Marika Teinille EM-kultaa keskimatkalta

Marika Teini avasi komeasti Suomen mitalitilin suunnistuksen EM-kisoissa Sveitsissä. Teini otti keskimatkan Euroopan mestaruuden dramaattisessa kisassa. Kaksi vuotta sitten Teini oli EM-keskimatkalla kolmas.

Keskimatkan kilpailu sai dramaattisen lopun, sillä Teinin edeltä hylättiin Sveitsin Julia Gross, jolla jäi yksi rasti käymättä. Teini voitti EM-kullan vain kahdeksan sekunnin erolla ennen Ruotsin Tove Alexanderssonia, joka teki ison virheen toiseksi viimeisellä rastilla. EM-pronssia otti Sveitsin nuori lupaus, vasta 20-vuotias Simona Aebersold, jolle mitali oli ensimmäinen aikuisten arvokisoissa.

Teini voitti jo tiistaina oman karsintaeränsä ja osoitti taitavansa sujuvan suunnistuksen Sveitsin jyrkillä rinteillä. SK Pohjantähden tuore Euroopan mestari valmistautui keväällä EM-kisoihin Sveitsissä pitkällä leirillä, ja se tuotti makeimman mahdollisen tuloksen. Yksi ratkaiseva tekijä voittoon oli se, että Teini onnistui tekemään vaativassa maastossa lähes puhtaan suorituksen kilpasiskojen sortuessa yksi toisensa jälkeen suuriin pummeihin.

– Eilinen karsintajuoksu antoi itseluottamusta, sillä erävoitto tuli rennolla vauhdilla. Olen satsannut keskimatkaan paljon ja tiesin, että olen hyvä tällaisessa vaativassa suunnistuksessa. Tarkkaa sai mennä eikä saanut tulla kiireen tuntua. Tiesin, että kulta on mahdollisen, mutta tottakai tämä lämmittää, Marika Teini iloitsi uransa parhaasta sijoituksesta.

Teinin voitto oli lähellä päättyä keskeytykseen, sillä Teini satutti jalkansa ojanylityksessä juuri ennen radan loppupuolella ollutta kilpailukeskuksen läpijuoksua.

-Hyppäsin jyrkänteeltä ojaan, jossa terävä kivi pisti jalkapohjaan. Loppumatkasta ei paljon muuta kuin jalkaa pystynyt ajattelemaan, mutta onneksi sain silti suunnistuksen pysymään hallinnassa. Mietin vaan, että nopeesti pois täältä. Kyllä olisi harmittanut, jos mitali olisi kaatunut näin typerään syyhyn, sillä juoksureserviä jäi kyllä vielä, Teini kertoi ikävästä sattumuksesta radalla.

Myös hopeaa ottanut Ruotsin Tove Alexandersson muljautti nilkkansa rasti ennen varvausta, joten palkintopallille nähtiin saapuvan kaksi linkuttavaa mitalistia.

Muista suomalaisista Sofia Haajanen oli 10., loppumatkasta isoon virheeseen sortunut Maija Sianoja 24. ja Tuulia Viberg 46.

Teinin EM-kulta oli viides henkilökohtainen suomalaissuunnistajille. Edellisen kerran Euroopan mestaruuden suomalaisista voitti Heli Jukkola 2008.

Miehissä kirkkaimmat mitalit Sveitsiin

Miesten kilpailun voitto meni Sveitsin miehille Matthias Kyburzin voittaessa yli minuutin erolla ennen maamies Florian Howaldia. Pronssia kilpailussa otti suomalaisseura Paimion Rastia edustava norjalainen Olav Lundanes.

Suomalaisista parasta vauhtia EM-keskimatkalla piti Olli-Markus Taivainen, joka oli lopulta kilpailun 17. Mies oli tyytyväinen suoritukseensa, vaikka loppuradasta tuli isompi virhe. Taivaisen optimivalmistautumista kilpailuun haittasi viikonloppuna vaivannut vatsatauti.

– Sitä tulisi todella harvoin kisattua, jos viivalla olisi vain silloin, kun tilanne on optimaalinen. Mäkeä on haettu alla niin paljon kuin mahdollista tätä 40 minuuttia ja kolmea mäkeä varten.  Asiat ovat menneet eteenpäin ja tunne oli kilpaillessa oikea, joten edes virhe ei harmita. Urheilu on minulle itsensä kehittämistä ja nyt tuntuu, että asioita on tehty oikein, Olli-Markus Taivainen kertoi ja mainitsi harjoitelleensa yhteensä 10 viikkoa talvella mäkimaisemissa.

Aleksi Niemi oli kilpailussa 22. ja Fredrik Portin 24. Olli Ojanaho jätti kilpailun väliin, sillä hän ei tuntenut oloaan verryttelyn aikana hyväksi ja joukkueen lääkärin kanssa oli päätetty, että terveyttä ei lähdetä kilpailemalla riskeeraamaan.

EM-kilpailut jatkuvat torstaina käytävällä sprinttiviestillä. Suomi lähtee kilpailuun joukkueella Anna Närhi, Miika Kirmula, Joni Hirvikallio, Anna Haataja.

Kisasivut: http://www.eoc2018.ch/

EM-suunnistus, Ticino Sveitsi

Keskimatka
Naiset: 1) Marika Teini FIN 35.44, 2) Tove Alexandersson SWE 35.52, 3) Simona Aebersold SUI 36.02, 4) Tatjana Rjabkina RUS 37.12, 5) Catherine Taylor GBR 37.25, 6) Natalia Gemperle RUS 37.46, 10) Sofia Haajanen FIN 38.41, 24) Maija Sianoja FIN 42.43, 46) Tuulia Viberg FIN 48.35.

Miehet: 1) Matthias Kyburz SUI 34.25, 2) Florian Howald SUI 35.35, 3) Olav Lundanes NOR 35.47, 4) Valentin Novikov RUS 36.17, 5) Ruslan Glibov UKR 36.49, 6) Fabian Hertner SUI, 17) Olli-Markus Taivainen FIN 39.49, 22) Aleksi Niemi FIN 40.36, 24) Frederic Portin FIN 41.17, Olli Ojanaho FIN ei startannut.