Salla Koskela mitalinkiilto silmissä EM-urille

Yksi Suomen hiihtosuunnistuksen ykkösnimistä on Salla Koskela, joka viime vuonna saavutti runsaasti mitaleita niin EM- kuin MM-urilla. Joulukuun alussa käyty maailmancupin avauskierros lupaili paljon, sillä Koskela voitti kultaa sprintissä. Taakse jäi mm. suunnistuksessa ja hiihtosuunnistuksessa yksi tämän hetken kovimmista naisista, Ruotsin Tove Alexandersson.

-Pidän sprinteistä ja sprinttiviesteistä matkoina, sillä ne vaativat suoraviivaista toteuttamista, mikä sopii minulle parhaiten. Voittaminen on aina kivaa ja varsinkin Ylläksellä tuntui hyvältä, kun en ole aikaisemmin pystynyt Tovea voittamaan henkilökohtaisilla matkoilla, Koskela keroi hyvän tuloksen tuomasta itseluottamuksesta.

Talvi on Joensuussa opiskelevalla Koskelalla sujunut suunnitelmien mukaisesti maastohiihtokilpailuja ja muutamia hiihtosuunnistuskilpailuja kiertäen. Viimeisinä viikkoina elämässä on ollut kuitenkin kaikenlaista, joka on vaikeuttanut EM-kilpailuihin valmistautumista.

-En ole oikein pystynyt keskittymään näihin kilpailuihin ja vasta tänään alkoi konkretisoitua, että nämä kisathan alkavat huomenna. Toisaalta kunto on hyvä ja kokemusta näistä kilpailuista on jo sen verran, että homma kyllä sujuu. Hyvä vaan, että ei ole tullut turhan pitkään kilpailuja jännitettyä, Koskela pohdiskelee.

EM-kilpailut käydään Etelä-Bulgariassa Velingradin lähistöllä. Kilpailumaastot sijaitsevat noin 1700 metrin korkeudella, mutta huonon lumitilanteen takia maastoja on jouduttu viime hetkellä vielä muuttelemaan. Suomen maajoukkue, kuten myös Koskela, viettivät viimeisen viikon korkealla leireillen ja totutellen korkeaan ilmanalaan.

-Toivottavasti jotain jäi käteen korkealla leireilystä. Lunta ja auringonpaistetta ainakin riitti. Vähän kävin hiihtelemässä, mutta yritin varoa, ettei rasitus olisi liian kova. Bulgarian hiihtosuunnistusmestaruuskilpailujen sprinttiviestiin osallistuin, mutta muut matkat jäivät väliin. Sairastumista on yritetty välttää viimeiseen asti, Koskela kertoo viime hetken valmistautumisesta EM-kilpailuihin.

Koska viime vuonna Koskela pääsi mitalien makuun, ei näihinkään kilpailuihin voi lähteä yhtään sen vähäisemmin tavoittein. Viivalla on paljon kovia nimiä ja mitali ei ole mikään itsestäänselvyys. Tiedossa on myös, että korkea ilmanala ja avoin oiot mahdollistava maastotyyppi ei ehkä sovellu parhaiten naisen suunnistustyylille, mutta koska viime hetken muutoksia on tullut niin paljon, tuskin kukaan tietää varmasti, mitä tuleva viikko tuo tullessaan.

-Nämä eivät ole lähtökohtaisesti minulle sopivimmat kilpailut, mutta henkilökohtainen mitali on silti selkeä tavoite. Toinen tavoite on pystyä hiihtämään kaikki kilpailut. Lumitilanne ei tietenkään ole järjestäjien vika, mutta kyllä se luo epävarmuutta kaikille kilpailijoille. Liikaa ei parane odottaa ja paras on vain katsoa, mitä tuleman pitää, avoimin ja odottavaisin mielin tulevaan viikkoon suuntaava nainen pohdiskelee.

Hiihtosuunnistuksen EM-kilpailut, 3.-8.2. Velingrad, Bulgaria.

Kilpailun kotisivut: http://esoc2018.bg/