Suomi neljäs maailmancupin sprinttiviestissä

Suomen nelikko Sofia Haajanen, Aleksi Niemi, Miika Kirmula ja Maija Sianoja sijoittui maailmancupin sprinttiviestissä neljänneksi. Kilpailun voitti Sveitsi, yli puolen minuutin erolla ennen Ruotsia ja Norjaa.

Sprinttiviesti suunnistettiin Kiinan Nanhaissa, joka on elokuvien ja tv-ohjelmien kuvaamiseen rakennettu laaja kulissikaupunki. Rakennetun ympäristön lisäksi sprinttiviestissä suunnistettiin osittain myös pienillä metsäalueilla.

Aloitusosuudella kilpailu lähti tukevasti ennakkosuosikin komennossa, kun Tove Alexandersson toi Ruotsin värit kärjessä vaihtoon. Sveitsin Simona Aebersold vaihtoi toisena, vain viisi sekuntia Ruotsin jälkeen. Suomen Sofia Haajanen saapui vaihtoon 1.06 kärkeä perässä.

– Alue oli sitä, mitä odotin, mutta mikrovirheiden ja parin pidemmän hajonnan jälkeen olin tiukalla. Loppumatka olikin taistelua, kertoi Haajanen.

Toisella osuudella Ruotsin Emil Svensk piti kärkipaikan ennen Sveitsiä ja Norjaa. Suomen Aleksi Niemi juoksi osuuden väkevästi, kaventaen 26 sekuntia eroa kärkeen.

– Hyvin meni, se oli sellainen hallittu suoritus. Yksi pieni reitinvalintavirhe tuli juuri ennen varvausta, mutta sain kuitenkin heti imettyä selät kiinni seuraavilla väleillä, kertoi Niemi.

Kolmannella osuudella kärkikolmikko pysyi samana, mutta aikaero kolmikon sisällä tiivistyi alle kymmeneen sekuntiin. Ruotsin viestiä vei kärjessä Gustav Bergman suoraviivaisella tyylillään. Suomen Miika Kirmula vaihtoi 1.11 Ruotsin jälkeen.

– Ykkösrastille otin väärän reitinvalinnan. Huomasin siinä, että jotkut saivat minua takaa kiinni. Loppu meni sentään paremmin, kertoi Kirmula.

Ankkuriosuuden puolivälissä tapahtui kilpailun ratkaisu, kun Ruotsin Karolin Ohlsson teki useita virheitä rakennetun alueen lyhyellä rastivälillä. Sveitsin Elena Roos teki takuuvarmaa työtä, ottaen voiton Sveitsille. Ruotsin kakkosjoukkue nousi takaa toiseksi, ja Norja piti kolmannen tilansa. Suomen Maija Sianoja nosti osuuden aikana sijoitusta muutaman pykälän ja toi joukkueen maaliin hienosti neljäntenä.

– Näin kisan lopussa edessä hopea- ja pronssijoukkueiden selät, mutta olisi kyllä tarvittu jonkinlaisia supervoimia saada ne vielä kiinni. Kokonaisuutena meni hyvin, ainoastaan yksi pieni virhe tuli heti varvauksen jälkeen. Minulla taisi olla jossain vaiheessa myös hieman nopeampi hajonta, analysoi Sianoja suoritustaan.

Neljästä viestikilpailusta koostuneen joukkueiden maailmancupin voitti Ruotsi. Toiseksi sijoittui Norja ja ilahduttavasti kolmanneksi Suomi.

Suunnistuksen maailmancupin sprinttiviesti 27.10.2019, Nanhai

Tulokset: 1) Sveitsi (Simona Aebersold, Matthias Kyburz, Joey Hadorn, Elena Roos) 55.14, 2) Ruotsi (Alva Olsson, Max Peter Bejmer, Martin Regborn, Sara Hagström) +0.37, 3) Norja (Victoria Haestad Björnstad, Gaute Hallan Steiwer, Kasper Fosser, Andrine Benjaminsen) +0.45, 4) Suomi (Sofia Haajanen, Aleksi Niemi, Miika Kirmula, Maija Sianoja) +1.02, 5) Tsekki (Denisa Kosova, Milos Nykodym, Vojtech Kral, Tereza Janosikova) 1.21, 6) Puola (Zuzanna Kubicka, Piotr Parfianowicz, Michal Olejnik, Aleksandra Hornik) +1.46

Muut Suomen joukkueet, joita ei huomioida maailmancupin pisteissä: Suomi 2 (Alexandra Enlund, Joni Hirvikallio, Tuomas Heikkilä, Lotta Karhola) 57.38, Suomi 3 (Jenny Patana, Akseli Ruohola, Topi Syrjäläinen, Veera Klemettinen) 58.01, Suomi/USA (Aino Mänkärlä, Otto Kaario, Anton Salmenkylä, Sari Anttonen) 1.00.43

Joukkuekilpailun kokonaispisteet: 1) Ruotsi 380, 2) Sveitsi 300, 3) Suomi 210, 4) Norja 207, 5) Tsekki 200, 6) Venäjä 162

Maailmancupin viimeisenä osakilpailuna juostaan tiistaina 29.10.2019 sprintti.

Kaikki tulokset: https://orienteering.sport/event/orienteering-world-cup-final/sprint-relay/

Katso Yle Areenassa: Suunnistuksen maailmancup, sprinttiviesti