Karhola ja Savolainen SM-yön mestarit

Suunnistuksen SM-yö kilpailtiin Hämeenlinnan Tuuloksessa myöhään lauantai-illalla. Lotta Karhola uusi viime vuotisen mestaruutensa. Miehissä mestaruuttaan puolustanut Markus Räsänen joutui taipumaan hopealle, sillä Eetu Savolainen otti ensimmäisen aikuisten Suomen mestaruutensa kahdeksan sekunnin erolla.

– Täytyy olla tyytyväinen suoritukseen, kun kerran voittoon riitti. Perjantain karsinnassa minulla oli vaikeuksia suunnistuksen kanssa, mutta nyt selvisin pienillä virheillä. Vaikeimmilla alueilla en mennyt ihan kovinta vauhtia, se mahdollisti sen, ettei virheittä tullut, Savolainen arvioi kisan jälkeen.

Savolainen kehui Tuuloksen kisamaastoa haastavaksi. Onnistunut suoritus vaati hyvää rytmitystä vaikeampien ja vauhdikkaampien alueiden välillä. Ratamestari oli laatinut vaativat suunnistustehtävät aivan viimeisille rasteille asti.

– Tämä oli hienoa ja haastavaa yömaastoa, jossa on helppo tehdä virheitä yöllä. Tämä oli ensimmäinen yökisani aikuisten sarjassa. Olen kohtuu taitava suunnistajana, ja se toimi yöllä, Ikaalisten Nousevan-Voiman mestari kertoi.

Räsänen nousi vaikean alun jälkeen kohti mitaleita, ja oli lopulta hopeaan tyytyväinen.

– Juoksu kulki hyvin. Yksi isompi ajautuminen tuli ennen salmiakkihajontaa. Siinä meni noin minuutti, arvioi Kalevan Rastin Räsänen.

Miesten pronssia vei Vaajakosken Terän Juha Sorvisto, joka hävisi mestaruuden vain puolella minuutilla.

– Yökisaksi tämä oli aika sujuvaa, hajonnalle tein minuutin kaarroksen. Kun maalissa on aika virkeä olo, on vauhdinjako ollut hyvä, arvioi Sorvisto.

Naisten kisassa kärkikolmikko erottui ajallisesti omaan kastiinsa. Karhola vei mestaruuden minuutin erolla ennen Rastikarhujen Mira Kaskista ja pronssille ylsi ensimmäisen henkilökohtaisen SM-mitalinsa ottanut MS Parman Tiia Istolahti kahden minuutin erolla. Äitiyslomalta paluuta tekevä Saila Kinni oli kisan neljäs jääden jo yli kuusi minuuttia.

– Puolivälissä tuli iso virhe, joka jäi nakertamaan, toivotaan parasta, mietti Karhola maalissa epäillen takaatulevien menevän ohi.

Karhola hehkutti maalissa yösuunnistuksen luonnetta.

– Oli se taas hauskaa – tässä on henkee! Kun suunnistus on vaikeaa, pitää koko ajan olla hereillä, kuvasi Tampereen Pyrinnön Karhola.

Rastikarhujen Mira Kaskinen pystyi ainoana vastaamaan Karholan vauhtiin, mutta loppuradan virheet ratkaisivat mitalijärjestyksen.

– Tokavika oli aika paha, siihen meni 40 sekuntia ja sitä edellisellekin tuli vähän kulmikkaita mutkia. Viimeinenkin rasti oli vielä paha, hetken jo luulin olevani väärällä polulla, Kaskinen kertasi maalissa.

SM-yön tulokset (huom: U-merkintä=ei SM-kelpoinen).