Salla Koskelalle hiihtosuunnistuksen maailmancupin voitto

Suomen Salla Koskela otti uransa ensimmäisen kansainvälisen arvokisavoiton pitkällä matkalla, kun hän oli ykkönen hiihtosuunnistuksen maailmancupin päätösmatkalla USAssa. Koskela oli pitkän matkan yhteislähtökilpailussa 10 sekuntia nopeampi kuin hopeaa ottanut Venäjän Tatjana Oborina. Koskela voitti maailmancup-kauden avaussprintin Ylläksellä. Menestystä on tähän asti tullut  sprintissä ja keskimatkalla, mutta pitkällä matkalla Koskelalla on ollut vaikeuksia saada ehjää suoritusta.

Maailmancup sai varsin erikoisen päätöksen, sillä tuloksia selviteltiin pitkään yhteislähtökisan maaliintulon jälkeen, ja tulokset ovat vielä alustavia. Järjestäjät lupasivat viralliset tulokset lauantaille.

Maailmancupin kokonaiskilpailun voiton jo aiemmin varmistanut Ruotsin Tove Alexandersson joutui suksirikon vuoksi palaamaan muutama minuutti yhteislähdön jälkeen stadionille. Ruotsalainen otti karkulaiset kiinni, tuli maaliin, mutta jatkoi yllättäen vielä kisaansa. Tuloksena oli hylkäys, koska maaliviivan ylittäminen kilpailun kuluessa on sääntöjen vastaista. Alexanderssonin lisäksi useita kilpailijoita hylättiin puuttuvien leimojen vuoksi.

Koskelan taktiikka yhteislähtökisaan onnistui, sillä hän lähti maltilla liikkeelle.

– Maltoin alussa olla häröilemättä ja ensimmäisen lenkin seurailin rauhassa muita. Kartanvaihdon jälkeen sain suunnistaa yksin ja homma sujui. Rata sopi minulle hyvin, kun oli paljon selkeitä hiihtopätkiä, Koskela kertasi kisan etenemistä.

Kartanvaihdossa Koskela oli toisena, edellään Venäjän Maria Ketskina, joka lopulta hylättiin. Koskelan takana myös Marjut Turunen (5.) ja Milka Reponen (6.) onnistuivat. Nuori Liisa Nenonen oli kisan yhdeksäs.

Miesten kisan ykkönen oli Ruotsin Erik Rost, jolla kisan jälkeen oli pitkään hylkäysuhka. Lopulta voitto irtosi 43 sekunnin erolla Norjan Lars Moholdtiin. Venäjän Eduard Hrennikov oli kolmas ja Suomen Tero Linnainmaa neljäs. Linnainmaa otti uransa parhaan henkilökohtaisen arvokisasijan jääden pronssipallista vain 16 sekuntia.

– Otin suunnistuksen rauhallisesti tarkkaillen. Kisassa oli 44 rastia ja tein vain yhden 10 sekunnin virheen käännyttyäni väärälle uralle, kuvasi Linnainmaa onnistunutta suoritustaan.

Alexandersson voitti maailmancupin naisten kokonaiskilpailun ja Koskela nousi voitollaan kolmanneksi. Miesten kokonaiskilpailun voitti Venäjän Andrei Lamov, jonka taakse Rost jäi niukasti. Paras suomalaismies oli Tero Linnainmaa.

Lauantaina hiihtosuunnistuksen maailmancupissa kilpaillaan vielä sprinttiviesti.

Hiihtosuunnistuksen maailmancup, USA Craftsbury
Pitkän matkan yhteislähtö, alustavat tulokset:
Naiset: 1) Salla Koskela FIN 1.24.14, 2) Tatjana Oborina RUS 1.24.24, 3) Evelina Wickbom SWE 1.26.22, 4) Linda Lindkvist SWE 1.26.53, 5) Marjut Turunen FIN 1.27.15, 6) Milka Reponen FIN 1.29.02, 10) Liisa Nenonen FIN 1.32.29.
Miehet: 1) Erik Rost SWE 1.27.00, 2) Lars Moholdt NOR 1.27.43, 3) Eduard Hrennikov RUS 1.28.10, 4) Tero Linnainmaa FIN 1.28.26, 5) Stanimir Belomazhev BUL 1.28.42, 6) Markus Lundholm SWE 1.28.48, Tuomas Kotro FIN dsq, Misa Tuomala FIN dsq, Jyri Uusitalo FIN dsq.