) Miska Tervala Rastivarsat 26.27

Naiset: 1) Salla Koskela Lounais-Hämeen Rasti 26.49, 2) Tuuli Suutari Kouvolan Suunnistajat 27.15, 3) Marjut Turunen SK Vuoksi 27.55, 4) Liisa Nenonen SK Vuoksi 27.58, 5) Sari Vääränen Kouvolan Suunnistajat 28.03, 6) Maria Hoskari Rastiketut 28.35

Kaikki lopputulokset: http://www.resultfellows.com/2020/kontiolahti/tuloksetf.html
Suunnistusliiton kuvapankki: https://kuva.sslmedia.info/Hiihtosuunnistus-SM-takaa-ajo-122020/
TV-lähetys kilpailusta: https://areena.yle.fi/1-50425766