Frolovan dopingkäry jakoi arvokisamitalit uusiksi

Polina Frolova antoi alkuvuodesta Imatran EM-kisoissa positiivisen dopingnäytteen. Neljän vuoden kilpailukiellon lisäksi Frolovan kauden tulokset mitätöitiin ja hän menetti mitalinsa. Vuoden 2017 MM- ja EM-kisojen mitalit jaettiin uusiksi hiihtosuunnistuksen maailmancupin avauksen yhteydessä Ylläksellä.

Tilaisuuden avannut IOF:n pääsihteeri Tom Hollowell totesi aluksi palkintojenjaon olevan sen laatuinen, jota paikan päällä olijat eivät olisi halunneet kokea. Mutta korosti samalla että on tärkeää jakaa mitalit uudestaan julkisesti.

-Ensinnäkin, emme voi kieltää tapahtunutta. Toinen keskustelua herättänyt kysymys oli pitäisikö mitalit lähettää postitse. Koimme että on tärkeää, että he jotka ovat mitalit voittaneet, saavat ansaitsemansa tunnustuksen. MM- tai EM-mitalin voittaminen on urheilijalle suuri asia ja sen vuoksi on tärkeää, että urheilija saa tunnustuksen tällaisessa tapahtumassa, johon muidenkin on mahdollista ottaa osaa, Hollowell kertoi tilaisuuden taustoista.

Myös Suomen joukkueessa korostettiin sitä, että vaikka mitalit tulivatkin jälkikäteen, se ei vähennä niiden arvoa. Suomalaisille hiihtosuunnistajille mitalien uudelleen jakaminen tarkoitti useita uusiksi menneitä sijoituksia. Kirkkaimpina Suomen naisten sekä EM- että MM-viestihopeiden vaihtuminen mestaruuksiksi.

-Olisi se kiva siellä kisassa ratkaista. Tällä lailla ei ole kiva voittaa maailmanmestaruutta, mutta pääasia että testaus toimii. Jos käyttää niin jää myös kiinni, toteaa viestijoukkueessa suunnistanut Marjut Turunen.

Joukkuetoveri Mirka Suutarin ensireaktio oli ihmetys.

-Onhan se hienoa olla maailmanmestari, mutta ei sitä osaa ottaa samalla tavalla tosissaan.

Eniten uusia mitaleita ripustettiin Salla Koskelan kaulaan. MM-kisoista neljä kappaletta sekä EM-kisoista yksi. Lisäksi Koskelalle ja muulle joukkueelle jaettiin uusiksi useita kuuden parhaan joukkoon sijoittuneille tarkoitettuja diplomeja.

-Ensin ajattelin että ei ole kauhean kiva lajille. Toisaalta ihan kiva että mitalit kirkastuu itsellä, vaikka olisi ne mitalit voinut voittaa jo siellä paikan päällä niin olisi vähän enemmän tunnetta siinä hommassa. Ei se nyt ihan maailmanmestaruudelta tuntunut tuossa, Koskela viittaa edeltäneeseen palkintojenjakoon.

Naisten (Mirka Suutari, Marjut Turunen, Salla Koskela) MM ja EM-viestihopeat kirkastuivat kultamitaleiksi, Koskelan henkilökohtaiset pronssit MM-sprintissä ja -keskimatkalla hopeiksi, Koskelan ja Ville-Petteri Saarelan MM-sprinttiviestin pronssi vaihtui hopeaksi.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail