Viesti päätti nuorten MM-kisat – Suomen miehet sijalle 4

Nuorten MM-kisojen viimeisenä päivänä taisteltiin viestien mestaruuksista. Suomen joukkueen odotettua heikompi henkilökohtainen kisamenestys jätti suunnistajille näyttämisen tahtoa päätösmatkalle. Vaikka kilpailumaasto oli yksi kisojen helpoimmista, tuotti se päänvaivaa myös useille ennakkosuosikeille.

Suomen miesten joukkue vastasi päivän parhaasta menestyksestä neljännellä sijallaan. Naiset suunnistivat sijalle 7. Molemmilla joukkueilla olisi ollut rahkeita parempaankin lopputulokseen.

Suomen miesten viestin avaaja Tuomas Heikkilä teki hallitun suorituksen ja tuli vaihtoon viidentenä, 54 sekuntia kärkeä perässä. Toisella osuudella Otto Kaarion tossu liikahti vakuuttavasti ja pian Kaario oli saavuttanut kärkiporukan. Vauhdinpito vaati kuitenkin veronsa ja virhe yhdeksännelle rastille tiputti Suomen joukkueen kärkitaistelusta. Akseli Ruohola lähti ankkuriosuudelle 4.24 takamatkalta sijalla 11. Ruoholan eteneminen oli varmaa, ja mies napsi selkiä kiinni yksitellen. Voimia jäi vielä loppukiritaisteluun, jossa taakse jäivät Puola, Ranska ja Iso-Britannia.

Voittoon suunnisti Norja, joka nousi toisella osuudella kärkeen, eikä paikasta sen jälkeen luopunut. Hopea matkusti Ruotsiin ja pronssia nappasi Tsekki.

Nuorten maajoukkueen päävalmentajan Antti Örnin mukaan vauhdikas maasto tiukoilla rastipisteillä oli odotetun lainen. Yllätyksellinen viesti jätti Suomen joukkueelle kaksijakoiset fiilikset, sillä mitalit jäivät molemmissa sarjoissa harmittavan lähelle. Toisaalta Örniä ilahdutti erityisesti Haanpään ja Ruoholan hienot taistelut ankkuriosuudella.

Suomen naisten joukkue, Maria Määttänen, Jasmiina Rantala, Anni Haanpää, taisteli sijalle 7. Suomen ykkös- ja kakkosjoukkueet etenivät lähes rinta rinnan kaksi ensimmäistä osuutta. Ankkuriosuudella kakkosjoukkueen Haanpään varmempi eteneminen tuotti parempaa tulosta.

Määttänen avasi Suomen viestin sijalla 10, 54 sekuntia kärjessä vaihtanutta Ranskaa perässä. Toisella osuudella Rantala joutui taipumaan lisää ja ero kärkeen venähti lähes kolmeen minuuttiin. Toisen osuuden jälkeen Suomen joukkue oli sijalla 12. Kolmannella osuudella Haanpää teki varman suorituksen joka sinetöi joukkueelle seitsemännen sijan. Vielä ankkuriosuudelle lähdettäessä Suomen ykkösjoukkue oli aavistuksen karkumatkalla.

Lähes lyömättömänä pidetty Sveitsin Simona Aebersold joutui taipumaan toistamiseen eilisen keskimatkan jälkeen. Iso pummi puolenvälin jälkeen tiputti joukkueen kärkipaikalta sijalle 6. Huippujen virheet kuvaavat hyvin maastotyyppiä, jossa pieniä virheitä ei tehty. Kilpailujen jälkeen Örn näkee kehittämisen paikan erityisesti maastoihin valmistautumisen osalta.

-Tämä on hirveän tärkeä muistutus siitä, miten paljon työtä on olemassa. Valmistautumisen pitää olla paljon parempaa. Minun pitää itse pitää katsoa peiliin sen suhteen, miksi urheilijat eivät olleet valmiimpia taidolliseen haasteeseen, Örn kiteyttää tunnelmia kisaviikon jälkeen.

Järjestäjien kisasivut

Suunnistuksen nuorten MM-kisat, Unkari, Kecskemét

Viesti

Naiset: 1) RUS 104.44 (Dasha Panchenko, Kristina Smirnova, Veronika Kalinina), 2) CZE 105.52 (Tereza Cechova, Barbora Chaloupska, Tereza Janosikova), 3) NOR 106.34 (Ragne Wiklund, Malin Sandstad, Victoria Haestad Bjornstad), 4) GBR 107.14 (Fiona Bunn, Grace Molloy, Chloe Potter), 5) SWE 106.23 (Ella Olsson, Alva Sonesson, Johanna Borjesson Eriksson), 6) SUI 106.24 (Lea Widmer, Elena Pezzati, Simona Aebersold), 7) FIN 106.48 (Maria Määttänen, Jasmiina Rantala, Anni Haanpää)

Miehet: 1) NOR 100.13 (Havard Eidsmo, Elias Jonsson, Kasper Fosser), 2) SWE 102.40 (Jesper Svensk, Simon Imark, Isac von Krusenstierna), 3) CZE (Vojtech Sykora, Tomas Krivda, Daniel Vandas), 4) FIN 106.12 (Tuomas Heikkilä, Otto Kaario, Akseli Ruohola), 5) POL 106.19 (Marcin Biederman, Jan Rutka, Fryderyk Pryjma), 6) FRA 106.29 (Mathieu Perrin, Guilhem Haberkorn, Guilhem Elias)