Opiskelijoiden MM-kilpailut antavat tilaisuuden kasvaa Suomi-paidassa

Nuoret urheilijat saavat arvokasta kisakokemusta ja kovia startteja 17.-21.7. Kuortaneella järjestettävistä opiskelijoiden MM-suunnistuksista.

”Paineita oppii käsittelemään parhaiten niin, kun pääsee tuollaisiin koviin paikkoihin”
Sanni Kivelä on kerännyt arvokisakokemusta mm. suunnistuksen maailmancupissa.

Arvokisoissa on omanlaisensa ilmapiiri ja käytännöt, joihin kotiutumisessa kokemuksesta on apua. Sitä kokemusta ja oppia toivovat kesällä opiskelijoiden MM-kisoista ammentavansa Anton Kuukka ja Sanni Kivelä. Molemmille kotikisaviikko Kuortaneella on kauden iso tavoite.

– Opiskelijoiden MM-kisat ovat vähän niin kuin nuorten MM-kisat olivat pari vuotta sitten. Jos sinne pääsee, saa kokemusta arvokisoista ja yhden tärkeän kisaviikon lisää. Kisat ovat hyvä välietappi kohti isompia kisoja. Luulen, että siitä kokemuksesta on apua sitten, kun myöhemmin pääsee isompiin kisoihin, Kuukka sanoo.

– Töitä on tehty noiden kisojen eteen. Nuo ovat hyviä välietappeja, joihin olisi hyvä päästä ainakin ensin. Opiskelijoiden MM-kisat ovat itselleni todella tärkeitä. Jotain on tehty oikein, jos pääsee joukkueeseen edustamaan Suomea, Kivelä sanoo.

Opiskelijoiden MM-kilpailut olisivat molemmille tärkeä etappi muutenkin, mutta kotikisoina merkitys on vielä erityisempi. Tuttu maastotyyppi ja Fin5:n myötä tuleva ihmismäärä ovat mieluinen ympäristö pukeutua Suomi-paitaan.

– Se, että kisat ovat Suomessa, on erityisen hienoa! Finin yhteydessä siellä on paljon kannustajia. Maastotyyppi on tuttu, joten siinä ei tarvitse antaa tasoitusta. Päinvastoin, voi olla aika luottavaisin mielin, että pärjää jo vähän silläkin, kun vaan tekee hyviä suorituksia, Kuukka sanoo.

Molemmilla on selkeä käsitys siitä, millaisiin asioihin arvokisoissa on kasvettava kokemuksen kautta.

– On käytävä ja opittava, miten isommissa kisoissa toimitaan ja millaisia isompia paineita siellä joutuu käsittelemään, Kivelä miettii.

– Henkisellä puolella suorituksen hallinta ja paineiden sieto. Suunnistuksessa maastot ovat aina erilaiset. Fyysisesti kilpailut ovat verrattavissa rastiviikkoon, mutta kun saa laittaa Suomi-paidan päälle, siitä tulee extrabuustia. Paineita oppii käsittelemään parhaiten niin, että pääsee tuollaisiin koviin paikkoihin, Kuukka uskoo.

Opiskelujen ohella satsaus urheiluun
Anton Kuukka panostaa suunnistukseen ja tähtää opiskelijoiden MM-kilpailuihin.

Syksyllä maantieteen opinnot Turun yliopistossa aloittaneella Kuukalla on takanaan hyvä talvi. Haastatteluhetkellä hän laski olleensa vuoden vaihteen jälkeen leireillä kahdeksan viikkoa. Satsaus urheiluun ollut kova, ja edelliskevääseen verrattuna moni asia on paremmin.

–  Luulen, että aika tasaisesti joka osa-alueella on tullut kehitystä, mutta ehkä eniten fyysisesti ja suorituksen hallinnan puolella. Viime kaudella aika monessa kisassa homma meni yliyrittämiseksi, kun olin ekaa kertaa pääsarjassa. Monessa kisassa en päässyt taidollisesti omalle tasolleni. Nyt luulen, että olen paljon valmiimpi tekemään omia hyviä suorituksiani, Kuukka sanoo.

Turun AMK:ssa liiketaloutta pääaineenaan juridiikkaa opiskelevan Kivelän talvi on sujunut ”pääsääntöisesti hyvin”, joten hän odottaa kesää mielenkiinnolla. Juoksuvauhdin parantaminen on ollut isomman satsauksen kohde.

– On se mennyt eteenpäin. Olen yrittänyt saada omia keinojani myös siihen, miten pystyn tekemään rauhallisen suorituksen, enkä ota turhia paineita mistään. Siinä olen mennyt jonkun verran eteenpäin, Kivelä sanoo.

Opiskelijoiden MM-kilpailuja ennen Kuukka odottaa innolla sekä Tiomilaa että Jukolaa ja toivoo lunastavansa paikan EM-kilpailuihin. Samansuuntaisia mietteitä on Kivelällä, joka myös odottaa jo kevään kilpailuja, jotka pitkälti määrittävät kauden kalenterin.

– On aika paljon suunnitelmia, että jos pärjää ja jos ei pärjää, mitkä ovat variaatiot, hän sanoo hymyillen.

Opiskelijoiden MM-suunnistukset 17.-21.7. Kuortaneella. Lisätietoja: https://www.wuoc2018.com/

Opiskelijoiden MM-kilpailujen yhteydessä yleisökilpailuna järjestetään Fin5-suunnistusviikko: https://2018.fin5.fi/