Suomen naiset podiumille


Naisten EM-viesti oli Sveitsin voittokulkua alusta loppuun asti. Sveitsin kolmikot osoittivat vahvuutensa kotimaastoissa ja kysymyksessä oli lähinnä taistelu, kumpi joukkueista vie EM-kullan nimiinsä. EM-mittelössä jokainen maa saa asettaa kilpailuun kaksi joukkuetta, mutta vain paremman joukkueen suoritus lasketaan virallisiin tuloksiin.

Sveitsin ykkösjoukkue Judith Wyder, Elena Roos ja Julia Gross ylitti lopulta maaliviivan yli minuutti ennen Sveitsin kakkosjoukkuetta ja yli kaksi minuuttia ennen hopealle hurjalla loppukirijuoksulla noussutta Ruotsia. Pronssia tiukassa mitalisijakamppailussa otti Tanska ankkuri Maja Almin mahtavalla juoksulla.

Suomi oli mukana mitalikamppailussa aivan loppumetreille asti, mutta Suomen ykkösjoukkueen ankkuri Anna Haataja teki lopussa huonon reitinvalinnan ja lopputuloksena oli Suomelle EM-viestin kuudes sija.
Haataja pääsi maastoon kolmantena kahden sveitsiläisjoukkueen jälkeen. Ero kärkeen oli kuitenkin yli kolme minuuttia, kun taas takaa 40 sekuntia Haatajan perään lähti iso rypäs joukkueita jahtaamaan himmeämpiä mitaleja.

– Minulla tuli alkumatkasta pieniä kaarroksia ja letka sai kiinni. Se oli sellaista jojoilua. Lopussa tein hyviä reitinvalintoja ja pääsin kärkeen. Toiseksi viimeisellä rastilla näin takaa tulevan letkan ja lähdin rastilta liian hätäisesti. Letka meni ohi ja se harmittaa. Tosi rankka kisa alusta loppuun, ankkuri Anna Haataja kertoi pettyneenä.

Vaikka ankkurille jäi pettymyksen paikka, Suomen muut juoksijat olivat tyytyväisiä suorituksiinsa rankassa mäkimaastossa.

– Meni niin hyvin kuin piti. Suunnistus oli sujuvaa, mutta meno oli sairaan fyysistä. Sellaista rynkyttäviä lyhyitä jykkiä nousuja, vaihtoon neljäntenä 28 sekuntia kärjen perässä tullut Haajanen kertoi.

– Alku matka meni hyvin, mutta loppumatkasta olin aivan poikki. Varvauksen (kisakeskuksen läpijuoksun) jälkeinen alue oli myös peitteisempää ja menin ehkä vähän varmistellen, joten ero kärkeen kasvoi siinä. Aika hirveää oli, Sianoja kertoi uuvuttavasta suorituksesta, jonka ansiosta Suomi pääsi kuitenkin viimeiselle osuudelle kilpailun kolmantena, mutta hopeasijalla.

Suomen kakkosjoukkue, Kirsi Nurmi, Anna Haataja ja Tuulia Viberg taisteli alusta loppuun samoista sijoista ykkösjoukkueen kanssa ja maaliin ankkuri Viberg toi Suomen toisen joukkueen vain kaksi sekunttia ensimmäistä hitaampana.

Suomen miehet viestin 10.

Suomen miesten viesti alkoi hyvin, kun ensimmäisen osuuden juoksijat Fredric Portin ja Joni Hirvikallio tekivät tasaista jälkeä. Suomen kakkosjoukkueen Hirvikallio kerkesi vaihtoon ensimmäisenä, sijalla 10. vain 21 sekuntia kärjessä vaihtanutta Iso-Britannian Kristian Jonesia perässä. Erot olivatkin vielä pieniä, sillä minuutin sisällä vaihtoi jopa 17 joukkuetta.

-Tänään tuli kaikin puolin hieno juoksu. Olin hyvin valmistautunut tähän, vaikka vasta eilen tein toisen maastoharjoituksen Sveitsissä. Sain pidettyä suorituksen hallinnassa ja tein vain omaa työtäni. Oli hienoa nähdä, että oma vauhti riitti, vaikka viivalla olikin kovia nimiä, sprintterinä ensimmäisiin EM-kilpailuihinsa tullut Hirvikallio iloitsi.

Toisella osuudella erot alkoivat kasvaa ja kärkipaikan otti Norja Magne Daelin huippujuoksulla. Vain kolme sekuntia perässä vaihtoi kuitenkin Sveitsin kakkosjoukkueen Fabian Hertner. Suomen kakkosjoukkueen Elias Kuukka toi Suomen vaihtoon sijalla 14. Ero kärkeen kasvoi kuitenkin jo yli viiteen minuuttiin.

-Tuli pari koukkua ja tipuin ensin letkan hännille ja sitten en nähnyt enää muita. Paikoin meno oli vauhdikasta, mutta tarjolla oli myös paljon jyrkkiä mäkiä. Ei voi olla kyllä tyytyväinen, Elias Kuukka harmitteli.

Ankkuriosuudella kärkimiehet tekivät paljon virheitä, mutta parhaiten radasta selvisi Norja, joka otti EM-kultaa joukkueella Eskil Kinneberg, Magne Daeli, Olav Lundanes. Hopealle nousi Sveitsin ykkösjoukkue ja pronssille taisteli Ranska. Suomen kakkosjoukkue Joni Hirvikallio, Elias Kuukka ja Aleksi Niemi oli lopulta 10.

EM-kisaviikko päättyy sunnuntaina juostavaan pitkän matkan kilpailuun.

EM-kisasivut: http://www.eoc2018.ch/eoc2018/news.html

EM-suunnistus, Sveitsi Capriasca, Viesti

Naiset: 1) SUI 1.45.56, (Judith Wyder, Elena Roos, Julia Gross), 2) SWE 1.48.07 (Lina Strand, Sara Hagström, Karolin Ohlsson), 3) DEN 1.48.09 (Cecilie Friberg Klysner, Ida Bobach, Maja Alm), 4) NOR 1.48.18 (Sigrid Alexandersen, Silje Ekroll Jahren, Andrine Benjaminsen), 5) RUS 1.48.26 (Anastasia Rudnaja, Svetlana Mironova, Tatjana Rjabkina), 6) FIN 1.48.31 (Sofia Haajanen, Maija Sianoja, Anna Haataja)

Miehet: 1) NOR 1.55.40 (Eskil Kinneberg, Magne Dähli, Olav Lundanes), 2) SUI 1.56.10 (Florian Howald, Matthias Kyburz, Daniel Hubmann), 3) FRA 1.58.47 (Nicolas Rio, Lucas Basset, Frederic Tranchand), 4) CZE 1.59.34 (Pavel Kubat, Milos Nykodym, Vojtech Kral), 5) GBR 2.00.07 (Kris Jones, Peter Hodginson, Ralph Street), 6) RUS 2.00.59 (Andrei Hramov, Dmitri Tsvetkov, Valentin Novikov), 10) FIN 2.03.57 (Joni Hirvikallio, Elias Kuukka, Aleksi Niemi)