Tähtäimessä maailmancupin avaus kotiareenoilla

Suunnistajien talviharjoittelu on sujunut perinteiseen tapaan ja on tänäkin vuonna sisältänyt paljon leireilyä etelän lämmössä ja korkeassa ilmanalassa. Pieniä terveysongelmia on osalla urheilijoista ollut, mutta päävalmentaja Petteri Kähäri ei ole huolestunut maajoukkueen iskukyvystä ennen kansainvälisen kisakauden alkua.

– Suurin osa kärkiurheilijoista on saanut harjoitella ilman suurempia murheita ja tilanne kauden käynnistyessä näyttää lupaavan valoisalta. Testitulosten ja muiden faktojen valossa monet ovat ottaneet talven aikana askeleita eteenpäin, Kähäri iloitsee.

Maajoukkueen toiminta on tammi-huhtikuulla poikennut varsin merkittävästi aiemmista vuosista. Kärkiseurojen toiveiden mukaisesti leirikeskuksia on järjestetty Portugalissa ja Norjassa. Perinteiset leirit ovat rajoittuneet yhdessä nuorten maajoukkueen kanssa järjestettyihin kahteen leiriin Portugalissa ja Italiassa. Lyhyemmät sprinttileirit kotimaassa ovat noudattaneet edellisvuosien kaavaa. Näiden lisäksi kärkiurheilijat ovat viettäneet pitkiä aikoja seurojensa leireillä ja omilla leireillään.

– Maajoukkuetoiminta on ollut nyt erityyppistä kuin aikaisemmin. Vaikka yhteiset kohtaamispaikat ovat olleet harvemmassa, tiivis yhteydenpito on säilynyt urheilijoihin läpi talven. Olimme viime syksynä suunnitelminemme vähän myöhässä ja seurat olivat kerenneet tehdä jo omia suunnitelmia, Kähäri kertoo pienestä alkukankeudesta kärsineestä uudenlaisesta palvelukuviosta seuroille ja huippusuunnistajille.

Tulevalla kaudella maajoukkueella on kaksi selkeää tavoitetta, Norjassa elokuussa juostavien MM-kilpailujen lisäksi tärkeä näytön paikka joukkueelle on myös kotiareenoilla käytävä maailmancup, joka juostaan Vihdissä ja Helsingissä noin viikko ennen Jukolaa.

– Elokuuhun asti pääfokus on maastomatkoissa. Norjan MM-kilpailut ovat kärkiurheilijoille selkeä ykköstavoite, mutta maailmancupin avaus on totta kai tärkeä etappi kohti Norjaa. Nuuksiossa käytävien kisojen maastotyyppi on hyvää valmistautumista Norjaan ja menestyminen maailmancupissa antaa omalta osaltaan suuntaviivoja kohti MM-kilpailuja, Kähäri kertoo Nuuksion maastojen samankaltaisuudesta tulevan kesän MM-maastoihin verrattuna.

Maailmancupin joukkue valitaan toukokuun lopussa ja toukokuu onkin kärkiurheilijoille tiivistä aikaa. Ensimmäiset näyttökilpailut käydään tänä viikonloppuna Sauvossa ja lisää näyttöjä kisakunnosta on mahdollista antaa 18.5. Raumalla ja 30.5. Prisma-rastien yhteydessä Lohjalla. Välissä maajoukkue leireilee vielä Norjassa.

Kähäri tietää, että varsinkin naisten osalta kilpailu kesäkuun maailmancup-paikoista on kova. Hänen mukaansa MM-haaveita ei kannata haudata, vaikka ovi kesäkuun maailmancupiin ei vielä aukeaisi. Miehissä kärki ei tällä hetkellä ole yhtä laaja, mutta Kähäri odottaa kourallisen miehiä taistelevan terveenä ollessaan top10-sijoista.

-Meillä on hyvinkin 15 naista, joilla on potentiaalia tehdä hyvää tulosta kansainvälisesti. Todennäköisesti kovia nimiä jää ulos joukkueesta, Kähäri kertoo ja laskeskelee että paikoista taistelee iso joukko viime vuonna  maailmancupissa hyviä top10-sijoituksia tehneitä, äitiyslomilta maajoukkuerinkiin palanneita sekä nuorista aikuisiin nousseita urheilijoita.

Jännittäviä hetkiä on siis luvassa 8.-11. kesäkuuta, kun kansainvälinen kausi lähtee käyntiin. Kähäri uskoo, että kotiyleisön kannatus siivittää urheilijat hyvään tulokseen ja päävalmentaja innostaa suunnistuksen ystäviä sankoin joukoin kannustamaan urheilijoita Nuuksiossa ja Senaatintorin ympäristössä käytäviin kilpailuihin.

– Kärkiurheilijat ovat tottuneet kansainvälisissä kilpailuissa suunnistamaan yleisömeren keskellä, mutta harvoin heillä on mahdollisuus juosta kotiyleisön edessä. Eiköhän kannustuksella ole pelkästään positiivinen vaikutus ja urheilijat malttavat pitää fokuksen siitäkin huolimatta omassa suorituksessaan, Kähäri pohdiskelee.

 

Suunnistuksen maailmancup Helsingissä ja Vihdissä 8.-11.6.