TP ja HS SM-viestin vahvimmat

Tampereen Pyrinnön naiset ja Helsingin Suunnistajien miehet ottivat lauantaina SM-viestin kultaiset mitalit. Mynämäen ja Nousiaisten rajoilla kisatun viestin himmeämmät mitalit veivät naisissa Pargas IF ja Angelniemen Ankkuri sekä miehissä Ikaalisten Nouseva-Voima ja Tampereen Pyrintö.

Pyrinnön voittoisassa joukkueessa suunnistivat Lotta Karhola, Venla Harju sekä sveitsiläinen Simona Aebersold, joka tuli Suomeen SM-viikonlopuksi pari päivää sitten. Karhola aloitti maltilla vaihtaen kolmantena vain seitsemän sekuntia kärjessä olleen Suunta Jyväskylän jälkeen. Karhola kuvasi aloitusta kaoottiseksi.

– Alku oli vieläkin aika kaoottinen, mutta parempi aloitus kuin Venloissa. Maastossa oli peitteistä ja kun ryhmässä mennään kovaa, siellä on paljon muutakin ajateltavaa kuin suunnistaminen. Menin kuitenkin kiirehtimättä ja paineitta, pohti Karhola aloitusosuuden haastetta.

MM-mitalisti Venla Harju lähti osuudelleen pienellä takamatkalla, mutta hoiti runsaat viisi kisakilometriä mallikkaasti ja maltilla. Harju toi Pyrinnön kärjessä vaihtoon. Toisena oli Amy Nymalmin tuomana Pargas IF, eroa runsas minuutti tamperelaisiin. Harju oli tyytyväinen menoonsa, vaikka viime viikkojen sairastelu hieman fyysistä virettä verottikin.

– Oma osuus meni hyvin, ja suunnistus oli aika hyvää. Maasto oli hieno ja rata hyvä, joten suunnistus oli kivaa, hymyili Harju.

Aebersold eteni maastossa omaa tahtiaan ja kasvatti eron 2.32 hopeajoukkue Pargas IF:iin. Kolminkertainen MM-mitalisti nautti Suomen mestaruudesta, vaikka alkumatkassa pieniä ongelmia olikin.

– Maastossa piti keskittyä koko ajan suunnistamiseen, joten fyysisesti ei tarvinnut kaikkea ottaa irti. Oli todella hienoa voittaa Suomen mestaruus viestissä näiden ystävien kanssa, Aebersold hehkutti.

Simona Aebersold (vas.) ankkuroi Tampereen Pyrinnön naisten viestimestariksi yhdessä Venla Harjun ja Lotta Karholan kanssa.

Miesten neliosuuksinen viesti oli mielenkiintoinen alusta loppuun asti. Helsingin Suunnistajien nelikko Arttu Syrjäläinen, Einari Heinaro, Topi Syrjäläinen ja Olli Ojanaho teki alkuosuudet rauhallista työtä kärjen taustalla. Tampereen Pyrintö vaihtoi väliosuuksilla kärjessä, mutta Ojanaho nosti helsinkiläiset kärkipaikalle ja piti muut takanaan. Maalissa eroa Ikaalisten Nousevan-Voiman Eetu Savolaiseen oli 36 sekuntia ja Pyrinnön Elias Kuukkaan 45 sekuntia.

Ojanaho kertoi maalissa säästäneensä paukkuja lopputaistelua varten.

– Juoksin matkalla aika taloudellista vauhtia, ja säästin voimia loppua varten. Pyrin olemaan koko ajan aktiivinen, vaikka tilanteet kärjessä vaihtelivat. Lopussa otin ohjat omiin käsiin, Ojanaho summasi ankkuriosuuden.

Arttu Syrjäläinen aloitti mainiosti vaihtaen viidentenä 41 sekuntia kärjen jälkeen.

– Minulla oli hyvä fiilis läpi viikon ja latinki oli tänään kova. Olen tyytyväinen siihen, että maltoin suunnistaa rauhassa, vaikka metsässä oli suhinaa ja ryysistä, Syrjäläinen iloitsi.

Einari Heinaro nipisti toisella osuudella eron kärkeen 21 sekuntiin. Vaikka sija pykälän putosi, oli Heinaro tyytyväinen omaan osuuteensa.

– Ensimmäinen kulta maistuu. Tiesin, että ei tarvitse hötkyillä, sillä meillä on ratkaisukykyinen ankkuri. Minulla oli tänään heikot jalat, mutta silti pystyin keskittymään suunnistukseen.

Topi Syrjäläinen toi helsinkiläiset viimeiseen vaihtoon neljäntenä puolentoista minuutin erolla kärkeen. Ennen loppulenkkiä Syrjäläisellä oli osuuden vaikeat hetket, mutta mies selätti ne.

– Kuulin tilanteen kuulutuksissa ja onnistuin kasaamaan itseni ja skarppasin loppulenkillä, Syrjäläinen kertasi tyytyväisenä juostuaan kolmososuuden toiseksi parhaan ajan.

Miesten viestimestaruus oli Helsingin Suunnistajille harvinaista herkkua, sillä edellisestä HS:n voitosta ehti kulua jo 24 vuotta.

– Olimme paperilla yksi parhaista joukkueista, mutta tiesimme, että kaikkien pitää juosta hyvät suoritukset. Ei tämä voitto helpolla tullut, mietti ankkuri-Ojanaho.

Helsingin Suunnistajien miehet palasivat SM-viestin ykköseksi pitkän tauon jälkeen joukkueella Arttu Syrjäläinen, Einari Heinaro, Topi Syrjäläinen ja Olli Ojanaho.

SM-viesti, Nousiainen
Naiset: 1) Tampereen Pyrintö (Lotta Karhola, Venla Harju, Simona Aebersold) 1.55.45, 2) Pargas IF 1.59.13 (Yvonne Gunell, Amy Nymalm, Alexandra Enlund), 3) Angelniemen Ankkuri 1.59.45 (Heini Saarimäki, Sanna Kauppila, Emily Kemp), 4) Hiidenkiertäjät 2.01.24, 5) Helsingin Suunnistajat 2.01.37, 6) SK Pohjantähti 2.01.44.

Miehet: 1) Helsingin Suunnistajat 2.16.34 (Arttu Syrjäläinen, Einari Heinaro, Topi Syrjäläinen, Olli Ojanaho), 2) Ikaalisten Nouseva-Voima 2.17.10 (Lauri Oikarinen, Mikko Knuuttila, Aleksi Karppinen, Eetu Savolainen), 3) Tampereen Pyrintö 2.17.19 (Otto Simosas, Anton Kuukka, Aleksi Niemi, Elias Kuukka), 4) Kalevan Rasti 2.19.51, 5) Koovee 2.23.04, 6) Navi 2.23.07.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail