Ojanaho seitsemäs mc-keskimatkalla

Suunnistuksen maailmancup jatkui lauantaina Tsekin Turnovissa hyvin erityisessä kivipaasimaastossa. Naisten voiton vei Ruotsin Karolin Ohlsson ja miehissä nähtiin yllätysvoittaja, Tsekin Milos Nykodym. Molemmille voitto oli ensimmäinen kansainvälisellä arvokisatasolla.

Suomalaisista parhaiten sekä fyysisesti että suunnsituksellisesti vaativassa maastossa selvisi Olli Ojanaho, joka oli seitsemäs. Elias Kuukka oli 14. ja naisissa parhaat suomalaiset olivat Henna-Riikka Haikonen (13.) ja Marika Teini (14.).

Seitsemäs sija oli Ojanaholle uran paras aikuisten arvokisatasolla. Ojanaho aloitti kisan rauhallisesti ja pystyi välttämään isommat virheet. Eroa kärkeen kertyi 2.29.

– Kisa lähti käyntiin hyvin, vedin rauhallisesti ja suunnitelmallisesti. Ysille tein väärän reitinvalinnan ja tulin alemmalle jyrkänteelle. Siinä meni noin puolitoista minuuttia. Sitten Nykodym ja Joey Hadorn tulivat takaa ja vedin heidän kanssa. Ennen pitkää väliä (14-15) kaaduin rinteessä ja kaverit pääsivät vähän karkuun, Ojanaho kertasi kisansa ratkaisuvaiheita.

Myös Kuukka onnistui uransa parhaan maailmancup-sijan arvoisesti.

– Pieniä virheitä tuli koko ajan, mutta sain pidettyä homman pääosin hanskassa. Vaikka olin mielestäni hyvin valmistautunut, maaston jyrkkäpiirteisyys yllätti, Kuukka tunnusti.

Miesten kisassa toiseksi suunnisti Sveitsin Andreas Kyburz ja kolmanneksi Itävallan Gernot Ymsen Kerschbaumer. Pavel Kubat täydensi Tsekin miesten hienoa päivää.

Naisissa Karolin Ohlsson mielii kaksoisvoittoa Ruotsin naisille suunnistuksen maailmancupin kokonaiskilpailussa. Ohlsson paransi asemiaan voittamalla keskimatkan kilpailun yli minuutin erolla ennen Sveitsin Julia Jakobia ja Ruotsin Lina Strandia. Parhaat suomalaiset, Henna-Riikka Haikonen ja Marika Teini olivat vaativalla keskimatkalla sijoilla 13 ja 14. Maailmancupin kokonaiskilpailussa jo viidennen peräkkäisen voittonsa varmistanut Ruotsin Tove Alexandersson oli kymmenes.

Haikonen aloitti kisan vauhdikkaasti, mutta joutui antamaan lopussa hieman periksi.

– Aloitin ehkä liiankin lujaa, sillä lopussa ei ollut enää mitään annettavaa. Etukäteen ajattelin, että kärkikymmenikkö olisi ollut realistinen tavoite, mutta nyt ei ollut rahkeita parempaan. En nähnyt muutamaa kiertävää reitinvalintaa ja niillä hävisin. Maasto oli niin erityinen, että aamulla jännitti normaalia enemmän, tunnusti Haikonen.

Myös Teinille kiertävien reintinvalintojen löytäminen tuotti vaikeuksia.

– Otin huonoja reitinvalintoja, kun en nähnyt kiertoja. Lopussa tummuin niin pahasti, etten meinannut viimeistä ylämäkeä päästä ylös ollenkaan. En tiedä, mikä tässä syksyssä on niin vaikeaa, Teini ihmetteli.

Suunnistuksen maailmancup päättyy sunnuntaina kisattavaan sprinttiin.

Suunnistuksen maailmancup, Turnov Tsekki

Keskimatka

Naiset: 1) Karolin Ohlsson SWE 38.30, 2) Julia Jakob SUI 39.40, 3) Lina Strand SWE 39.41, 4) Kamilla Olaussen NOR 40.24, 5) Sabine Hauswirth SUI 40.51, 6) Natalia Gemperle RUS 40.55, 13) Henna-Riikka Haikonen FIN 43.05, 14) Marika Teini FIN 43.28, 18) Sari Anttonen FIN 43.50, 22) Anna Närhi FIN 44.06, 25) Maija Sianoja FIN 44.31, 33) Sofia Haajanen FIN 45.29, 41) Anna Haataja FIN 46.35, 61) Alexandra Enlund FIN 50.59.

Miehet: 1) Milos Nykodym CZE 35.17, 2) Andreas Kyburz SUI 36.08, 3) Gernot Ymsen Kerschbaumer AUT 36.34, 4) Pavel Kubat CZE 36.43, 5) Gustav Bergman SWE 36.58, 6) Frederic Tranchand FRA 37.24, 7) Olli Ojanaho FIN 37.46, 14) Elias Kuukka FIN 39.24, 34) Topi Syrjäläinen FIN 42.11, 47) Otto Kaario FIN 44.14, 50) Severi Kymäläinen FIN 44.30, 60) Joni Hirvikallio FIN 45.43, 70) Aleksi Niemi FIN 47.00, 72) Sami Hämäläinen FIN 47.11.