Kirmula ja Rantanen suomenmestareiksi pitkällä matkalla

Pitkän matkan suomenmestaruudet ratkottiin sunnuntaina Fiskarsissa. Kilpailun järjestivät Fiskarin Urheilijat -47, Hiidenkiertäjät ja OK Raseborg. Osittain samoilla maastoalueilla käytiin vuonna 1966 ensimmäiset suunnistuksen MM-kilpailut.

Miesten 15,8 km radalla viimevuotisen voiton uusi Kalevan Rastin Miika Kirmula. Ainoan vastuksen antoi toiseksi sijoittunut Helsingin Suunnistajien Olli Ojanaho. SM-pronssille suunnistanut Tampereen Pyrinnön Elias Kuukka jäi kärkeen jo lähes kuusi minuuttia. Päivän kolmanneksi suunnisti Ruslan Glebov, mutta ukrainalaista ei lasketa mukaan suomenmestaruuskilpailun tuloksiin.

Miika Kirmula matkalla pitkän matkan suomenmestaruuteen. Kuva: Touho Häkkinen

Juuri kauan odotetun MM-mitalin viestissä Suomelle ankkuroinut Kirmula odotti hienoa maastoa ja sitä oli tarjolla. Kirmula oli säilyttänyt MM-vauhtinsa, sillä päivän suoritukseen mahtui myös yksi selkeä virhe ja toinen huono rastivälin toteutus.

-Välillä piti suunnistaa tarkemmin ja välillä sai juosta kovaa. Lähdin nauttimaan ja sitä kautta pystyin vetämään aika rennosti. Eilisen perusteella tiesin että jos ei tee virhettä, vauhti riittää hyvin.

Naisten suomenmestariksi 11,2 km matkalla kiri Jämsän Retki-Veikkojen Merja Rantanen tasan minuutin marginaalilla. Toiseksi suunnisti Tampereen Pyrinnön Lotta Karhola ja kolmanneksi Rastikarhujen Mira Kaskinen.

-Olen tyytyväinen päivän suoritukseen. Metsässä ajattelin että tämä on niin hauskaa, että ihan sama mikä sijoitus on. On nautinnollista suunnistaa tuollaisessa metsässä ja hyvällä kartalla. Kartta kun on priima, se tekee suunnistustyöstä helppoa, Rantanen kertoo.

Hyvä lopputulos jätti silti jossiteltavaa takautuvasti Norjan MM-kisoille.

-En tiedä onko jopa parempaa virettä nyt kuin oli MM-kisoissa ja se on tietenkin todella harmi. Jäi vähän tunne ettei pystynyt kaikkea parastaan antamaan siellä.

Vielä aamulla Rantanen arpoi olisiko flunssa iskemässä, mutta päivän lopputulos kumosi epäilyt. Rantanen antaa kehuja myös ratamestarityölle.

-Mukavaa rytmitystä. Ratamestari halusi alussa ottaa voimia pois ja sitten vedettiin vähän tiukempia rastivälejä ja lopussa oli enemmän vauhdikasta pätkää. Sain Sailaa kiinni kun meinasi alkaa olla vähän heikompi hetki. Se antoi lisää buustia.

Järjestäjien kisasivut ja viralliset tulokset

Suunnistuksen SM-pitkä matka 8.9.2019, Fiskars

Miehet: 1) Miika Kirmula Kalevan Rasti 1:26:19, 2) Olli Ojanaho Helsingin Suunnistajat 1:27:49, 3) Elias Kuukka Tampereen Pyrintö 1:32:11, 5) Eetu Savolainen Ikaalisten Nouseva-Voima 1:32:55, 6) Einari Heinaro Helsingin Suunnistajat 1:33:18, 7) Fredric Portin Pargas IF 1:34:00, 8) Topi Syrjäläinen Helsingin Suunnistajat 1:34:39, 8) Aleksi Anttolainen Lahden Suunnistajat-37 1:35:34, 9) Anton Kuukka Tampereen Pyrintö 1:35:39, 10) Jesse Laukkarinen Norway 1:36:06

Naiset: 1) Merja Rantanen Jämsän Retki-Veikot 1:14:09, 2) Lotta Karhola Tampereen Pyrintö 1:15:09, 3) Mira Kaskinen Rastikarhut 1:17:07, 4) Amy Nymalm Pargas IF 1:17:10, 5) Saila Kinni Tampereen Pyrintö 1:17:23, 6) Sofia Haajanen SK Pohjantähti 1:18:26, 7) Maija Sianoja MS Parma 1:20:31, 8) Jenny Patana Hiidenkiertäjät 1:20:37, 9) Karoliina Ukskoski Koovee 1:21:16, 10) Alexandra Enlund Pargas IF 1:21:17

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail