Rastivarsat ja Kouvolan Suunnistajat viestimestareiksi

Miesten viestimestaruudet jaettiin lopulta kahden joukkueen kesken, kun Rastivarsat ja Kymin Suunnistajat taistelivat ankkuriosuudella viestimestaruudesta maajoukkuemiesten, Tuomas Kotron ja venäläisen Sergei Gorlanovin kesken. Lopulta Gorlanov jätti muut taakseen ja toi joukkueelleen Rastivarsoille SM-kultaa. Joukkueessa hiihtivät tällä kaudella orimattilalaiseen seuraan vaihtanut Hannu-Pekka Pukema ja Miska Tervala. Mitali oli seuralle ensimmäinen hiihtosuunnistuksen pääsarjassa.

– Tämä oli minulle kauden pääkilpailu. Paljon parempaan en olisi pystynyt. SM-viestikulta minulta vielä puuttuikin, sillä sitä ei kovasta yrityksestä huolimatta ikinä Ounasvaaran Hiihtoseuran väreissä saatu, ensimmäisellä osuudella toisena Pirkkalan Hiihtäjien Eevert Toivosen jälkeen vaihtanut Pukema iloitsi joukkueensa menestyksestä.

Miska Tervala piti joukkueensa mukana kärkitaistossa ja lähetti ankkuri Gorlanovin maastoon toisena, vain 13 sekuntia Kymin Suunnistajien jälkeen.

– Teemana oli saada virheet minimiin ja lähettää ankkuri hyvissä asetelmissa matkaan. Onnistuin välttämään eilispäivän kaltaiset katastrofit. Fyysinen kunto ei ole aivan parasta, mutta sen menin mitä kunto antoi myöden, Tervala kertoi eilisen kisan pilanneesta oion aiheuttamasta eksymisestä.

Ankkuri Gorlanov pisteli parastaan ja ero seuraaviin oli maalissa reilun minuutin.

– Minulle ei tullut virheitä ja sain tehtyä oikoja. Kiitos Mikalle hyvistä suksista, mies kiitteli maajoukkueenkin suksihuollosta vastaavaa, joukkueen sukset kisakuntoon hoitanutta Mika Tervalaa.

Hopeaa ottanut joukkue Kymin Suunnistajat saavutti pääsarjan hopeaa nuorella joukkueella. Joukkueen kahta ensimmäistä osuutta hiihtäneet Väinö Kotro ja Aapo Viippola voisivat hiihtää myös nuorten sarjan mestaruuksista.

Pronssia kilpailussa otti Kuusamon Erä-Veikot joukkueella Juho Martikainen, Teemu Tauriainen ja Santeri Aikio.

Kouvola ylivoimaiseen voittoon

Kouvolan Suunnistat nappasivat Suomen mestaruuden ylivoimaisesti, sillä eroa seuran kakkosjoukkueeseen tuli ankkuriosuudella liki puoli tuntia. Pronssia naisten SM-viestissä otti Koovee.

Kouvolan Suunnistajien viestin aloitti, kolmantena vaihtoon tullut Tuuli Suutari.

– Hiihtosuunnistus on vielä aikamoista säätöä ja tällainen liukas keli vaatii vielä omaa tekniikkaansa. Tarkoituksena oli mennä aloituksessa ryhmähiihtoa, mutta nopeasti kaikki hävisivät ympäriltä, kun pari kertaa menin nurin, jalkavammasta palautunut Tuuli Suutari kertoo.

Toisella osuudella Sari Vääränen nosti kouvolalaiset kärkeen yli 4 minuutin erolla seuraaviin ja ankkuri Mirka Suutarin tehtäväksi jäi varmistella mestaruus joukkueelleen.

– Tiesin, että takaa ei kukaan ota kiinni, jos en isoja virheitä tee. Tänään oli vaikea päivä ja koko ajan piti itselle hokea, että hiihdä, keskity, suunnista, edellispäivän keskimatkan kultamitalisti Mirka Suutari kertoo.

Tulokset, SM-viesti

Miehet: 1) Rastivarsat (Hannu-Pekka Pukema, Miska Tervala, Sergei Gorlanov) 1.47.44, 2) Kymin Suunnistajat (Väinö Kotro, Aapo Viippola, Tuomas Kotro) 1.48.57, 3) Kuusamon Erä-Veikot (Juha Martikainen, Teemu Tauriainen, Santeri Aikio) 1.55.10

Naiset: 1) Kouvolan Suunnistajat (Tuuli Suutari, Sari Vääränen, Mirka Suutari) 1.51.29, 2) Kouvolan Suunnistajat 2 (Säde Suutari, Vuokko Suutari, Katja Louma) 2.22.19, 3) Koovee (Marika Hara, Johanna Niittymäki, Henna Saarinen) 2.23.13

Täydelliset tulokset ja kisasivut