Sveitsin penkat eivät pelota suunnistusmaajoukkuetta

Lumien sulaessa on aika suunnata katse kohti tulevaa kevättä ja kesää, ja niiden tuomia haasteita. Ensimmäinen kova koitos suunnistajille on toukokuussa 6.-13.5. Sveitsissä Ticinon jyrkillä rinteillä käytävät EM-kilpailut. Suunnistajat ovat leireilleet alueella ja totutelleet sveitsiläisten maastojen tuomiin haasteisiin. Suunnistajien kauden päätavoite on elokuulla, jolloin MM-mitaleista taistellaan 4.-11.8. Latviassa Riikan ja Siguldan alueella.

– Niin Sveitsissä kuin MM-Latviassa on tarjolla jyrkkää penkkaa ja paljon korkeuseroja. Jaksamista täytyy olla, joten harjoituksissa on haettu alle mäkeä. Tärkeässä osassa tähän kauteen valmistautumisessa on myös ollut kuormituksen ja palautumisen balanssin löytyminen, maajoukkueen päävalmentaja Petteri Kähäri kertoo.

Tähän kauteen maajoukkue lähtee hieman päivittyneelle kokoonpanolla, varsinkin naisten osalta, sillä maajoukkuenaisista kolme, Saila Kinni, Merja Rantanen ja Venla Harju, odottaa lasta. Kärkinaisten poisjäänti tuo tilaa uusille urheilijoille.

–  Uskon, että joukkueen menestyspotentiaali on hyvä tulevissa arvokilpailuissa, vaikka kolme maajoukkuenaista odottaa perheenlisäystä. Miesten keski-ikä on nuori ja nyt myös naisissa nuorempi kaarti pääsee ottamaan vastuuta. Odotuksessa on, että tänä vuonna miehissä lunastetaan lupauksia ja nostetaan tasoa edelleen, Kähäri sanoo.

Yksi nuori urheilija on EM-kilpailuihin paikkansa jo lunastanut, ensimmäistä kautta pääsarjassa suunnistava Olli Ojanaho. Nuorukainen lähtee hakemaan EM-kilpailuihin kevään parasta kuntoa ja elokuisiin MM-kilpailuihin kauden parasta iskua.

– Tässä vaiheessa kautta on vaikea sanoa, millaisia sijoituksia voi kilpailuista realistisesti odottaa. Tavoitteena on harjoitella joka vuosi mahdollisimman hyvin ja valmistautua MM-kilpailuihin parhaan kykyni mukaan. Pitkän ajan tähtäimenä on kuitenkin MM-kulta. Jos se ei tule tällä kaudella niin ehkä vuoden tai parin päästä, Olli Ojanaho lupaa.

Edellisten EM-kilpailujen tuplamitalisti Marika Teini lähtee mitalit mielessä myös tuleviin arvokilpailuihin. Tiedossa on, kuitenkin että maastotyyppi ei ole oma vahvuusalue.

– Lähden EM-kilpailuihin jännittyneellä mielellä, sillä maastotyyppi ei ole oma vahvuusalueeni. Satsaus mäkijuoksukykyyn on ollut tämän kauden pääkehityskohde. Harjoittelu on sujunut nousujohtoisesti. Tavoitteena on tehdä sellaisia suorituksia, joihin voi olla tyytyväinen. Toki toiveena on myös olla mukana mahdollisimman monessa mitalissa, Teini kertoo ja viittaa päävalmentajan asettelemaan 2-3 mitalin kisatavoitteeseen.