Ruotsalaiset voittoihin Kiinan maailmancupin keskimatkalla

Päivitetty 27.10.2019: Miesten tulokset vahvistettu alkuperäisessä järjestyksessä.

Suunnistuksen maailmancupin päätöskierroksen ensimmäinen osakilpailu juostiin keskimatkalla Kiinan Xiqiao vuoristossa Guanzhoun alueella. Kilpailu oli historian ensimmäinen maailmancupin suunnistuskilpailu Kiinassa.

Maasto oli suunnistajille uudenlainen kokemus, joka tarjosi runsaasti korkeuseroja, tiheitä metsäalueita, kivettyjä tai betonoituja pikkupolkuja sekä erilaisia historiallisia monumentteja.

Naisten kilpailussa nähtiin useita pieniä virheitä, joita kilpailun voittaja, Ruotsin Tove Alexanderssonkin teki matkalla useita. Toiseksi suunnistanut Venäjän Natalia Gemberle jäi Alexanderssonille vain puoli minuuttia ja kolmanneksi juossut Sveitsin Julia Jakob vajaan minuutin. Alexandersson on voittanut kaikki kahdeksan tähän mennessä käytyä maailmacupin henkilökohtaista osakilpailua.

Suomalaisista parhaiten Kiinan eksoottiset maastot hallitsi kahdeksanneksi suunnistanut Maija Sianoja.

– Alussa meno oli todella tökkivää, ja olin hämmentynyt kaikesta. Loppu meni huomattavasti paremmin. Fyysisesti tunne ei ollut hyvä, ja kuumuus sekä kosteus tuntuivat rankalta. Suoritukseen nähden sijoitus oli hyvä, kertoi Sianoja.

Maailmancupin ensikertalainen Veera Klemettinen sijoittui ilahduttavasti kahdenneksitoista.

– Rata oli suurin piirtein sitä mitä odotin, ja etenin rauhassa rastilta rastille. Tästä jäi hyvä mieli, iloitsi Klemettinen.

Miehissä Bergman ylivoimainen

Miesten kilpailu oli Ruotsin Gustav Bergmanin ylivoimaa, ja hän voitti toiseksi tulleen Sveitsin Joey Hadornin yli minuutilla. Suoraviivaisella ja hieman rämäpäisellä tyylillään edennyt Bergman varmisti tällä voitollaan myös maailmancupin kokonaiskilpailun voiton.

Suomen miehet jäivät ulos kärkikamppailuista. Aleksi Niemen ero voittaja Bergmaniin oli vajaa kuusi minuuttia, mutta sijoitus vasta 25:s. Miika Kirmulan sijoitus oli 42:s.

Kisan kartta oli maaston monimuotoisuuteen nähden monin paikoin erittäin pelkistetty, ja se aiheutti suunnistajille hämmentäviä tilanteita. Miesten kilpailussa yhdellä rastivälillä oli vaikeasti havaittavat kielletyllä oliivinvihreällä merkityt kaistaleet, ja ne aiheuttivat hankaluuksia myös Aleksi Niemelle.

– Jäin siinä pussiin, kun huomasin liian myöhään ne oliivinvihreät kaistaleet, joista ei saanut mennä läpi. Kiersin ne, ja hävisin sillä rastivälillä varmaan puolitoista minuuttia. Muutenkin päivä oli fyysisesti tahmea ja tein virheitä, kertoi Niemi.

Suunnistuksen maailmancup Kiinassa jatkuu sunnuntaina sprinttiviesteillä ja päättyy tiistaina henkilökohtaisiin sprinttikilpailuihin.

Tulokset – Suunnistuksen maailmancup, keskimatka, 26.10.2019, Kiina

Naiset: 1) Tove Alexandersson SWE 41.33, 2) Natalia Gemperle RUS 42.03, 3) Julia Jakob SUI 42.28, 4) Simona Aebersold SUI 44.36, 5) Sarina Jenzer SUI 44.55, 6) Elena Roos SUI 44.59, … 8) Maija Sianoja FIN 46.23, 12) Veera Klemettinen FIN 47.38, 17) Alexandra Enlund FIN 48.22, 24) Sofia Haajanen FIN 49.13, 26) Lotta Karhola FIN 49.32, 40) Aino Mänkärlä FIN 53.33, 42) Sari Anttonen FIN 54.02, 52) Jenny Patana FIN 58.18

Miehet: 1) Gustav Bergman SWE 40.12, 2) Joey Hadorn SUI 41.25, 3) Lucas Basset FRA 41.53, 4) Andreas Kyburz SUI 42.10, 5) Daniel Hubmann SUI 42.17, 6) Kasper Fosser NOR 42.26, … 25) Aleksi Niemi FIN 46.09, 42) Miika Kirmula FIN 47.30, 55) Akseli Ruohola FIN 50.03, 61) Topi Syrjäläinen FIN 50.59, 63) Joni Hirvikallio FIN 51.15, 86) Otto Kaario FIN 58.15, Tuomas Heikkilä FIN kesk.

* Huom.Miesten tulokset on vahvistettu  alkuperäisessä järjestyksessään.

IOF: https://orienteering.sport/event/orienteering-world-cup-final/middle/

Suomen joukkueet sprinttiviestiin sunnuntaina 27.10.2019
FIN 1: Sofia Haajanen, Miika Kirmula, Aleksi Niemi, Maija Sianoja
FIN2: Alexandra Enlund, Joni Hirvikallio, Tuomas Heikkilä, Lotta Karhola
FIN3: Jenny Patana, Akseli Ruohola, Topi Syrjäläinen, Veera Klemettinen
FIN4 (sekajoukkue FIN-USA): Aino Mänkärlä, Otto Kaario, Anton Salmenkylä (USA), Sari Anttonen