Suunnistukselle OK:n tukea 94 000 euroa

Suomen Olympiakomitea julkaisi torstaina uuden tehostamisjärjestelmänsä mukaiset tukipäätökset. Suunnistus sai vuodelle 2018 kesälajien tehostamistukea 94 000 euroa, mikä on 4000 euroa enemmän kuin tämän vuoden tuki.

Tehostamistuki sisältää suoraan urheilijoille kohdistettua valmennustukea ja terveysturvavakuutusta, lajin huippuvalmennuksen tehostamistukea sekä nuorten olympiavalmentajatukea. Olympiakomitea jakoi kaikkiaan kesälajien tehostamistukea yli 3,2 miljoonaa euroa. Summalla tuetaan sellaisia kansainvälisen tason valmentautumisprosesseja, joihin myös laji itse satsaa ja uskoo merkittävästi.

Suunnistusliiton huippu-urheilupäällikkö Katri Lindeqvist pitää suunnistuksen tuen kasvua positiivisena signaalina.

– Tukijärjestelmä ja jakokriteerit uusittiin täysin, joten emme osanneet etukäteen arvioida tuen suuruutta. On positiivista, että olemme mukana tuettavien lajien joukossa. Olympiakomitean kanssa käyty prosessi oli hyvä, saimme aidosti sparrausta yhteisessä lajiriihessä, Lindeqvist arvioi.

Tehostamistuen jaossa huomioitiin kolme keskeistä kriteeriä: kansainvälinen menestys, kansainvälisen kilpailun taso ja laajuus sekä kansallinen merkitys.

– Suunnistus on kaikilla näillä mittareilla kilpailukykyinen laji, ja siten olemme ansaitusti tuettavien lajien joukossa. Saimme Olympiakomitealta kehuja siitä, että olimme rehellisiä lajimme kehityskohteista, Lindeqvist kertoo.

Yhteisessä tukiprosessissa huippusuunnistuksen kehityskohteina esiin nousivat fyysisten ominaisuuksien tason parantaminen, psyykkinen valmennus, valmennuksen toteutumisen seuranta sekä urheilijoiden sitouttaminen maajoukkueen toimintaan sekä lajin ammattimaisuuden kehittäminen.

– Tehostamistuen tarkoituksena on löytää keinoja terävöittää kärkiurheilijoidemme valmennusta ja tuoda maajoukkueen toimintaan jotain lisää. Yksi tuettavista osa-alueista on psyykkisen valmennuksen hyödyntäminen: tuki mahdollistaa asiantuntijan käytön leirien ja kisamatkojen yhteydessä, Lindeqvist kuvaa.

Suunnistajista yksilötukea saavat Venla Harju, Fredric Portin, Merja Rantanen, Marika Teini, Olli Ojanaho ja Anna Haataja. Urheilijat on jaoteltu podium-, pistesija-, talentti- ja tukiurheiijoihin.