Maija Sianoja hienosti kuudes EM-pitkällä

EM-kisaviikon päättänyt raskas pitkä matka osoitti, että jalkansa keskimatkalla loukanneen ruotsalaisen Tove Alexanderssonin on lyömättömässä kunnossa. Ruotsalainen otti voiton selvin sävelin viiden minuutin erolla Venäjän Natalia Gemperleen. Pronssia kilpailussa otti sveitsiläinen Julia Gross.

Suomalaisista parhaiten onnistui tasaista kisaviikkoa tehnyt Maija Sianoja, joka oli hienosti kuudes. Eroa voittajaan jäi yhdeksän minuuttia.

– Tuntui että vauhti oli aika tasainen alusta loppuun. Jos rahkeita olisi ollut, lopussa olisi kyllä voinut lyödä kovempaa. Täällä on ollut hienoa huomata, että mahdollisuuksia on parempaankin, joten kyllä tähän viikkoon voi olla ihan tyytyväinen, Sianoja kertoi tasaisesta suorituksesta, jossa parannettavaa jäi vain vähän.

Myös Anna Haataja pystyi näyttämään parastaan ja sijoitus oli tänään kilpailun 7. vain 12 sekuntia Sianojaa hitaammalla ajalla.

– Tämä on ollut raskas viikko, mutta sain puristettua hyvin loppuun asti. Pystyin löytämään oikeat reitinvalinnat, joten tämä oli varmasti oman tasoiseni suoritus. Suunnistuskunnon ajoitus on minulle yleensä vähän hankalaa näin keväisin, lumisessa Oulussa talvikauden viettänyt Haataja pohdiskeli.

Muista suomalaisista Sofia Haajanen oli 11., alkuviikon sairastellut Lotta Karhola 32. ja varanaisena joukkueeseen Marika Teinin tilalle noussut Tuulia Viberg 37. Koko viikon niin ikään sairastellut Sari Anttonen ei pystynyt starttaamaan kilpailuun.

Miesten kisan voitti Norjan Olav Lundanes, joka kukisti Sveitsin Matthias Kyburzin vajaalla minuutilla. Pronssia otti Itävallan Gernot Kerschbaumer, jonka lopullista läpimurtoa on odotettu. Suomalaismiehistä parhaiten onnistui Fredric Portin, jonka loppusijoitus oli 16. Eroa kärkeen kertyi lähes seitsemän minuuttia.

– Olen tyytyväinen, että lähdin, vaikka eilen oli ihan kuollut kroppa. Ei tämä täysosuma ollut, mutta ihan ok suoritus kuitenkin. Upea kisa ja mahtava maasto. Lopussa kyllä vähän väsähdin ja suunnistus alkoi myös takkuamaan, mutta onneksi ei mitään megapummeja tullut, Fredric Portin iloitsi päivän suorituksesta.

Mäkinen maasto pisti kilpailijat koville. Suomen miehistä Elias Kuukka oli  47. ja Hannu Airila 55.

– Pitäisi saada pidempiä mäkiä Puijolle, jotta saisi harjoiteltua lihaskestävyyttä. Ensimmäinen puolisko meni ihan ok, mutta loppu olikin jo aika synkkää. Pakko oli taistella loppuun asti, kun kerta vietän meidän perheen ensimmäisen äitienpäivän täällä, Hannu Airila harmitteli.

EM-suunnistus, Sveitsi Capriasca
Pitkä matka
Naiset: 1) Tove Alexandersson SWE 1.21.08, 2) Natalia Gemperle RUS 1.26.08, 3) Julia Gross SUI 1.26.49, 4) Sabine Hauswirth SUI 1.29.04, 5) Maja Alm DEN 1.29.10, 6) Maija Sianoja FIN 1.30.07, 7) Anna Haataja FIN 1.30.19, 11) Sofia Haajanen FIN 1.32.33, 32) Lotta Karhola FIN 1.40.58, 37) Tuulia Viberg FIN 1.43.03, Sari Anttonen ei startannut.

Miehet: 1) Olav Ludnanes NOR 1.34.42, 2) Matthias Kyburz SUI 1.35.34, 3) Gernot Kerschbaumer AUT 1.35.54, 4) Frederic Tranchand FRA 1.36.09, 5) Daniel Hubmann SUI 1.36.35, 6) Martin Hubmann SUI 1.37.35, 16) Fredric Portin FIN 1.41.28, 47) Elias Kuukka FIN 1.53.18, 55) Hannu Airila FIN 1.59.08.