Kovalla itseluottamuksella hyviin suorituksiin

Suunnistuksen MM-kilpailut alkavat lauantaina 4.8. Latviassa. Ensimmäisenä koitoksena urheilijoilla on Riiassa juostava sprintti. Suomalaisurheilijoista sprinttiviivalle pääsevät myös MM-ensikertalainen Topias Ahola ja neljän vuoden tauon jälkeen MM-kisoihin palaava Anna Närhi.

Hyvällä fiiliksellä arvokisaonnistumista hakemaan

Anna Närhi lähtee Latvian MM-sprinttiin hyvällä itseluottamuksella. Takana on hyvin sujunut kausi ja onnistumisia on tullut matkalla kuin matkalla. Viimeiset vahvistukset tämän hetken kunnosta tulivat Ruotsin rastiviikolta, O-Ringeniltä, jossa nainen niitti hyvää jälkeä niin maastossa kuin sprinttikilpailussa.

-Onnistumiset ruokkivat onnistumisia. O-Ringenillä sain tehtyä viisi henkisestikin kovaa suoritusta ja O-Ringenin sprintti oli minulle kuin mini-MM, sillä siinä pääsi tekemään suorituksen suuren yleisön edessä. Olin viime vuonnakin hyvässä kunnossa, mutta nyt olen myös henkisesti sellaisella tasolla, että saan tehtyä hyviä suorituksia. Tiedän olevani kovempi kuin koskaan ja itseluottamus on hyvällä mallilla, Närhi kertoo MM-valmistautumisestaan ja onnistumisten tuomasta hyvästä kierteestä.

MM-sprintti koostuu aamupäivällä juostavasta karsinnasta ja iltapäivän finaalista. Odotettavissa on vauhdikasta menoa kaupungin puistossa ja Riian vanhan kaupungin kaduilla. Närhi tietää, että päivä tulee olamaan raskas niin henkisesti kuin fyysisesti.

-Sprintin karsintaa ei voi vetää vasemmalla kädellä, vaikka finaaliin pääsy ei olekaan niin tiukalla kuin EM-kilpailuissa. Virheitä ei saa tehdä ja keskittymisen pitää olla kova niin karsinnassa kuin finaalissa. Tulossa on varmasti vauhdikas kilpailu, jossa reitinvalinnat ovat isossa roolissa, Närhi pohdiskelee tulevaa kisapäivää, johon valmistautumiseen hän on saanut paljon apua niin valmennusjohdon tekemillä sprinttipähkinöillä kuin ”Googlen autolla ajellessa”.

Närhen kisaviikkoon kuuluu sprintin lisäksi myös sunnuntaina juostava sprinttiviesti sekä tiistaina kisattava keskimatkan suunnistus, joten tarjolla on niin metsää kuin kaupunkimaisemaa. Närhi paljastaa pitävänsä molemmista.

– Latvian maastot vaativat rämäpäisyyttä ja sitä minulta löytyy. Keskisuomalaisena ryteikkökyntäjänä osaan myös asennoitua vaikeasti edettävään maastoon, jonka ei saa antaa turhauttaa. Sprinttissä saa likistää tajunnan rajamailla, kun taas vauhdikas sprinttiviesti tarjoaa lisäksi taktikointia ja seuraa muista urheilijoista, Närhi analysoi kilpailuja.

Aikaisemmissa arvokilpailuissa Närhi ei ole pystynyt antamaan parastaan, mutta nyt luottamus on kohdillaan ja toiveena on, että Latviassa nähdä Närhen paras lento.

– Lähden MM-kilpailuihin innokkaan latautuneena ja tavoitteena on tehdä sellaisia suorituksia, että voin olla maalissa tyytyväinen, Närhi kertoo tietäen, että onnistuneella suorituksella mahdollisuudet ovat varmasti podiumille asti.

MM-sprinttiviestissä juoksevat ankkuriosuutta suunnistavan Anna Närhen lisäksi viestin aloittava Kirsi Nurmi sekä keskiosuuksia juoksevat Miika Kirmula ja Aleksi Niemi.

Ensikertalainen idolien kanssa samalle lähtöviivalle

Ensimmäisiin MM-kisoihin ja aikuisten arvokisoihin lähtevä Topias Ahola nousi MM-joukkueeseen hiukan yllättäen, sillä katsastuksissa juostu sprintti ei antanut parasta näyttöä miehen kovasta juoksukunnosta.

-Katsastuksiin osui kauden huonoin sprinttisuoritus. Suomessa ei ole monia sprinttispesialistejä ja olenkin panostanut kesäkuusta lähtien täysillä sprinttiin. Tiedän olevani hyvässä kunnossa ja sen, että vauhtini on Suomen parhaimmistoa. Suorituksenhallinta ei ole vielä maailmanluokkaa, mutta panostus on auttanut ja siinäkin on menty eteenpäin, Ahola kertoo vauhvuuksistaan ja kehityskohteistaan.

Kuopiossa asuva Ahola kertaa treenaavansa paljon, jopa 800 tuntia vuodessa. Leiritystäkin kertyy oman seuran, mikkeliläisen Navin kanssa joka vuosi monen kuukauden edestä. Edellisinä vuosina harjoittelua on haitannut armeijassa pahaksi äitynyt rasitusastma, joka on vihdoin tälle kaudella saatu hyvään kuntoon oikeilla lääkkeillä. Paluu takaisin lajin huipulle nuorten maajoukkueessa muutama vuosi sitten menestyneelle urheilijalle on ollut helpotus.

– Rasitusastman takia en ole pystynyt suunnistamaan viime vuosina omalla tasollani, mutta nyt olen vihdoin päässyt aikaisempaan hyvään kuntoon. Kevät meni vielä alakanttiin monesta syystä, mutta kesäkuusta lähtien asiat ovat menneet parempaan suuntaa, Ahola paljastaa urheilun ulkopuolisen elämän vaikutuksista kevään suorituksiin.

Taitopuolella Topias Ahola on saanut paljon apua kokeneelta maajoukkuesuunnistajalta Olli-Markus Taivaiselta. Mentaalipuoleen taas on muutaman vuoden verran keskitytty mm. uinnissa vaikuttaneen psyykkisen valmentajan Marko Malvelan kanssa ja askeleita on otettu eteenpäin myös tällä saralla.

Vaikka Aholalla on kokemusta useammista nuorten arvokilpailuista, aikuisten kilpailuun lähteminen on uusi tilanne ja toki se jännittää. Pitkän tähtäimen tavoitteen toteutuminen ja pääsy aikuisten arvokilpailuihin ilahduttaa, vaikka tiedossa on, että nuori urheilija on vielä kehityskaarensa alussa.

– Nuorten MM-kilpailut ovat olleet välietappi kohti aikuisten arvokilpailuja. Olen mennyt joka vuosi eteenpäin harjoittelussa ja tiedän, että tulevina vuosina tasoni tulee olemaan vielä kovempi. Vielä en ole ajatellut paljon MM-sprinttiä, sillä tiedän, että lähtöviivalla saa jännittää ihan tarpeeksi. On hienoa lähteä näin kovatasoiseen kilpailuu idoleiden rinnalla, Ahola paljastaa ihailevansa kisoissa mukana olevia kansainvälisiä huippuja.

Vaikka ensimmäinen MM-startti aiheuttaa monenlaisia tunteita, Ahola tietää, että tärkeintä on lähteä hakemaan omantasoista suoritusta.

– Virheitä ei saa tehdä, jos aikoo päästä finaaliin. Sijoitustavotteita minulle ei ole, mutta jo finaaliin pääsy on kova näyttö, Ahola pohdiskelee ja kertoo olleensa muutaman vuoden takaisessa ”MM-esikisassa”, nuorten urheilijoiden Euromeetingissä sprintin kahdeksas, mikä tuo itseluottamusta Latvian MM-sprintin sopivuudesta nuorukaiselle.

Muutoksia maastomatkojen kiellettyihin alueisiin

Suunnistuksessa urheilijoiden tasapuolinen mahdollisuus taistella arvokilpailumitaleista pyritään takaamaan muun muassa sillä, että tulevat kilpailumaastot julistetaan hyvissä ajoin kilpailu- ja harjoittelukieltoon. Tänä vuonna MM-järjestäjät ovat  joutuneet muuttamaa ja laajentamaan aivan MM-kilpailujen alla kiellettyjä alueita maanomistajaongelmien takia. Muutos vaikuttaa erityisesti viestiin ja pitkään matkaan.

Koska osa joukkueista on pystynyt treenaamaan aikaisemmin nyt kielletyiksi julistetuilla alueilla, järjestäjät mahdollistavat kaikille joukkueille lyhyen tutustumiskäynnin kilpailumaastoihin sekä osallistumisen keskimatkan jälkeen käytävään yleisökilpailuun.

– Aikaisempi oletus oli, että viestit juostaan Siguldasta etelään ja pitkä matka pohjoiseen. Nyt maastoissa tulee olemaan todennäköisesti päällekkäisyyksiä. Onhan tämä kiellettyjen alueiden muuttamien viime hetkellä hyvin poikkeuksellista. En ainakaan muista, että vastaavaa olisi tapahtunut aikaisemmin. Meidän kisavalmistautumiseemme tämä ei kuitenkaan vaikuta, suunnistusmaajoukkueen päävalmentaja Petteri Kähäri kertoo joukkueen majoituksen takapihalle asti yht´äkkiä laajentuneesta kielletystä alueesta.

Seuraa suunnistuksen MM-kilpailuja